NL
NL

MARIE VINDT DE BALANS TUSSEN EEN HEALTHY MIND EN BODY

Altijd al wel sportief geweest, maar nooit een sport gevonden die 100% haar ding was. En toen kwam die burn-out en luisterde Marie meer naar haar lichaam, dagelijks beweegt ze op haar ritme.

Gym met Marie

Sinds mijn studententijd versleet ik al een aantal fitnessabonnementen. Hoeveel keer ik ze echt gebruikt heb, durf ik niet te zeggen … Mijn loopschoenen vaker uit de kast halen bleek ook geen succes. Terwijl een aantal van mijn vriendinnen wel enthousiast en schijnbaar moeiteloos gingen joggen en fitnessen. Maar bij mij vlotte het niet en dus deed ik maar niks. 

In 2019 bleef ik een tijd thuis door een burn-out. Ik ben mijn werkgever nog altijd dankbaar voor de ruimte die ik kreeg om alles op een rijtje te zetten. In die periode ging ik vaak naar mijn psychologe. Zij leerde me om 'uit mijn hoofd te gaan’ door dingen te doen. Uren en uren wandelde ik rond in bossen en parken. Heerlijk! 

Ik ontdekte toen, na al die jaren, dat lichaam en geest veel harder samenhangen dan ik dacht. 

Healthy body, healthy mind en omgekeerd. Ik begon bewuster om te gaan met alles in mijn leven: beweging, eten, mijn slaapritme, mijn gedachten ... Ondertussen doe ik vijf keer per week 's ochtends mijn gymoefeningen. Daarnaast probeer ik elke dag minstens 10.000 stappen te zetten en let ik op mijn eten. Dat ik mijn lichaam sterker voelde en zag worden en meer energie kreeg, motiveerde me om vol te houden. 

 

Het besef dat ik iets had ontdekt dat ik leuk vind, kwam heel plots. Ook al zweet ik me elke keer opnieuw kapot en verander ik in een tomaat, ik vind sporten tof. Het vergt veel maar je krijgt heel veel terug.

Ook op dagen dat ik eerst geen zin had, ben ik achteraf blij. Of ik nu 24 op 7 100% happy ben? Zeker niet. Om de zoveel tijd heb ik een stevige huilbui. Dat hoort er gewoon bij. Het leven is 'en, en', niet 'of, of'. Elke emotie mag er zijn, alleen is de ene minder aangenaam dan de andere. Dan komt het erop aan om mild te zijn voor jezelf.

Gym met marie

Vreemd genoeg voel ik me een pak vrijer nu ik meer vaste structuur inbouw qua bewegen, eten en slapen. 

Ik besefte dat ik dat nodig heb. Zeker naast mijn werk voor de radio. Een hele toffe job, maar ze vraagt veel flexibiliteit en creativiteit. Het sporten hielp me tijdens de lockdown ook om mijn geest gezond te houden, op mijn appartementje midden in de stad ... Ik ging me toen vooral focussen op krachttraining. Gewoon thuis, dankzij de Emergency Homeplans van coach Loewi Monbaliu.

Mijn eerste tip voor jou: doe 's ochtends voor of 's avonds na je werk meteen je sportkleren aan. Dat is een extra motivatie om er gewoon aan te beginnen. 

Twee: er is heus wel een sport die jij leuk vindt. Die je blijft doen omdat je er gelukkig van wordt en niet omdat je ‘moet bewegen’. Nog een aanrader: laat je door een ervaren en enthousiast iemand begeleiden in iets nieuws. Dat is de beste manier om er kennis mee te maken. En zo leer je meteen ook alles juist. Op je eentje klungelen kan demotiverend werken.

Marie gym
marie

Wie is Marie Monballiu?

Als dj bij Qmusic beleeft Marie Monballiu haar passie voor muziek voluit. Dat ze ook energie krijgt van sporten ontdekte ze pas onlangs. Werken bij de radio is een leuke en flexibele job maar zorgt soms voor wat zoeken naar een vaste structuur in het leven. Tijdens de lockdown ontdekte Marie de Emergency Home Plans van coach – en bijna naamgenoot – Loewi Monbaliu. Een simpel schema met de focus op krachttraining. Sindsdien doet ze ‘s ochtends trouw haar oefeningen,  probeert ze elke dag minstens 10.000 stappen te zetten en let ze op haar eten. Ze voelde hoe ze elke dag sterker, gezonder en vitaler werd. De beste motivatie om te blijven doorgaan.