NL
NL

ONTDEK HET KARPERVISSEN

.

tb-karpervissen

In deze tip stellen we de bijzondere techniek van het karpervissen voor, met al zijn eigenschappen, een korte geschiedenis en de heilzame werking ervan.

WAT IS KARPERVISSEN?

Karpervissen is een erg specifieke techniek om één bepaalde soort vis te vangen. Je raadt het goed ... de karper. De sport werd in de jaren 1960 in Engeland uitgevonden. Rond 1985 waaide de passie dan over naar Frankrijk. De karper is een van de krachtigste zoetwatervissen, die overal in Frankrijk en daarbuiten wordt aangetroffen, zowel in vijvers als in rivieren. Maar hij is vooral dol op grote meren en stromen.

KENMERKEN VAN KARPERVISSEN

Een van de boeiende aspecten van deze sportvisserij is het nachtvissen, waarbij je je kamp opslaat met een stoeltje, een zetelbed, een karpertent en slaapmateriaal.

Adrenalinesport: de bedoeling is om de karpers te spotten en een sterke adrenalinestoot te voelen bij elke aanbeet en elke drill. Elke visser koestert andere ambities: voor de ene is het aantal vangsten van belang, voor de andere dan weer de grootte van het dier, de plaats van de vangst of de karpersoort, enz. Volgens de NO-KILL filosofie laten vissers hun karper telkens weer vrij, weliswaar nadat ze er eerst een foto van hebben getrokken, bij wijze van aandenken. En altijd weer hopen ze om een klepper van enkele tientallen jaren boven te halen.

Een van de belangrijkste drijfveren van alle vissers is om hun eigen record te verslaan. Er worden dan ook heel wat wedstrijden (ENDURO) georganiseerd in deze tak van de hengelsport.  Er zijn drie soorten stekken om op karper te vissen: vijvers, rivieren en kanalen / grote meren en rivieren / sluipend vissen (stalking).

KARPERVISSEN: DE VOORDELEN

Alleen of in groep: zowel de technische voorbereiding van de uitrusting als het zoeken naar de geschikte stek om te vissen, de actie zelf en de nabespreking, zijn heerlijke activiteiten. De zucht naar adrenaline is de belangrijkste reden om te vissen. De tweede reden is de omgang met de natuur.

KARPERVISSEN, IETS VOOR JOU?

Doorgaans is de karpervisser een natuurliefhebber die veel respect heeft voor de fauna en de flora. Het is een gepassioneerd iemand die zijn enthousiasme graag deelt met anderen, zijn grenzen wil verleggen, zijn karpersessie geduldig voorbereidt en zijn techniek met een zekere strategische geest verfijnt. Op zoek naar spanning tracht de karpervisser geduldig en met toewijding de mooiste exemplaren te lokaliseren.

Als mijn argumenten je nog niet hebben overtuigd, kom dan zelf een kijkje nemen langs het water. Moeder natuur zal je niet teleurstellen. Wie weet word je dan wel net zo bevlogen als wij...!