MAAK KENNIS MET SOFIE

Decathlon-medewerkster en Belgische topatlete.

Atletiek atlete Sofie

Belgische topatlete Sofie Van Accom vind je 3 dagen in de week in de Decathlon winkel van Olen, de rest van haar tijd brengt ze al lopend door op de atletiekpiste of in het veld.

Sofie Van Accom is aan het werk in de Decathlon winkel van Olen wanneer we haar ontmoetten. Ze helpt eerst nog enkele klanten verder met de installatie van een nieuw sporthorloge, maar neemt daarna de tijd om ons alles te vertellen over de combinatie van topsport atletiek met haar job in de Decathlon. Als afgestudeerde leerkracht lichamelijk opvoeding doet deze combinatie niet veel mensen verbazen. Sport is altijd al de rode draad in haar leven geweest. 

Atletiek atlete Sofie

Sofie, je bent al sinds 2017 aan de slag in de winkel van Olen. Hoe lukt het jou om topsport te combineren met een job in de retailsector?  

Planning, flexibiliteit en communicatie  zijn 3 belangrijke factoren om de combinatie topsport en werk te doen slagen. Zowel langs mijn kant, die van mijn trainer, maar ook op het werk. Mijn trainer, Dirk Engelen, houdt rekening met mijn uurrooster om mijn trainingsschema op te stellen en op het werk geef ik op voorhand mijn wedstrijdkalender door. Zo kunnen ze hier ook rekening mee houden. Vaak vallen wedstrijdperiodes wel eens samen met drukkere periodes in de winkel of komt er last minute een wedstrijd bij, maar door de nodige flexibiliteit langs beide kanten is dat altijd al gelukt. Ik ben de collega’s van  ‘Team Running’ en de andere collega’s in de winkel dan ook heel dankbaar.

Om een goede balans tussen mijn werk en mijn trainingen te vinden, heb ik gekozen voor 3 dagen van 6u en meestal neem ik de late shift (14u-20u) voor mijn rekening. Hierdoor kan ik in de voormiddag al mijn trainingen afwerken. Het blijft wel belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Soms tijdens drukke periodes op het werk, merk ik dat ik niet meer goed recupereer van de trainingen of te vermoeid ben. Ik geef dat dan door aan de trainer en dan past hij het schema aan.

Je hebt ongetwijfeld veel waarden en normen meegekregen door vanaf je jeugd zo intensief te trainen. Waar hecht je nu nog altijd veel belang aan?

Passie, inzet, doorzettingsvermogen en plezier zijn enorm belangrijk. Ik heb ook periodes gehad waarin niet alles van een leien dakje liep. De combinatie met andere hobby’s en studies was ook niet altijd gemakkelijk. Zo heb ik in het middelbaar een jaartje streetdance gedaan maar owv pijn aan de knieën moest ik noodgedwongen een keuze maken tussen dansen en lopen. In die periode waren de resultaten bij het lopen nog niet denderend, maar toch koos ik voor het lopen omdat die sport echt mijn passie is en tot op heden heb ik nog geen moment spijt gehad van deze beslissing.. Daarnaast moet je ook realistisch zijn en is het gewoon heel moeilijk om te leven van  het lopen. Mijn studies kwamen dus altijd op de eerste plaats, maar door inzet en doorzettingsvermogen heb ik wel steeds het lopen hiermee kunnen combineren.

Atletiek atlete Sofie (rechts)

Je hebt verschillende keren op het hoogste schavotje gestaan hier in België en ook al op internationale kampioenschappen mogen aantreden. Op welke prestatie ben je het meest trots?

 Eén prestatie kiezen is moeilijk. Zo zijn er wel enkele prestaties die voor mij een belangrijke plaats hebben. Om te beginnen, is er mijn eerste Belgische titel bij de senioren op de 1500 meter, vervolgens de keren dat ik België mocht vertegenwoordigen op de Europabeker en het Europees Kampioenschap veldlopen en tot slot mijn persoonlijk record op de 1500 meter van  4’07”30 dat ik liep op de Nacht van de Atletiek in Heusden-Zolder. Als ik dan toch één prestatie zou moeten kiezen is het dat van mijn persoonlijk record op de 1500 meter. Dat was in 2016 en enkele weken hiervoor had ik net de limiet voor de 1500 meter op het Europees Kampioenschap in Amsterdam gemist. De Nacht van de Atletiek werd één week na het EK georganiseerd en aan de start stonden verschillende atleten die daar in de finale hadden gestaan. Na een perfecte wedstrijd verpulverde ik mijn record met meer dan drie seconden, waardoor ik de tweede tijd ooit liep op de 1500 meter (Dat is nog steeds de derde snelste tijd ooit gelopen door een Belgische vrouw). Ik bleef die dag nipt boven de limiet van de Olympische spelen (4’07”00) maar ik versloeg wel verschillende atleten die in de finale hadden gestaan op het EK. Dit was toch een zekere vorm van revanche voor de niet-selectie en het resultaat van jarenlang geduldig, maar hard werken met mijn toenmalige trainer Fons Wuyts.

Atletiek atlete Sofie

Sinds 2019 loop je rond in Kalenji-outfits. Mogen we jou een trotse ambassadeur van het huismerk van Decathlon, namelijk “Kalenji” noemen?

Zeker en vast. Elk jaar merk ik dat Kalenji blijft investeren in hun producten en luisteren naar de gebruikers om hun producten nog verder te verbeteren. Eén voorbeeld hiervan: eerst was er enkel een allroundspike, maar sinds 2018 hebben ze ook een specifieke veldloopspike in het assortiment. Hier loop ik nu zelf mijn veldlopen mee en ik ben er heel tevreden van. Doordat er meer vraag was naar specifieke spikes komen er in 2020  nog twee nieuwe modellen bij, voor de sprint-en springnummers en voor de middellange afstand. Daarnaast heb ik ook al vele complimenten mogen ontvangen over de nieuwe collectie van kleren. Trainen in mooie en goed zittende kledij gaat natuurlijk net iets vlotter! 

Je hebt in 2019 een moeilijker jaar gehad maar je bent toch al sterk teruggekomen. Wat verwacht je van 2020? 

2019 was inderdaad geen gemakkelijk jaar. Het veldloopseizoen had ik mooi kunnen afsluiten en ik keek enorm uit naar het pisteseizoen. Op training voelde ik me sterker dan ooit en ik was klaar om al het harde werk om te zetten naar een snelle tijd. Helaas verliep niet alles volgens plan en ben ik half juli met spoed opgenomen en was het verdict een dubbele longembolie. Dat heeft me wel hard doen schrikken. Als topsporter ben je immers zoveel bezig met je gezondheid en lichaam bezig dat je zoiets niet verwacht. Begin september mocht ik terug beginnen met mijn trainingsopbouw. Dat was terug vanaf nul beginnen maar met het nodige geduld, een rustige opbouw en goed naar het lichaam luisteren, kon ik eind oktober al terug aan een veldloop meedoen. Eind november wist ik mij een plaatsje te bemachtigen in het team van de mixed relays voor het  Ek veldlopen in Lissabon. Alles verloopt dus zelfs beter dan verwacht. Ik heb nergens last van en kan bijna terug alles doen wat ik hiervoor deed. Mijn trainer Dirk en ik kiezen ervoor om rustig op te bouwen en geen stappen over te slaan. Wij kijken uit naar het vervolg van het veldloopseizoen. In februari staat zowel het Vlaams als Belgisch kampioenschap gepland en daar wil ik sterk presteren. Voor het pisteseizoen is het misschien nog wat vroeg om uitspraken te doen maar als alles volgens plan verloopt, zou het Europees Kampioenschap in Parijs wel een mooi doel zijn.

Wat wil je nog graag meegeven aan onze jonge atleetjes?

Plezier is het allerbelangrijkste.  Begin zeker niet te vroeg met specifieke trainingen, maar leer door middel van aangepaste spelvormen het plezier van de atletieksport te ontdekken!