spierversteviging domyos

Krachttraining en spierversteviging: wat is het verschil?

...

Jij denkt misschien dat krachttraining en spierversteviging hetzelfde is... maar je vergist je! Deze twee vormen van training hebben globaal genomen eenzelfde doel: een goede lichamelijke conditie krijgen. Maar je zult merken dat er veel verschillen bestaan tussen deze twee vormen van spiertraining.

spierkracht

Krachttraining: om sterker te worden

Je doet aan krachttraining als je als doel hebt om je spiermassa op te bouwen. Hiervoor ga je naar de fitnesszaal waar een breed aanbod van krachttoestellen op je wacht die zich elk specifiek richten op een zone van je lichaam. Je voert de oefeningen uit met een zwaar gewicht om je spieren zo hard mogelijk aan het werk te zetten. Je vooruitgang is direct afhankelijk van de belasting en de moeilijkheidsgraad van de bewegingen die je uitvoert.

Het principe is om je spieren onder druk te zetten  door ze te confronteren met een ongewone belasting en een herhaalde inspanning. Zo ontwikkel je spierkracht, zullen je spieren zich aftekenen en win je aan volume.

Spierversteviging: voor een strakker lichaam

Je doet aan spierversteviging als je doel is om gebreken in de spieren van je lichaam op te vangen. Met behulp van oefeningen met je lichaamsgewicht of lichte gewichten doe je aan gerichte spiertraining op een bepaalde spierzone. Om je spieren te verstevigen kan je meedoen aan groepslessen als Body Light, Body training, Abs 30, Body Ball, CAF.

Spierversteviging is een hele goede lichamelijke voorbereiding als aanvulling op een andere sport. Zo zal je sneller vorderingen maken en je prestaties een boost geven.

Krachttraining en spierversteviging: een ander soort training

Krachttraining:

- De belasting: zwaar

- Het aantal herhalingen: 10

- De intensiteit van de inspanning: hoog

- De recuperatie: 1 minuut, om je spieren te ontspannen en iets te drinken

Tijdens krachttraining maak je het je spieren moeilijk.

Spierversteviging:

- De belasting: licht of lichaamsgewicht

- Het aantal herhalingen: 20 tot 30

- De intensiteit van de inspanning: laag

- De recuperatie: geen of slechts een korte pauze (maximaal 20 seconden) tussen verschillende reeksen

Tijdens spierversteviging zet je je spieren zo lang mogelijk aan het werk.

Of je nu aan krachttraining of spierversteviging doet, als je regelmatig traint en zorgt voor een evenwichtige voeding, dan zal je sterkere en duidelijker afgetekende spieren krijgen.