NL
NL

MIJN EERSTE ZEILKAMP!

In de zomer bruist het weer van de sportkampen. Maar niets zo boeiend en uitdagend als het zeilkamp. Kids leren een zeilboot vaarklaar maken, varen op het water, de wind lezen, het weer begrijpen en nog zoveel meer. En ze leren dit alles op de optimist, de ideale zeilboot voor de allerjongste zeilers.

mama met hun kinderen

OPTIMISTISCH OVER DE OPTIMIST?

Vast en zeker! De optimist is dé zeilboot bij uitstek voor de beginnende zeiler. Deze mini-zeilboot is licht, stabiel en eenvoudig te manoeuvreren, ideaal dus om de allerkleinsten op een veilige manier kennis te laten maken met het avontuur op het water. Bovendien kan je kleinere driehoekige zeilen gebruiken als de wind te sterk wordt, zo wordt de boot minder krachtig en kunnen de kids toch blijven varen.~Weetje: ook de grote zeilkampioenen zoals Evi Van Acker startten hun parcours in een optimist.

WAT STAAT ER OP HET PROGRAMMA?

Onder de beste begeleiding van professionals leren de kinderen op een leuke manier zeilen. Ze starten op het droge waar ze enkele basisbegrip- pen aanleren, maar ook gaan ze praktisch aan de slag om de boot klaar te maken. Op- en aftuigen heet dat in vaktaal. Bovendien leren ze enkele knopen aan. Ook hun verantwoordelijkheidszin wordt scherp gesteld, want een goede zorg voor het zeilmateriaal en de veiligheid is belangrijk.~Vervolgens gaat men het water op. Daar leren ze onder andere rond twee boeien zeilen, hun snelheid te regelen, overstag te gaan ... Je zal versteld staan van de behaalde vaardigheden en dat na slechts enkele dagen! De belangrijkste vaardigheden die ze zullen leren, zijn:

- een goede balans houden met de optimist~- autonoom de boot op te tuigen, alsook zelfstandig op het water manoeuvreren~- het weer bekijken~- de windrichting vinden~- zichzelf oriënteren op het water.

Zeilen op een zwaardboot met de familie

OP NAAR HET VOLGENDE NIVEAU

Na de basiscursus ontvangen de kinderen een brevet — het zeilpaspoort zeg maar — waarop hun aangeleerde competenties aangeduid worden. Op basis daarvan kunnen ze verder gaan naar de volgende cursus en hun zeilvaardigheden kunnen uitbreiden.~Behaalde je kleine spruit het brevet? Dan wacht het volgende niveau: evolutie 1. Tijdens deze cursus verdiepen ze zich nog meer in het zeilen. Zo leren ze onder andere zeilen met een joystick, achteruit varen of wat te doen bij ‘man overboord’.

DE JUISTE KLEDIJ

Aan boord zijn twee zaken essentieel: veiligheid en comfort. Dat geldt ook voor de kledij aan boord. Deze moet je beschermen én de nodige bewegingsvrijheid geven.~Een goede basisout t voor de beginnende zeiler bestaat uit het volgende.

 

Bij warm weer~- aquashoes aan de voeten~- zeilhandschoenen~- een neopreen wetsuit. Een extra windjack kan ook.~- reddingsvest

Bij koud weer~- neopreen laarzen (geen zeillaarzen!)~- neopreen handschoen met 2 vrije vingers~- 3 laagjes: fleece-top + neopreen wetsuit + winddichte zeiljas.~- reddingsvest

De essentials, ook bij bewolkt weer: een zonnecrème (min. 50+) en een zonnebril met veiligheidslijntje. Bij koud weer is een muts in fleece of wol ideaal.

zeilen kleding