NL
NL

MAAK KENNIS MET VRIJDUIKEN-FREEDIVING  

Duik onder in de wereld van het freediven: een bijzondere sport en hobby waardoor je ontspant en het onderwaterleven ontdekt...

vrijduiken-freediving

Freediving is niet erg bekend bij het grote publiek. Sommige mensen denken spontaan aan de Franse film "Le Grand Bleu"; anderen zien het juist als een ontoegankelijke en zelfs gevaarlijke sport. Freediving, ook vrijduiken genoemd, is bovenal een superleuke onderwateractiviteit die vol verrassingen zit. Het is niet voor niets dat deze discipline sinds een jaar of vijf weer populairder wordt! 

DUIK SAMEN MET SUBEA IN DE GESCHIEDENIS VAN FREEDIVING  

De sport wordt ongetwijfeld al sinds mensenheugenis beoefend, met name om voedsel te zoeken en daarna om handel te drijven. 

Freediving is van alle tijden en van alle continenten, van de schelpvissers in de prehistorie tot het tijdperk van Homerus in de 9de eeuw voor Christus, toen de mens op zoek ging naar zeesponzen en ook al naar het beroemde bloedkoraal. 

In de 4de eeuw voor Christus beschreven vele auteurs, waaronder Aristoteles en Plinius de Oudere, de duikers in de Middellandse Zee, die te veel naar adem hapten en zich vervolgens verzwaarden met zware stenen. 

In Japan duiken de bekende naakte vrijduiksters al meer dan 2 eeuwen naar zeedieren, zelfs tot na hun 50ste! In Polynesië vind je dan weer parelvissers die vrijduiken.

En dichterbij? Het grote publiek kon kennismaken met de sport dankzij de Franse film "Le Grand Bleu" (1988). Toch is de sport lange tijd niet populair geweest vanwege de vele ongevallen, die vooral in zwembaden plaatsvonden. 

Ondanks alles is freediving zich blijven ontwikkelen en kent het de afgelopen 5 jaar een enorme groei. Nu is freediving volledig erkend als sport en hobby. Het is een populaire sport geworden, omdat freediving tegenwoordig in verenigingen wordt beoefend en veiliger, beter geregeld, en gedemocratiseerd is. 

freediving zee
snorkelen

BEGINNEN MET FREEDIVING: SPONTAAN VIA SNORKELEN  

Het is vrij eenvoudig om kennis te maken met het plezier van freediving: een van de manieren om deze wereld binnen te treden is via snorkelen. Snorkelen kun je van 6 tot 77 jaar (en zelfs ouder). Het is ideaal om de onderwaterwereld voor het eerst te observeren en voor je eerste duiken. Je hebt er alleen maar een freedivemasker en een snorkel voor nodig. 

Freedivevinnen kunnen ook erg handig zijn. Daarnaast kun je een wetsuit gebruiken als het water koud is en je er lang in blijft. Of een lycra top om je te beschermen tegen de zon! 

Zodra je de goede uitrusting hebt en in het water bent, kan het genieten beginnen. Tijdens het snorkelen, zul je je al snel onder water voortbewegen en je adem al een beetje inhouden. 

Zo ben je voor je het weet al aan het freediven! Wie heeft er immers nog nooit zijn adem ingehouden om onder water te zwemmen? Geniet van je ontdekkingstocht in deze prachtige omgeving en ontdek nieuwe manieren om je onder water voort te bewegen. 

FREEDIVING ALS SPORT: GENIETEN EN BETER WORDEN

Er bestaan verschillende disciplines in het freediven: statisch, dynamisch en diepte-freediving, nog eens onderverdeeld in meerdere categorieën. De eerste twee worden in het zwembad beoefend, terwijl de derde (en meest bekende) in speciale duikzwembaden of in de natuur wordt beoefend. 

Alle disciplines zijn voor veel mensen toegankelijk, vanaf de leeftijd van 8 jaar, en je kunt er snel in bijleren. Je kunt er dus al snel van genieten, ongeacht je ervaring. Bovendien is het erg motiverend om snel vorderingen te maken.

DE VELE VOORDELEN VAN VRIJDUIKEN-FREEDIVING  

Je kunt deze toegankelijke activiteit overal beoefenen waar ook gezwommen wordt (in een (duik)zwembad, de zee, een meer, een natuurplas, een rivier). Je vindt dus altijd wel een plekje bij je in de buurt. De uitrusting is niet duur, licht en gemakkelijk mee te nemen (een kleine tas volstaat). 

Zodra je onder water bent, ben je aan het sporten en worden je zintuigen aan minder prikkels blootgesteld (geluiden worden gedempt, je hebt de indruk even van de wereld te zijn, enz.). Freediving is goed voor lichaam en geest en wordt vooral samen beoefend: je kunt het met het hele gezin doen, bijvoorbeeld op vakantie. 

Denk bijvoorbeeld aan freedivesessies in natuurreservaten of onderwaterparken! Deze zijn vaak gratis en je ziet er de meest adembenemende onderwaterlandschappen. Je gids kan je vertellen hoe zeldzaam en kwetsbaar ze zijn. Nog een andere optie: naar scheepswrakken duiken, wat ook een geweldige ervaring is. Houd je hierbij wel aan het Internationaal Charter van de verantwoordelijke duiker.

freediving zee
wetsuit freediving subea

BEGINNEN MET VRIJDUIKEN OF FREEDIVING: DENK AAN JE VEILIGHEID

1. Freediven doe je altijd met een buddy die je te hulp kan schieten (of die in ieder geval kan helpen bij bewustzijnsverlies en de hulpdiensten kan waarschuwen). De ene duiker blijft aan het wateroppervlak en let op de andere, die aan het freediven is. Op die manier kun je afwisselen. 

2. Zorg ervoor dat er altijd iemand van op de hoogte is dat jullie de zee opgaan en dat je het nodig weet van het gebied dat je wilt gaan verkennen (rotsen, stroming enz.). 

3. Bij een vereniging kun je de verschillende disciplines binnen het freediven onder de knie krijgen. Doe dit niet in je eentje. Samen leren en oefenen met professionals is niet alleen veiliger, maar je gaat ook sneller vooruit. Aarzel dus niet. Er is zeker een club bij je in de buurt!

Ben je trouwens op de hoogte van de technische terminologie van het freediven? Ontdek ons freediving-lexicon onder aan deze pagina. Je zult zien dat je meteen ook wat meer te weten komt over de werking van je lichaam!