MIJN EERSTE TRIATLON: HOE BEREID IK ME VOOR?

Geen nood, in dit artikel leggen we je haarfijn uit wat je zoal nodig hebt om onbezorgd aan je eerste triatlon te beginnen.

eertse triatlon

Kijk eens aan, je bent ingeschreven voor je eerste triatlon. Mooi zo! Op dit moment stel je je waarschijnlijk duizend-en-één vragen, te beginnen met de volgende: hoe bereid ik me voor? Training, materiaal, welke wedstrijdvorm...

Geen nood, in dit artikel leggen we je haarfijn uit wat je zoal nodig hebt om onbezorgd aan je eerste triatlon te beginnen.

HOE KIES JE JE EERSTE TRIATLON

Een van de eerste belangrijke dingen is natuurlijk de keuze van je triatlonafstand. Er bestaan verschillende afstanden en formaten, afhankelijk van je wensen en je sportieve profiel, aan jou om te kiezen wat je het best bevalt om optimaal te genieten. Schat je fysieke kunnen dus goed in! Je hebt de keuze uit een aantal afstanden:

-De sprinttriatlon: 750 meter zwemmen, 20 km fietsen en 8 km lopen. Perfect als je in elke discipline een middenmotor bent.

- De kwarttriatlon (de Olympische afstand) : 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen. Kies je voor deze afstand, dan ben je best toch al wat bedreven in een van de disciplines. Het is in elk geval een mooie eerste uitdaging.

- De halve triatlon: 1,9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21 km lopen. Deze afstand raden we beginners af, gezien de fysieke en mentale uitputtingsslag.

- De volledige triatlon (de Ironman®-afstand) : 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km lopen. Dit is het ultieme doel voor heel wat sporters die beginnen met triatlon. Al raden we je wel aan om niet te hard van stapel te lopen! Slechts een paar happy few zijn in staat om meteen te beginnen met de volledige afstand. Je hebt best toch al eens een halve triatlon gedaan voor je je eraan waagt.

Zodra je een afstand hebt gekozen die je lijkt te bevallen, is het tijd voor de zwaarste stap van je avontuur: inschrijven! Waar je vooral op moet letten, is de tijd die je nog rest tot de dag van de waarheid. Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om te trainen en je te organiseren.

eerste triatlon triatlonafstand

HOE TRAIN IK VOOR MIJN EERSTE TRIATLON

Triatlon is een bijzonder veeleisende sport die een strikte trainingsdiscipline vergt. Je moet immers niet enkel zwemmen, fietsen of lopen, maar de 3 achter elkaar. Je moet voor elke discipline dus de nodige tijd voorzien in je trainingsschema.

Doorgaans is de trainingsarbeid als volgt verdeeld voor de verschillende afstanden:

- Sprinttriatlon: minstens 4 sessies per week (3 tot 4 uur training per week, gespreid over 8 weken).

- Kwarttriatlon: minstens 4 sessies per week (en minstens 6 uur per week trainen, gespreid over 12 weken).

- Halve triatlon: minstens 5 sessies per wek (8 tot 10 trainingsuren per week, gespreid over 20 weken).

- En voor de slokoppen is er de Ironman®, waarvoor je best 6 keer en 14 tot 16 uur per week traint, en dat gedurende 24 weken. Merk trouwens op dat trainingsschema's van meer dan 24 weken meestal niet heel doeltreffend zijn.

eerste triatlon voeding

ETEN EN DRINKEN TIJDENS EEN TRIATLON

Voeding en vocht zijn enorm belangrijk tijdens een triatlon. Besteed er dus ook in je voorbereiding genoeg aandacht aan, anders zou je wedstrijd weleens een heuse lijdensweg kunnen worden. Eén belangrijke stelregel: test vooraf de sportvoeding die je op de dag van de waarheid wilt gebruiken. Zo weet je meteen of je bepaalde energierijke voeding beter of minder goed verteert. Sommigen onder ons hebben nood aan een mix van zout en zoet, anderen eten dan weer graag vast voedsel op de fiets, op voorwaarde tenminste dat je nog kracht over hebt om vlot te kauwen. En nog anderen hebben het liefst producten die het lichaam snel opneemt, zoals een energiegel voor de loopproef. Spring er wel zuinig en voorzichtig mee om, je wilt liever niet te maken krijgen met maagkrampen onderweg. Probeer zeker ook je drank vooraf uit, zodat je weet wat de ideale dosering is op de dag van je wedstrijd.

WAT HEB JE NODIG VOOR JE EERSTE TRIATLON

Tijdens een triatlon moet je zwemmen, fietsen én lopen. De juiste uitrusting om op je gemak te zijn en je helemaal te kunnen focussen op je inspanning en plezier is dan ook essentieel.

eerste triatlon materiaal wisselzone inrichten

JE MATERIAAL VOORBEREIDEN EN JE WISSELZONE INRICHTEN

Tijd voor de laatste en de belangrijkste stap: je materiaal klaarmaken! Om helemaal zen te arriveren in het fietspark op de grote dag, neem je best even de tijd om vooraf alles goed voor te bereiden. Zo voorkom je onnodige stress op D-day. Een checklist met al het materiaal dat je voor elke discipline nodig hebt, is geen overbodige luxe:

   - Trisuit, neopreen wetsuit en brilletje voor de zwemproef.

   - Fiets, nummerhouder, helm, bril en fietsschoenen als je die draagt voor het fietsnummer.

   - Loopschoenen en eventueel een petje of zonneklep bij warm weer.

   - Al je drank en sportvoeding.

   - Antischuurcrème om te vermijden dat je neopreen wetsuit gaat schuren in je nek.

Leg vervolgens al je materiaal strategisch klaar in de wisselzone, zodat je het meteen bij de hand hebt bij de wissels.

SNEL WISSELEN, HOE DOE JE DAT?

We zetten even een paar nuttige regels over wisselen op een rijtje, om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt tijdens je wedstrijd. Allereerst is het geen slecht plan om je twee wissels vooraf even te oefenen, zodat je niet verrast wordt op de dag van de waarheid. En je wisselzone strategisch inrichten is belangrijk om meteen je fietsspullen bij de hand te hebben na het zwemmen of je loopschoenen snel aan te trekken bij de tweede wissel.

De twee sleutels voor geslaagde wissels: organiseren en anticiperen!

DE 10 TIPS VOOR BEGINNENDE TRIATLETEN

Eet 3 uur voor je wedstrijd, zodat je niet volop aan het verteren bent aan de start.

Kom niet alleen, zeker niet als het je eerste wedstrijd is. Zo ben je toch wat geruster, er wordt voor je gesupporterd, je staat er niet alleen voor en als je andere triatleten vergezelt, krijg je er nog wat kostbare tips bovenop.

Kom op tijd, vaak heb je langer nodig dan je denkt om al je spullen klaar te zetten aan het wisselpunt. Zo voorkom je nodeloze stress.

Onthoud je plek op het wisselpunt goed, zo loop je niet verloren na het zwemmen.

Schaf jezelf een nummerhouder aan, denk eraan dat je je nummer tijdens het fietsen op de rug draagt en tijdens het lopen op de borst.

Ga even het water in voor je begint en laat wat water in je pak lopen. Dat vormt een dun waterlaagje tussen je huid en je pak en zorgt ervoor dat je het niet benauwd krijgt.

Voorzie een extra badmuts: draag je eigen badmuts met je zwembrilletje erover, en daarover de badmuts die de organisator je geeft. Op die manier voorkom je dat iemand per ongeluk je brilletje afrukt (de start is vaak hectisch) en blijft je hoofd ook lekker warm als het die dag wat koeler weer is.

Kijk goed waar je heen moet tijdens het zwemmen en luister naar de briefing om je juist te oriënteren.

Vergeet niet om wat te eten en te drinken bij de eerste wissel.

Train vooraf op je wissels.

ÉÉN DOEL: GENIETEN!

Je staat op het punt om een meeslepende discipline te ontdekken, waar je atleten kruist die er dezelfde zware voorbereiding op hebben zitten, dezelfde twijfels hebben gehad, even hoopvol zijn ... Je enige concurrent, dat ben jij zelf, dit is toch vooral een persoonlijke uitdaging! Sla gerust eens een praatje met andere triatleten. Het zijn heus geen gekken of aliens, ze zullen met plezier hun tips of aloude recepten met je delen om te slagen in je opzet. Laaf je aan hun wijze lessen!

Let wel op: triatlon kan verslavend zijn. Eens je geproefd hebt van deze sport, kan je vaak niet wachten tot je aan de start staat van je volgende triatlon. Je zal ook merken dat de saamhorigheid onder te atleten groot is, het publiek enthousiast en vol bewondering, en de beleving waarlijk uniek! Niet twijfelen dus, gewoon doen!