NL
NL

ONS ADVIES OM TE FIETSEN MET EEN KIND

Wie graag fietst, doet dat graag samen met anderen en zeker met zijn of haar eigen kinderen. Je kan je baby met de fiets naar de onthaalmoeder brengen, in het weekend de stad verkennen met je kinderen... Hoe en wanneer je ook fietst, dit zijn onze tips om in alle veiligheid te fietsen met kinderen.

moeder stadsfiesten met kinderen

HET JUISTE KINDERZITJE KIEZEN

Er bestaan verschillende types kinderzitjes, naargelang de leeftijd van je kind (over het algemeen vanaf 9 maanden tot 4 of 5 jaar), het gewicht van het kind (minder dan 22 kg) en het type fiets. Met Elops heb je de keuze tussen een zitje dat je achteraan op de bagagedrager zet, achteraan op het kader, of vooraan op de fiets. Dat laatste systeem is ideaal voor een baby omdat je hem dan steeds in het oog kan houden.

Kinderzitjes die achteraan gemonteerd worden, op de bagagedrager, zijn comfortabeler voor de fietser. In ieder geval zijn kinderzitjes zo ontworpen dat je kind op een comfortabele en veilige manier vastzit en het zijn hoofd niet kan bewegen. Sommige kinderen zitten zelfs zo goed dat ze tijdens het fietsen in slaap vallen!

DE RIEM VAN HET KINDERZITJE AFSTELLEN

Voor je met de fiets vertrekt, kijk je best even na of je kroost goed zit vastgeklikt en of de voeten op de daarvoor voorziene steunen rusten.

Hoe weet je of de riem goed is afgesteld? Je baby mag niet van voor naar achter kunnen bewegen maar mag ook niet gekneld zitten.

Wat er ook gebeurt, je kind zal het zeker luidkeels laten merken als het niet comfortabel zit! Zorg er ten slotte voor dat zijn helm goed opstaat en je bent vertrokken.

mère et enfant sur un vélo de ville

IN DE STAD FIETSEN MET EEN KIND

Als je kind zijn fiets perfect onder controle heeft en met je wil meefietsen, is dat natuurlijk een gedroomd ouder-kindmoment. Herhaal voor je vertrekt nog eens de belangrijkste regels: je kind moet achter jou blijven, stoppen voor een rood licht, goed zijn arm uitsteken om aan te geven wanneer het wil afslaan…

Voor ritjes in de stad is het veiliger om met drie op pad te gaan, met twee volwassenen en het kind tussen hen in. Als alles goed gaat, kan je je kind aanmoedigen en laten merken dat je het vertrouwt.

Kinderen op hun verantwoordelijkheid wijzen zonder daarom al te belerend te zijn, is de sleutel om ze te laten opgroeien tot hoffelijke en enthousiaste fietsers.

GA BOODSCHAPPEN DOEN MET DE FIETS EN NEEM JE KINDEREN MEE!

Combineer je boodschappen met een fietstochtje om het nuttige aan het aangename te koppelen. Maak van de gelegenheid gebruik om samen met je kinderen een fietstochtje te maken in je wijk.

Als ze nog niet groot genoeg zijn om met hun eigen kinderfiets te rijden, kan je je fiets voorzien van een kinderzitje op de bagagedrager of een fietskar gebruiken. Vermijd wel hellingen als je al dat gewicht moet meezeulen.

Er zijn 1001 manieren om in alle comfort te winkelen met de fiets. Gewoon de juiste uitrusting kiezen en accessoires op jouw maat aanschaffen, zodat je blijft genieten van je fietstochten.