Kumite aanleren bij karate: een lerares aan het woord

Kumite aanleren bij karate, een lerares aan het woord

Mélodie is al sinds haar tiende karateka. Tegenwoordig is ze karatelerares met een passie voor kumite (het traditionele gevecht). Ze legt uit hoe ze lesgeeft om haar leerlingen optimaal voor te bereiden op het gevecht met een tegenstander.

Karate is een rijke martial art en kumite is een van de pijlers ervan. Dit is de echte passie van Mélodie die ze ook wil doorgeven tijdens haar lessen.Ze spreekt over haar manier van lesgeven om de kumite-talenten van haar leerlingen te ontwikkelen.

Karate, een passie die ik wil delen

Ik begon met karate toen ik 10 jaar was. Deze sport heeft mij al die jaren zo veel bijgebracht, dat ik mijn passie ook aan anderen wou doorgeven.Ik heb daarom op mijn 18de mijn federaal instructeursdiploma behaald zodat ik op mijn beurt les kon geven.

Na het behalen van mijn diploma gaf ik eerst technische lessen, body karate en kumite (conventionele gevechten).

Maar als fanaat van kumitewedstrijden was het voor mij logisch dat ik me meer ging richten op het onderwijzen daarvan. En dat is ook het onderwerp van dit artikel!

Hoe geef ik karatetraining in kumite?

Belangrijk om weten is dat elke les weer anders is, en ook verschilt tussen docenten en clubs ... ik zal jullie daarom in grote lijnen uitleggen hoe bij mij een les verloopt, maar ik wil het vooral hebben over mijn manier van lesgeven.

Lesgeven in kumite: een lerares aan het woord

De groet en de opwarming, de basistechnieken, concentratie voor het gevecht

In eerste instantie is karate een sport van respect. Voordat je op de tatami stapt, is het eerste wat je moet doen elkaar begroeten, rechtopstaand in de positie musibi-dachi (hielen tegen elkaar, de voeten naar buiten wijzend).

De leraar zal ook eerst groeten voordat de les begint. De leerlingen stellen zich op volgens niveau op een lijn tegenover de leraar en groeten voordat ze beginnen. 

De training begint met opwarming, stretching en krachtoefeningen, en ook met het uitvoeren van bepaalde bewegingen die tijdens de les meer uitgewerkt worden.

Eerst de basistechnieken

Voordat je met kumite-lessen kan starten, moet je de basistechnieken van karate beheersen. De gevechtsstand is de fudo dachi met het lichaamsgewicht verdeeld over beide benen, waarbij je je met kleine sprongen verplaatst om de tegenstander snel aan te vallen.

Elke trainer heeft zijn eigen manier van lesgeven, maar persoonlijk begin ik graag met oefeningen per twee, met eenvoudige technieken om de spieren verder op te warmen. Bijvoorbeeld om de beurt met de vuisten aanvallen, dan met de benen, maar altijd om beurt met een andere uke (de persoon die de aanval ondergaat) die een stootkussen vasthoudt om de reactiesnelheid te oefenen. Het doel van de uke is om de aanval van zijn partner zo snel mogelijk uit te lokken.

Na deze start geef ik reeksen van voet-vuisttechnieken met een tori (de persoon die de techniek uitvoert) die een uke aanvalt die op zijn beurt de aanvallen van de tori blokkeert, ontwijkt of beantwoordt. 

In het midden van de training las ik krachtoefeningen in om opnieuw een moment van rust te hebben voor de randori (trainingsgevechten).

Randori, stretchen, eindgroet

Bij randori is het de bedoeling om met zoveel mogelijk tegenstanders af te wisselen zodat je kan oefenen met personen met verschillende lichaamsbouw, niveau en specialiteit. De ene persoon vecht liever met de vuisten, de andere met de voeten. Sommige tegenstanders staan met het rechterbeen voor, andere met het linkerbeen. Het is daarom belangrijk om te trainen met verschillende type partners zodat je beter voorbereid bent op de verschillende profielen waartegen je in wedstrijden uitkomt. 

Op het einde van de les is het tijd voor stretching en rust. Het is belangrijk om je spieren goed te stretchen, zodat je na de training geen pijn hebt. 

Net als bij de aanvang en omdat respect erg belangrijk is bij karate, wordt de les afgesloten met een groet op dezelfde manier als in het begin.

Trots en het plezier om te delen!

Nogmaals, deze manier van trainen is niet algemeen, maar het is mijn manier om mijn passie met mijn leerlingen te delen. De leerlingen van de kumite-lessen doen meestal mee aan wedstrijden. Het is altijd een plezier om hen te coachen en hen nieuwe technieken te zien uitvoeren. Dan ben ik trots! Wanneer mijn leerlingen trots zijn op hun vorderingen en plezier beleven aan wedstrijdgevechten, zeker met een medaille in het vooruitzicht, voel ik nog meer emotie. 

Het is voor al deze gedeelde momenten rond de tatami dat ik van deze geweldige karatefamilie hou. Zeker omdat deze sport, ook al is het een vechtsport, altijd met respect en nederigheid wordt beoefend.