Kubb spelen

“Ene blok, ene stok”

.

Kubb is me niet onbekend. Ik zag het spel met de bekende houten blokken elk jaar populairder worden bij onze klanten. Het wordt gespeeld door groepen kinderen, jongeren én ook ouderen. Kubb wordt telkens met de glimlach gekozen, zeker als er een zonnig weekend voor de boeg staat. Maar wat is er nu zo fijn aan? Ik test het zelf even uit.

Daarvoor trek ik naar de druivenstreek in Overijse. Ik word er hartelijk ontvangen door een leuke groep vrienden die samen het Tigerlifting Kubb-team vormen. Vijf mannen, drie vrouwen en vijf kinderen. En dan ontbreken er nog een paar leden!

Het is nog wat vroeg maar ik merk meteen dat deze hobby hen nauw aan het hart ligt. Ze staan dan ook te springen om me de kneepjes van “hun vak” te leren. Ik kreeg een polo met het clublogo aangereikt, en naast het veld werd heel wat lekkers voorzien. Want Kubb blijkt meer dan een spel te zijn, het is een sociale beleving zoals een barbecue met vrienden of een familieuitje op zondagnamiddag. Dat bevestigen de Tigers mij ook, “zelfs op officiële tornooien zit de sfeer er goed in.”

Kubb spelen

Lang leve de koning!

Op een rechthoekig veld van 8 meter lang en 5 meter breed (afgebakend met vier cornersticks zoals de cornervlaggen op een voetbalveld) staan twee kampen tegenover elkaar met telkens 5 houten blokken naast elkaar opgelijnd. Daartussen het grootste blok gesierd met een kroon: ‘de Koning’.

Kubb - of “houten blok” in het Gotlands dialect van het Zweeds - is een spel dat zijn origine kent in Scandinavië. Het ultieme doel is om ‘de Koning’ uit te schakelen. Kubb heeft in bepaalde opzichten wel iets mee van schaken en bowlen. Je moet kegels omver stoten maar je moet dat doen met enkele strenge spelregels waarbij tactiek zeker zijn rol speelt.

Na het nodige woordje uitleg en de verdeling van de teams staan we aan de aftrap van een partijtje Kubb! We spelen in twee teams van 4 personen (het aantal kan je vrijblijvend kiezen bij recreatieve wedstrijdjes). Elk team krijgt 6 werpstokken die de leden onder elkaar verdelen. Om te bepalen wie het spel begint, moet één persoon langs beide kanten zijn werpstok zo dicht mogelijk bij de koning gooien. Meteen een niet te onderschatten opdracht. Valt de koning omver, dan ben je eraan voor de moeite en verlies je de partij nog voor je begonnen bent!

Kwestie van meteen de druk te voelen, mik ik naar de centimeters net voor de koning. Maar... ik tik de koning aan! Hij begint te waggelen, maar houdt gelukkig voet aan de grond. Oef, dat was al vroeg de adem inhouden, maar we zijn wel het dichtst bij de koning geraakt. Een berekend risico zullen we het maar noemen. Ik gaf ons team het voordeel van de eerste worp.

Kubb spelen

Verover het terrein

Zoals ik wel vermoedde, richten we onze stokken niet meteen op de koning. Je eerste doel is om de vijf houtblokken van de tegenstander omver te gooien vooraleer je naar de felbegeerde koning mag. 

Maar nu moet je even goed volgen. De tegenstanders nemen alle kubbs die door ons omvergeworpen zijn en gooien deze onderhands onze speelhelft in. Het team moet nu eerst deze kubbs raken alvorens ze naar de basiskubbs in ons kamp mogen (volg je nog?). Hetzelfde geldt voor ons team bij onze volgende beurt. Het voordeel hier is dat je met een beetje geluk makkelijk terrein kunt winnen. Als je tegenstanders er niet in slagen alle kubbs in het veld te raken, zal jouw team mogen opschuiven naar de plaats waar de voorste veldkubb staat.

Het gaat heen en weer, we zijn aan elkaar gewaagd maar we trekken de wedstrijd naar ons toe met enkele gemeten worpen. Er staat nog maar één “kubb” aan de overkant. Schakelen we die uit, dan mogen we de allesbeslissende worp naar de koning doen. Makkelijk toch? Dat kan verrassend tegenvallen als je te hoogmoedig wordt... Meteen wordt me duidelijk dat je jezelf niet te snel gewonnen (of verloren) mag geven.

Smaakt naar zomer

We missen onze worpen naar de veldkubbs waardoor die ene basiskubb ongenaakbaar blijft. Ondertussen halen de kompanen aan de overkant een ware comeback uit de kast, mede dankzij de twee jongste deelnemers. “Ene stok, ene blok” is de leuze die te lezen staat op de rug van onze t-shirts. Meer dan ooit van toepassing bij de finale worpen. We moeten per gegooide stok een blok raken ... Maar dat lukt ons niet en het zijn de comeback kids die uiteindelijk de bovenhand halen en de Koning ten val mogen brengen.

De wedstrijd zit erop, mijn team trekt aan het kortste eind. Het duurde uiteindelijk best wel even vooraleer we de winnaar konden aanduiden, maar hoe snel het partijtje afloopt, hangt echt wel af van de gebeurtenissen op het veld. De klus kan in enkele minuten geklaard zijn, of je kan er een uur mee bezig zijn. Het leuke aan dit spel is dat je naast de officiële regels nog verschillende andere regeltjes hebt om een wedstrijd langer of korter te maken, makkelijker of spannender...

Kubb, het was een leuke ontdekking! En het smaakt naar meer... naar zomer! Laat de zonnige dagen, barbecuetjes en picknicks in het park dus maar komen. Met dit spel erbij is de leute voor mij gegarandeerd! Een dikke merci aan het Tigerlifting Kubb-Team om me deze sport te helpen ontdekken, en veel succes op de komende tornooitjes!

Benieuwd naar de officiële regels van Kubb? Je vindt ze makkelijk op het internet terug. Nu is het aan jou!