NL
NL

KLEUTERGYM THUIS: SCHOMMELEN OM HET EVENWICHT TE VERBETEREN

Je kleintje slingert aan de tak van een boom, wipt op zijn stoel, hangt aan de trapleuning, wiebelt op de leuning van de bank, op jouw pilatesbal of vindt het heerlijk om aan jouw armen te zwaaien. Dat is normaal! Het is leuk voor hem en bovendien ontwikkelt hij zijn evenwicht door te zoeken naar het juiste steunpunt en leert hij met risico omgaan. Of misschien is hij voorbestemd om later een beroemd koorddanser te worden.

kleutergym

3 REDENEN WAAROM KINDEREN HEEN EN WEER SCHOMMELEN

Ook jouw kind zal schommelen leuk vinden, je kan hem dus net zo goed wat speelse gymoefeningen voorstellen! Onze oefeningen versterken de diepe spieren, voor een goede houding en een goed evenwichtsgevoel. En je hoeft minder bang te zijn dat je kind een smak maakt. Wat niet wegneemt dat we er vrij gerust in zijn: je kleuter zal ongetwijfeld nog andere halsbrekende toeren uithalen die je de stuipen op het lijf jagen.

peanut

De peanut ball

Wat is het? Een pilatesbal die speciaal voor kinderen werd ontwikkeld en de vorm heeft van een pindanoot. Je kind kan er paardje op rijden of de bal gebruiken om te stretchen door zijn handen ver naar voren te brengen en tegelijk te schommelen om zijn dij- en buikspieren te versterken.

Hij schommelt van voren naar achteren en van links naar rechts. Met één doel: niet vallen!

Dit zal gemakkelijker zijn voor grotere kleuters omdat ze al met hun voetjes bij de grond kunnen.

Bij de kleinsten kan je beter je kind of de peanut ball vasthouden om te voorkomen dat je kind valt.

Misschien durft je kind wel rechtop op de bal te gaan staan ... goed ondersteund door mama of papa natuurlijk!

Het vliegtuig

Je kind zit op de grond, op zijn knieën of billen, of staat rechtop. Laat hem nu zijn armen uitstrekken zodat hij een vliegtuig wordt.

Het vliegtuig helt naar links en dan naar rechts, steeds meer, nog een beetje meer ... Zonder te vallen!

Ga tegenover hem zitten en doe hetzelfde, wedden dat hij het dan nog leuker vindt?

Waar is het goed voor? Doordat je kind zijn armen van de ene naar de andere kant beweegt, raakt hij uit zijn evenwicht. Hij moet de spieren in zijn rug, armen, buik en taille gebruiken om niet te vallen!

vliegtuig
tuimelaar

De tuimelaar

- Laat je kind neerzitten op de vloertegels voor kleutergym, op het vloerkleed of op een matje. Nu moet hij de knieën optrekken tot tegen de borst en zijn armen rond zijn benen (scheenbenen) doen.

- Hij moet nu zijn evenwicht bewaren op zijn billen. (Als dat te moeilijk is voor hem, leg je je ene hand op zijn rug en je andere hand op zijn scheenbenen om hem te ondersteunen).

- Met zijn hoofdje goed naar beneden, kin op de borst, laat je hem op zijn rug rollen en dan van voor naar achteren schommelen - zonder met het hoofd de grond te rakenl.

Controleer of zijn rug soepel over de grond rolt en niet hard neerkomt. Help hem door je hand op zijn onderrug te leggen.

Waar is het goed voor? Deze oefening ontwikkelt het evenwichtsgevoel, versterkt de buikspieren, maakt de rug soepeler en ... is geweldig leuk om te doen.  

Bovendien is dit een heel goede oefening om een achterwaartse koprol te leren maken...

juliesignaturenutrition

Julie

Diëtiste en sportcoach, dol op fitness, pilates, yoga, stretching, hardlopen en traillopen, begeleidt alle sporters met voedingsadvies bij de voorbereiding van een wedstrijd. 

Een gezonde voeding is absoluut noodzakelijk om je doelstellingen te bereiken!