NL
NL

KLEUTERGYM THUIS: OEFENINGEN OM JE KIND TE LEREN SPRINGEN

Je kind is je lief klein konijntje, je schattige kangoeroe, je vrolijke kikker ... Het is sterker dan hemzelf: hij wil springen, stuiteren, hinkelen en huppelen. En dat is prima! Hij leeft zich uit en amuseert zich en als bonus oefent hij nieuwe psychomotorische vaardigheden, leert hij afstanden schatten en ontwikkelt hij zijn reflexen. Meer is dat niet!
Goed dus, je wilt je kind best aanmoedigen om op één been te huppen en om voorwaarts, achterwaarts, verder, hoger te springen ... maar hoe zorg je ervoor dat hij zo efficiënt mogelijk traint?

kleutergym - springen

Onvermoede mogelijkheden in een beperkte ruimte …

Opgelet, hou het veilig, maak afspraken met je kind en baken het speelterrein af. Veiligheid komt op de eerste plaats. Voordat je samen met je peuter of kleuter aan de oefeningen begint, moet je ervoor zorgen dat jullie genoeg plaats hebben. Verschuif eventueel meubels en haal gevaarlijke voorwerpen weg. Daarna leg je uit wat jullie gaan doen, hoe en waar, zodat hij in de oefenruimte blijft en bijvoorbeeld niet op de trap wil springen...

We geven je heel wat oefeningen die je kind kan doen. Kies er een paar uit, want de oefeningen ontwikkelen niet alleen de reflexen van je kind en leren hem afstanden schatten, maar stimuleren ook zijn bloedsomloop en trainen zijn spieren. Zijn hartslag zal licht omhoog gaan en zijn beenspieren worden sterker. Het is niet de bedoeling om je kind uit te putten, plan dus een sessie met bijvoorbeeld een of twee soorten sprongen. Neem de tijd, respecteer het tempo van je kleintje en houd in de gaten of hij het nog leuk vindt en niet te moe wordt. Ook dat is je kind helpen bij zijn ontwikkeling. Andere oefeningen bewaar je dan voor een volgende sessie, zo breng je meteen wat variatie in de kleutergym thuis.

kleutergym
kleutergym

Aangepaste sprongen voor iedere leeftijd en ieders vaardigheden ...

... want voor de allerkleinsten is kunnen springen op zich al een hele prestatie!

Oefening 1: de kikker

De naam verklapt het al! Gehurkt, handen op de grond, klaar voor de grote ... kikkersprong! Moedig je kind aan om zich goed af te zetten op zijn armen, dan kan hij hoger springen :)

Oefening 2: verspringen met kleuren

Leg hoepels in verschillende kleuren op de grond, in de vorm van een figuur, bijvoorbeeld een vierkant. Nu noem jij een kleur en dan moet je kind in de hoepel van die kleur springen:

"Spring in de rode hoepel, dan in de blauwe, dan in de groene enz.” Jij bepaalt of hij naar rechts, naar links of voorwaarts moet springen.

Start! Durf je het wat moeilijker te maken door de kleuren sneller na elkaar te zeggen? Deze oefening kan je overigens ook doen met onze gekleurde vloertegels in schuimstof. Die hebben als voordeel dat ze beter blijven liggen.

En voor grotere kleuters?

Je kind kan al goed springen! Je verlegen kleine konijntje is veranderd in een zelfverzekerde sprinkhaan (je ziet het zo voor je). Dus wat doen we nu?

Nu kan je hem laten oefenen om op één been te springen en ook om achterwaarts, hoger en verder te springen. Je kan je laten inspireren door de oefeningen voor de allerkleinsten en je kind aanmoedigen om harder te springen.

Leg de hoepels opnieuw in een vierkant, maar laat nu je kind de volgende sprongen oefenen:

- verspringen door over een hoepel te springen.

- achterwaarts springen doordat jij een kleur noemt die achter hem ligt.

En de kikkersprong kan hij nu nog hoger doen, zo hoog hij kan! "Zet hard af met je benen en strek je armen helemaal uit!"

kleutergym
juliesignaturenutrition

Julie

Diëtiste en sportcoach, dol op fitness, pilates, yoga, stretching, hardlopen en traillopen, begeleidt alle sporters met voedingsadvies bij de voorbereiding van een wedstrijd. 

Een gezonde voeding is absoluut noodzakelijk om je doelstellingen te bereiken!