zwangerschapsyoga

Lees meer over zwangerschapsyoga! 

Zwangerschapsyoga biedt meestal een combinatie van Hatha-yoga en Restorative yoga en is speciaal aangepast aan zwangere vrouwen. Het accent ligt op de ademhaling en op houdingen die je lichaam op een zachte manier sterker en soepeler maken, waardoor de yoga een heel gunstig effect kan hebben tijdens de zwangerschap.

Wat is zwangerschapsyoga?

Bij zwangerschapsyoga ligt het accent op ademhalingstechnieken en houdingen die je helpen voor, tijdens en na de bevalling. Met behulp van diverse props die je ondersteunen kan je comfortabel de oefeningen doen om sterker en leniger te worden en je lichaam optimaal voor te bereiden op de krachttoer van de bevalling. Vaak zijn de yogahoudingen aangepast, want de gebruikelijke asana's kunnen te belastend zijn voor gewrichten en bekken tijdens de zwangerschap. Er is ook veel aandacht voor ademhalingstechnieken die je tijdens de bevalling kunt gebruiken. Tot slot, maar zeker niet onbelangrijk, is zwangerschapsyoga ook een ideale gelegenheid om andere zwangeren te ontmoeten en tips en ervaringen met elkaar te delen! Kortom, yoga wanneer je zwanger bent is een heel goed idee.

De voordelen van zwangerschapsyoga

Tijdens de zwangerschap, bevalling en periode na de bevalling keren vrouwen hun aandacht naar binnen. De houdingen helpen een antwoord te vinden op de vele vragen: wat gebeurt er in mijn lichaam? Hoe doseer ik inspanningen? Waarom ben ik zo emotioneel en hoe krijg ik weer rust in mijn hoofd? Het idee is om vertrouwd te raken met alle lichamelijke en geestelijke veranderingen:  zwangerschapsyoga maakt je lichamelijk en mentaal sterker zodat je elk stadium van je zwangerschap bewuster beleeft.

yoga

Meer kracht in je benen zodat je het extra gewicht beter kan dragen

- Verruimen van je borstkas zodat je gemakkelijker kan ademen 

- Je slaapt beter 

- Vermindering van pijn in de onderrug

- Versoepeling van de middenrifspier om beter te ontspannen tussen de weeën

- Meer spierkracht, uithoudingsvermogen en lenigheid met het oog op de bevalling

yoga_prenatal_am

Mentale voordelen van zwangerschapsyoga:

- Neemt stress en spanningen weg

- Verbetert de concentratie

Hoe verloopt de eerste les zwangerschapsyoga?

De leraar zal je waarschijnlijk vragen hoe ver je bent zodat hij ervoor kan zorgen dat je eerste yogales optimaal beantwoordt aan je behoeften. Wees niet bang om vragen te stellen! De sessies beginnen meestal met opwarmingsoefeningen, daarna volgen zachte yogahoudingen waarbij je props kan gebruiken voor meer comfort. Alle oefeningen zijn aangepast voor zwangere vrouwen. Je oefent ook verschillende ademhalingstechnieken die je zullen helpen bij de bevalling. Elke sessie eindigt met een savasana die is aangepast aan het trimester van je zwangerschap om je te helpen ontspannen en recupereren.

Tips voor je eerste les 

Bij een eerste sessie zal de leraar je waarschijnlijk vragen hoe ver je bent zodat hij ervoor kan zorgen dat de les optimaal voldoet aan je behoeften. Wees niet bang om vragen te stellen! 

Wat heb je allemaal nodig? 

- Een comfortabel matje van minstens 5 mm dik. De meeste yogastudio's hebben matjes die je kan gebruiken, informeer je vooraf.

- Een (zwangerschaps) kuitbroek, legging of broek, bij voorkeur van katoen of van een andere ademende stof en rekbaar zodat je vrij kan bewegen.

- Een geschikt bovenstuk, een topje of T-shirt dat je bewegingen volgt en over je buik past. Neem ook een sweater of vest mee om je warm te houden tijdens de relaxatie.

- De meeste accessoires en props zijn aanwezig in de yogastudio, maar voor thuis zijn bolsters, blokken en een dekentje erg nuttig om comfortabel de houdingen uit te voeren. 

En vergeet vooral niet dat de zwangerschapsyoga de ideale gelegenheid is om te ontspannen en subtiel te luisteren naar je lichaam en emoties, het is een bijzonder me-time moment dat je jezelf gunt tijdens de zwangerschap!

Hoe vaak moet je aan yoga doen? moet je het eerder al hebben gedaan?   

Vanaf de tweede maand van de zwangerschap kan je starten met zwangerschapsyoga en je kunt ermee doorgaan tot de dag van de bevalling, zelfs al heb je de laatste weken al weeën. Je hoeft niet eerder aan yoga te hebben gedaan , je zwangerschap is zelfs een ideaal moment om ermee te beginnen!

Probeer minstens een keer per week naar de studio te gaan voor de regelmaat, ideaal is om daarnaast thuis om de 2 of 3 dagen een kwartiertje de houdingen te oefenen om optimaal van de weldadige effecten te genieten.

Je kan zwangerschapsyoga aanvullen met zwemmen of wandelen, en met oefeningen die de concentratie verbeteren.

Zodra je uit de kraamkliniek komt en zelfs nog voor je begint met de oefeningen na de bevalling (ook bij keizersnede) kan je de cirkel rond maken met postnatale yoga of mama-baby-yoga. Je herkent er de houdingen die je deed voor de bevalling zodat je een balans kan opmaken van de periode van zwangerschap en bevalling.

 

zwangerschapsyoga
zwangerschapsyoga

Sporten tijdens de zwangerschap

Welke sport je ook kiest, raadpleeg altijd je arts / vroedvrouw voor je begint. Sporten tijdens de zwangerschap betekent uiteraard goed naar je lichaam blijven luisteren en kunnen afremmen wanneer je baby dat verlangt. Als je al aan sport deed voor je zwanger was, zal je merken dat je vanzelf zin krijgt om je inspanningen te matigen: je toenemend gewicht en groeiende buik zorgen er automatisch voor dat je het rustiger aan gaat doen. In het eerste trimester van de zwangerschap is het belangrijk dat je oververhitting vermijdt. In het tweede trimester mag je geen sporten doen waarbij je langdurig stil moet staan, dit kan de bloedtoevoer naar je baby verminderen. EEN GOEDE VUISTREGEL Om te weten of je niet te veel doet, kan je deze richtwaarde aanhouden om veilig te sporten: train bij 60% van je maximale hartslag tijdens de zwangerschap. Stop onmiddellijk met sporten als je: duizelig wordt, buiten adem bent, misselijk bent, bloed verliest, last hebt om te lopen, weeën krijgt, de baby ongewoon stil is.

Deze tips kunnen je interesseren

Welke soort yoga past bij jou?

Welke soort yoga past bij jou?

Yoga is een van die verborgen schatten die het ritme bepalen van het leven van duizenden mensen van over de hele wereld.

6 goede redenen om te beginnen met yoga

6 goede redenen om te beginnen met yoga

Yoga is tegenwoordig de sport bij uitstek in een gehaaste en gestresseerde samenleving. De gunstige effecten zijn ontelbaar, zowel fysiek als mentaal.