paard in galop

Mok behandelen

Wij vertellen je hoe je mok kunt behandelen! 

Hoewel er geen speciale medische benaming voor is, is mok wel degelijk een specifieke aandoening die bij heel wat paarden kan voorkomen. Het maakt overigens niet uit of de paarden in de wei of in een box staan.~Mok is een aandoening van de lederhuid (dermis) en de opperhuid (epidermis) en veroorzaakt letsels, meestal in de vorm van kloven. Die kloven komen vaak voor in de kootholte, maar duiken soms ook op aan het kogelgewricht en het pijpbeen. Wij vertellen je hoe je mok kunt behandelen! 

paard in draf

Wat is mok?

Mok is een bacteriële ontsteking die de huid irriteert en er rood laat uitzien. In een later stadium ontstaan er korstjes en kloven aan de koten (het gedeelte van het been tussen het kogelgewricht en het kroongewricht, ook wel het kootbeen genoemd).

Vocht, modder en vuil zijn de belangrijkste oorzaken van mok. De ontsteking is niet gevaarlijk voor het paard, maar hindert het dier wel. Indien de aandoening niet tijdig behandeld wordt, kan het paard zelfs mank gaan lopen. Vooral paarden met een dunne en kwetsbare huid zijn vatbaar voor deze aandoening, net als bepaalde paarden met sokken.

Mok voorkomen

Om mok te voorkomen, moet je de kootholte en de benen goed afdrogen nadat je je paard gewassen hebt (vooral bij koud weer). We raden ook af om de harde haartjes boven en achter de hoef te knippen, zeker als je paard in de wei staat. Die haartjes fungeren eigenlijk als afvoerkanaaltjes en beschermen de kootholte tegen vocht.

Staat je paard in een box? Zorg dan voor schoon en droog strooisel. Zo voorkom je dat je paard in een vochtige omgeving staat en bacteriën en schimmels vrij spel krijgen.

verzorging benen

Mok behandelen

Heeft je paard last van mok? Zet het dan meteen in een droge en schone omgeving. Verzorg je paard elke dag tot het volledig genezen is:

- Was je paard door zachtjes met lauw water over de aangetaste plekken te wrijven. Maak schoon met een ontsmettingsmiddel. ~De harde korstjes kun je beter niet verwijderen. Je loopt dan immers het risico om ook de eerste herstellende huidlaagjes te verwijderen. Je kunt ze beter zo zacht mogelijk maken om ze voorzichtig te verwijderen als ze al wat los beginnen te komen.

- Droog de plekken zachtjes af door er met een droge doek op te drukken.

- Smeer de aangetaste huid in met een vet product (bijv. vaseline) om wonden te voorkomen.

Onze tips

Als je paard last heeft van mok, kun je de haartjes rond de geïrriteerde zones kort scheren zodat je ze eenvoudiger kunt drogen.

Blijft je paard last hebben van mok of weet je niet zeker of je paard aan mok lijdt? Raadpleeg dan een dierenarts. Die kan je vertellen hoe je je paard moet verzorgen.