fouganza paardrijden

Paardrijden, een elitesport?

Paardrijden wordt ook vandaag de dag nog vaak gezien als een elitesport... Nochtans is het in België een heel wijdverspreide sport geworden. Nee, paardrijden is écht niet alleen voor mensen met veel geld. Lees even mee.

Want ja, er zijn heel veel kinderen, jongeren en volwassenen die paardrijden. Deze sport telt talrijke aanhangers die wedstrijden rijden of puur voor hun plezier paardrijden, en die hebben echt niet allemaal toegang tot de bankrekening van oom Dagobert. Hoe komt het dan dat deze sport dat imago heeft gekregen?

"Vroeger moest je belasting betalen als je een paard had," vertelt Agathe, projectleider bij Decathlon en zelf een amazone. "Misschien dat paardrijden daarom, net als golf, gezien wordt als een elitesport."

Vreemd eigenlijk, als je bedenkt dat paarden al eeuwenlang door de mensheid worden gebruikt in de landbouw, op het slagveld of simpelweg als vervoersmiddel. Maar hoe zit dat echt vandaag de dag? Heb je flink wat geld nodig om paard te rijden? En is er eigenlijk maar een vorm van paardrijden, of zijn er verschillende soorten?

"Als ik vertel dat ik paardrijd, denken mensen dat ik schatrijk ben. Dat is dus echt niet zo. Ik heb een heel gewoon salaris, maar ik ga zorgvuldig met mijn geld om en houd altijd wat opzij voor onvoorziene omstandigheden. Uiteindelijk gaat het om prioriteiten stellen en om een manier van omgaan met geld die voor eender welke sport van toepassing is."

Prijzen vergelijken

Als je geen paard hebt, maar wel wilt gaan paardrijden, moet je eerst zorgvuldig een club of manege kiezen. De prijzen verschillen van regio tot regio en stad tot stad.

"Let goed op: bij bepaalde organisaties zijn de lidmaatschapskosten vrij hoog. Het is belangrijk om je mogelijkheden goed te onderzoeken, naar de maneges te gaan en de voorwaarden met de directeurs te bespreken. Bekijk ook goed de verschillende betaalmogelijkheden, bijvoorbeeld de prijzen per uur, de prijs van een 10-lessenkaart of een vaste driemaandelijkse prijs. De prijzen kunnen flink verschillen en het komt soms echt goed uit om een vast bedrag te betalen. Maar als we uitgaan van een prijs van 15 euro per lesuur, dan is dan niet heel veel duurder dan bijvoorbeeld een pianoles, om maar een vergelijking te maken."

Bepaalde clubs die worden geleid door verenigingen met steun van de lokale overheid kiezen bewust voor een heel toegankelijk beleid. Dat kan bijvoorbeeld slechts 10 euro per lesuur zijn voor kinderen van 4 tot 18 jaar. In Cognelée, bij Namen, kan iedereen van 6 tot 60 jaar oud lessen volgen aan 13 euro per uur. De prijzen variëren dus. En enkele euro's minder per les, dat telt aan het einde van het jaar flink mee!

Kampen en andere aanbiedingen

Vanuit diezelfde gedachte laat Agathe weten dat zomerkampen bijzonder interessant kunnen zijn voor kinderen of jongeren die willen leren paardrijden.

"Wanneer paardrijden een deel uitmaakt van het zomerprogramma van bepaalde gemeentes, staan hier vaak zeer aantrekkelijke prijzen tegenover. Sommige gemeentes bieden ook een beurs voor jonge ruiters aan, of nemen een deel van de kosten op zich. "Ik weet dat er ook maneges zijn die jongeren die een handje uitsteken in de manege af en toe laten rijden. De manager kan dan bijvoorbeeld vragen om een paard te berijden dat die dag nog niet uit de stallen is geweest. Het zijn uitzonderingen, maar het gebeurt wel. Velen van ons hebben dit soort wederdiensten gezien in de recreatieve maneges... Het is goed voor de kennis van de ruiter en de status van de manege, een echte win-win."

halfpension

Halfpension, soms voordeliger

Als je als ruiter niet de volledige verantwoordelijkheid voor een paard op je kunt nemen, kan halfpension een uitstekend alternatief zijn.

"Voor ruiters die echt vooruitgang willen boeken en meer dan twee keer per week willen gaan rijden, kan halfpension een uitgelezen kans zijn," legt Agathe uit. "Als je het gaat vergelijken, kan halfpension voordeliger uitkomen dan alle maandelijkse lesuren bij elkaar opgeteld. En vaak zijn de lessen in een manege goedkoper voor ruiters die er een paard op halfpension hebben staan, of zijn de lessen volledig in de prijs inbegrepen. Zo houd je je budget dus binnen de perken: het wordt niet opeens duurder als je een of twee keer vaker in de maand wilt gaan rijden. Deze formule geeft een bepaalde financiële vrijheid. Je weet precies wat je uitgeeft. Zorg wel dat je hele duidelijke afspraken maakt met de andere ruiter die zich over je paard ontfermt: naast het inplannen van de trainingen en ritten, moet je ook precies weten wie wat betaalt. Om de kosten echt volledig op te delen moet je bijvoorbeeld van tevoren duidelijke afspraken maken over de keuze van de dierenarts, de hoefsmid, al dan niet vaccineren... Als alles duidelijk is vastgelegd, is halfpension een uitstekende formule om de kosten te drukken."

Je eigen paard

Natuurlijk hopen veel ruiters om op een dag hun eigen paard te hebben.

"Net als auto's bestaan er paarden voor praktisch elk budget," zegt Agathe. "Er is natuurlijk de aanschafprijs van het paard, die afhankelijk is van wat je ermee wilt. Een vrijetijdspaard zal niet hetzelfde kosten als een sportpaard. Zijn leeftijd, temperament, potentieel, achtergrond... Dat heeft allemaal invloed op de prijs."

Naast de prijs van het paard zelf, moet je ook rekening houden met de kosten van de verzorging. "Denk aan de prijs van het pension / stalling, de dierenartskosten, de hoefsmid, onvoorziene ziektes of blessures van je paard... Het maakt voor de prijs ook uit of je paard op pension staat of bij je thuis. En de prijzen van het pension kunnen, afhankelijk van wat er allemaal bij inbegrepen is, ook nogal verschillen!" Training van het paard al dan niet inbegrepen, de kwaliteit van de voorzieningen... Er bestaan verschillende formules. Afhankelijk van of je recreatief of sportief wilt gaan rijden, verschillen de noden op vlak van pension en training ook.

"Ik betaal ongeveer 200 euro per maand voor mijn paard, voor onderdak en eten," zegt Agathe. "Dat is wel wat geld, dat is waar, maar ik let op zodat ik het me kan veroorloven. Je moet bij elke passie opletten met je uitgaven. Verder is het een kwestie van keuzes maken, goed organiseren en prioriteiten stellen. Ik ga bijvoorbeeld wat minder vaak op stap, zonder dat mezelf echt volledig te ontzeggen.

fouganza wedstrijd

Wedstrijdrijden, echt onbetaalbaar?

Laten we eerlijk zijn, wedstrijdrijden is een stuk duurder dan wanneer je gewoon wilt gaan wandelen met je paard. Het meedoen aan wedstrijden in eender welke discipline, de vervoerskosten, in groep of met eigen vervoer, het huren van een box op het wedstrijdterrein, de accommodatie van de ruiters en hun team, en het eten kan een behoorlijke aanslag vormen op je portemonnee. Maar ook hier kan je bepaalde maatregelen nemen om minder uit te geven.

"Op laag niveau is het zeker mogelijk om wedstrijden te rijden met je club en je enkel op wedstrijden in de buurt te richten," zegt Agathe. "Vaak organiseren clubs ook interne wedstrijden. Zo heb je geen vervoerskosten en dat maakt al een groot verschil.

"Als je je paard toch moet vervoeren, kan je soms carpoolen of hulp vragen aan eigenaars van een trailer uit je club, wat veel goedkoper is dan zelf een trailer of aanhangwagen aanschaffen, inclusief het rijbewijs om met een trailer te mogen rijden.

"Ter plaatse halen veel ruiters een tent en koelbox boven," gaat Agathe verder. "Dat drukt niet alleen de kosten, het is ook nog eens supergezellig!"

En het materiaal?

Wie paardrijden zegt, zegt materiaal. En ook hier zijn de kosten sterk afhankelijk van wat je wilt gaan doen.

"Heel concreet, als je enkel recreatief wilt rijden, is alles heel betaalbaar," zegt Agathe. "Je kunt aan heel redelijke prijzen volop genieten.

"Als je echt sportief wilt gaan rijden, groeit de techniciteit van de uitrusting mee met je niveau en de wedstrijden waarin je uitkomt. Maar volgens Agathe zijn ook veel producten die je hiervoor nodig hebt nog heel betaalbaar. "Bij Decathlon bieden wij bijvoorbeeld een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding op onze producten. Je moet vooral goed je tijd nemen, kijken wat er allemaal verkrijgbaar is, en, als je binnen een budget wilt blijven, op een product besparen zodat je voor een ander wat meer kunt uitgeven. Nogmaals, het is echt mogelijk en zeker geen enorme uitgave. Maar soms moet je een iets duurder product kiezen, omdat je weet dat het langer meegaat. Ook dat hoort bij je geld slim uitgeven."

Dus, is paardrijden echt een elitesport?

Zoals je hebt begrepen kan je, net bij andere sporten, op elk budget paardrijden, en is dat vooral afhankelijk van wat je wilt gaan doen. Je kunt in bijna elke situatie bepaalde maatregelen nemen om minder geld uit te geven zonder dat dit een invloed heeft op het welzijn van je paard. Maar hoewel je met bepaalde trucs de gezondheid van je portemonnee kunt verzekeren, kan je op een punt echt niet besparen: de tijd die je aan je paard besteedt. In tegenstelling tot een fiets, een surfplank of enig ander sportmateriaal is je paard een levend wezen dat verzorging en aandacht nodig heeft en vele uren tijd in beslag zal nemen. Uren die je echter dubbel en dwars terugkrijgt in het zadel!