Naafversnellingen

Naafversnellingen: de ideale transmissie voor stadsfietsen

Naafversnellingen vormen een uitstekend alternatief!

De derailleur is het meest gebruikte transmissiesysteem voor stadsfietsen, maar naafversnellingen vormen een uitstekend alternatief. Dit systeem bestaat al meer dan een eeuw en biedt zowel weerstand als betrouwbaarheid en minimaal onderhoud bij dagelijks gebruik.

Hoe werken naafversnellingen?

De transmissie is een essentieel fietsonderdeel om de versnelling van je twee wielen aan te passen aan het terrein, wanneer je een helling op moet of wanneer je sneller gaat rijden op een vlakke weg.

Naafversnellingen werken op een heel ander niveau dan een derailleur, want alles speelt zich af aan de binnenkant van de naaf. Dit mechanisme maakt gebruik van een excentrisch systeem met ingewerkt drijfwerk aan de binnenkant van de naaf van het achterwiel.

Naargelang van de configuratie biedt dit systeem verschillende mogelijke overbrengingsverhoudingen. Je kunt het vergelijken met de versnellingsbak van een auto.

De fiets heeft maar een enkel kettingwiel, maar je kunt 3, 5, 7, 8 of 11 versnellingen hebben naargelang de naaf.

Een betrouwbare en robuuste transmissie

Een betrouwbare en robuuste transmissie

Naafversnellingen zijn in de eerste plaats uiterst betrouwbaar  als de indexering goed afgesteld is. Je versnelling 'verspringt' namelijk niet, zoals bij een slecht afgestelde derailleur. Doordat je geen derailleur meer hebt, kan je ketting ook niet meer doorslaan.

Je hoeft je dus geen zorgen meer te maken over het kruisen van je ketting.

Naafversnellingen zijn betrouwbaarder en duurzamer dan een klassieke transmissie.

Een (bijna) onderhoudsvrij versnellingssysteem

Dit transmissiesysteem voor fietsen is afgedicht en goed gesmeerd. Naafversnellingen kunnen blootgesteld worden aan slecht weer, vuil en zelfs stoten ... ze worden beschermd door de naaf. Ook roest dringt niet door tot binnenin.

Ingebouwde versnellingssystemen moeten een stuk minder vaak nagezien worden dan een klassiek systeem, maar het onderhoud moet uitgevoerd worden door een specialist, want het is een complex systeem. Sommige fabrikanten raden onderhoud aan na enkele jaren … wat ondenkbaar is met een derailleur!

Schakelen terwijl je stilstaat of trapt

Schakelen terwijl je stilstaat of trapt

Naafversnellingen bieden nog een groot voordeel: je kunt namelijk schakelen terwijl je stilstaat. Deze mogelijkheid is bijzonder nuttig in de stad waar je vaak moet remmen en starten.

Het is een detail dat echter zijn waarde bewijst als je stilstaat aan een verkeerslicht of wanneer je moet vertrekken op een helling. Je hoeft niet meer vooruit te denken om te schakelen, want je kunt gewoon overgaan naar een lagere versnelling wanneer je stilstaat om probleemloos weer te starten.

Als je daarentegen schakelt terwijl je trapt, is het aanbevolen om je voet op te tillen, zoals bij een klassieke derailleur.

Schakelen terwijl je stilstaat of trapt

Schakelen terwijl je stilstaat of trapt

Dit systeem werd initieel gebruikt voor Hollandse fietsen, en vervolgens werden naafversnellingen gebruikt voor elk type stadsfiets, zoals fietsen voor koeriers, postbodes of transportfietsen. Deelfietsen in grote steden gebruiken het systeem ook omdat het zo robuust en betrouwbaar is.

Dit transmissiesysteem is nu te vinden op klassieke stadsfietsen, elektrische fietsen en vouwfietsen om gemakkelijk te schakelen bij vertrek.

Naafversnellingen zijn nog niet helemaal ingeburgerd, het systeem wordt nog verder ontwikkeld: de technologie levert wel al uitstekende prestaties en is niet meer beperkt tot de 3 versnellingen van de vroegere Hollandse fietsen, in tegenstelling tot wat algemeen aangenomen wordt. Als je een stadsfiets met naafversnellingen wil uittesten, kun je een ritje maken met een deelfiets in je stad! Je zal niet teleurgesteld zijn …

 Deze artikels zouden je ook kunnen interesseren!

Stadsfiets

Je eerste kilometers op de stadsfiets: 8 aan te leren reflexen

Mag je fietsen op het voetpad? Ben je verplicht om op het fietspad te rijden? Is een fietsslot onmisbaar? Iedereen kan en mag dan wel door de stad fietsen, het is toch belangrijk dat je met een aantal dingen rekening houdt. Geen paniek, je zult al snel een aantal automatismen onder de knie krijgen zodat je veilig en gezwind door de stad kunt trekken.

vrouwe die met haar fietstassen fiestst in de stad

Hoe boodschappen doen met de fiets?

De stadsfiets is een handig, gezond en ecologisch vervoersmiddel. Maar het is niet altijd evident om zaken te vervoeren op twee wielen. Ontdek de praktische en sportieve oplossingen om je boodschappen te doen met de fiets!

L'Elops 100 btwin

Hoe kies ik een stadsfiets?

Je wil investeren in een stadsfiets maar je twijfelt nog tussen een aantal modellen? Je bent niet de enige. Elke fiets heeft zijn eigen eigenschappen naargelang het gebruik.

voordelen van de stadifiets

De 5 voordelen van de stadsfiets

De stadsfiets is goed voor de gezondheid en de geest! Het is een eenvoudige en efficiënte manier om je conditie dagelijks te onderhouden zonder tijdverlies