Leren omgaan met stress: tips en oplossingen

Wist je dit? Dankzij sport leer je je lichaam om stresshormonen af te voeren. Op die manier kan je gemakkelijker omgaan met de spanningen van alledag. Delphine, onze deskundige, deelt haar goeie tips om rustiger te leren leven.

gerer le stress avec le yoga

Wat is stress?

Als je je lichaam in een stresssituatie brengt, komen er hormonen vrij die sterk lijken op de fameuze "adrenaline". Deze hormonen wakkeren je intellectuele en fysieke capaciteiten aan, doen je bloeddruk verhogen en laten je hart sneller slaan. Op die manier helpt stress je om te gaan met onverwachte situaties of zware inspanningen. Tegelijk scheiden de hersenen "endorfines" af, hormonen met pijnstillende eigenschappen, om ons lichaam te helpen omgaan met al deze beperkingen.

Is sporten goed tegen stress?

Stress is een reactie van het lichaam, bijzonder geschikt voor fysieke inspanningen. Trainen fungeert dus als een "stressbedaarder". Door te sporten leer je je lichaam de stresshormonen af te voeren. Zo kan je gemakkelijker omgaan met de mentale spanningen van elke dag.

Lichaamsbeweging is een bron voor een stressloos bestaan. De "endorfines" die tijdens het sporten worden geproduceerd, helpen om pijn de baas te kunnen en bezorgen je een verzadigd gevoel. Naast de chemische werking van ons lichaam bezit sport psychologische antistresscapaciteiten. Heel wat technische sporten vergen concentratie en verplichten je je gedachten te verzetten. Sport is ook vaak gelinkt aan doelstellingen die je wil behalen en verplicht onze geest om zich los te maken van de dagelijkse kopzorgen. Naar de sporthal gaan is tot slot ook een gelegenheid om mensen te ontmoeten, buiten te komen, je te uiten en dus spanningen af te voeren.

Welke sport kiezen om stress te bestrijden?

Het is vanzelfsprekend dat sport je kan helpen om stress te bestrijden, omdat het heel wat voordelen heeft. Afhankelijk van hun temperament en persoonlijkheid voeren sommigen hun stress af via collectieve en technische sporten, waarbij je wordt verplicht om te communiceren en je te concentreren. Anderen zullen meer nood hebben aan een regulerende, kalmerende, kanaliserende en ontspannende sportactiviteit, zoals yoga, pilates of stretching.

Ontspannende ademhaling: een bondgenoot tegen stress

Heb je er al aan gedacht om je te concentreren op je ademhaling als je gestresseerd bent? Doe de volgende oefening om je bewust te worden van je ademhaling: ga liggen op de grond, de benen lichtjes gebogen en je armen op je buik. Adem diep in langs de neus, sluit daarbij je ogen en voel hoe je buik zich opblaast. Blokkeer vervolgens je ademhaling. Span alle spieren van je lichaam op, zo sterk als je kan, en concentreer je enkel daarop. Laat dan alles los door zo diep mogelijk uit te ademen langs de mond en voel hoe je buik weer leegloopt.

Deze buikademhaling is uitstekend om de stress te verjagen. Pas ze toe op elk moment van de dag om je te ontspannen.

6 Houdingen om de stress te verjagen

Hieronder volgt een ideaal yogaprogramma om stress af te voeren. Met deze reeks geniet je van de voordelen van de evenwichtsoefeningen (kracht, stabiliteit, concentratie met jezelf), de buigingen naar voren (ontspannend en rustgevend), en de omgekeerde houdingen die de cellen regenereren en de hersenen voorzien van bloed. Als je dit ritueel elke ochtend bij het opstaan of 's avonds aan het einde van een drukke dag uitvoert, kalmeer je. Deze ontspanningsoefeningen zullen je immers snel een rustgevend gevoel bezorgen.

Oefening 1: self-stretching

Ga rechtstaan en strek je armen zo hoog mogelijk, alsof je op een touw klimt. Probeer een paar centimeter te winnen en je taille opnieuw op te spannen. Strek je ruggengraat en ontspan de spieren van je bovenlichaam. Houd deze positie 3 tot 5 volledige ademhalingen aan.

SELF STRETCHING

Oefening 2: buiging naar voren

Buig je taille, strek je benen en ontspan je lichaam door je armen te laten hangen. Houd deze positie 30 seconden aan en kom dan langzaam weer recht.

Buiging naar voren

Oefening 3: hond met hoofd omlaag (omgekeerde "v")

Zet je op handen en voeten. Handen plat op de grond, mooi parallel, in het verlengde van je schouders. Voeten uit elkaar, op de hoogte van je bekken, in lijn met je handen. Ga op de tippen van je tenen staan, en duw je bekken dan langzaam naar boven door armen en benen te strekken. Houd deze positie 30 tot 40 seconden aan en adem rustig en diep in en uit.

hond met hoofd omlaag

Oefening 4: bolle rug/holle rug

Zet je op handen en voeten, met de armen gestrekt. Adem in, maak je rug hol (rug hond), breng je hoofd naar boven, laat je schouders zakken laat je buik vallen. Adem dan uit, maak je rug bol (rug kat), breng je hoofd omlaag en span je buik opnieuw op. Herhaal dit 5 keer, en wissel af tussen holle en bolle rug.

Oefening 5: kindhouding

Kniel neer en ga zitten op je hielen, de armen langs het lichaam. Buig de buste langzaam naar voren vanaf de taille, tot je met je voorhoofd de grond raakt. Houd je normale ademhaling aan en besteed aandacht aan het contactpunt van je voorhoofd met de grond. Je mag zolang in deze houding blijven zitten als je wil, maar wel niet langer dan 5 minuten.

kindhouding

Oefening 6: buiging naar voren in kleermakerszit

Ga zitten in kleermakerszit, plaats je handen op je buik en adem 10 tot 15 seconden rustig in. Buig je buste vervolgens naar voren, voorhoofd tegen de grond, blijf 10 tot 15 seconden in deze positie en breng je buste dan langzaam recht door je wervelkolom te ontrollen.

kleermakerszit

Onze online lessen
mind

Stress, ademhaling, slaap, emoties. Via verschillende lessen yoga en meditatie gunnen we jou en moment van absolute ontspanning. Beginner of ervaren yogi, onze lessen met en verschillende intensiteit bieden je de kans om technieken aan te leren die je helpen om rust te vinden in het dagelijkse leven.