PEUTERZWEMMEN: WAT ZIJN DE VOORDELEN?

Peuterzwemmen is er niet op gericht om je kleine de toekomstige ster van de 50 m vlinderslag te maken. Maar het doel is daarom niet minder lovenswaardig: het gaat om het doen ontluiken van je kleine spruit.

Bébé_nageur

ALLEMAAL HET WATER IN!

Het water verkennen en plezier maken, dat is de nobele missie van de "peuterzwemmertjes". Vanaf een leeftijd van 4 maanden en tot 6 jaar bieden talrijke zwembaden je kind de mogelijkheid om te proeven van het leven in het water. Maar dan rustig aan, zonder water binnen te krijgen.  

VERBODEN TE DUIKEN VOOR JONGE ZWEMMERTJES

Onder begeleiding van het personeel ga je het bad in met je kleine spruit in de armen. Later gaat je kindje op een drijvend matje het water op en zo ervaart hij dankzij enkele leuke oefeningen nieuwe sensaties. Zodra je kind op zijn gemak is, kan je het ook onder water dompelen en kan je zijn aangeboren vermogen om de adem in te houden met eigen ogen aanschouwen.Beetje bij beetje zal je kindje zich dit nieuwe milieu eigen maken, zich verwonderen over hoe licht en ontspannen het zich voelt, en rustig zijn angsten overwinnen en wennen aan het water. Dan is het tijd om plezier te maken.  

peuterzwemmen

LIBERTAD

Je kind kan in het water het lichaam volledig vrij gebruiken, wonderlijke houdingen en bewegingen aannemen bij het spelen met het matje, de glijbaan, een waterplank of ballen. Amusement alom! De ongewone houdingen en het verkennen van allerlei sensaties dragen bij tot de psychomotorische ontwikkeling en ontwaken de zintuigen. Het is een waar feest.  

DE MOTORIEK VAN JONGE ZWEMMERTJES IN ACTIE

De talrijke leuke activiteiten die je kleine spruit onderneemt activeren zijn motoriek, ontwikkelen zijn hart- en bloedvaten en geven hem telkens nieuwe uitdagingen om aan te gaan. Daaruit ontstaat het zelfvertrouwen dat je kleine steeds zelfstandiger zal maken. En al deze ervaringen, wat zeg ik, deze avonturen, geven hem de mogelijkheden om ook buiten het water zich eenvoudiger te verplaatsen. Hij zal al snel nieuwe houdingen leren!  

ONTWAKEN VAN DE ZINTUIGEN

Met al deze nieuwe ervaringen wordt je kleintje zich bewust van gewicht, van het contact van het water op de huid, van de verschillende geluiden onder en boven het water en van het opwindende idee van vrijheid. Pas maar op, een bad nemen thuis wordt bijna een moment van vreugde.  

ZWEMMEN, DAT IS VOOR LATER

Hoewel deze zwemactiviteiten talrijke voordelen hebben, is er geen garantie dat je kind eerder dan zijn kameraadjes de schoolslag onder de knie zal hebben. Je peuter zal hier niet leren zwemmen. Maar je kind zal wel op zijn gemak zijn in het water, en daarmee een duidelijke voorsprong hebben als hij 5/6 jaar is en gaat leren zwemmen.  

DELEN VAN FIJNE MOMENTEN MET JE KIND

Peuterzwemmen gebeurt vaak in groep, waardoor je kind een gemeenschapsgevoel ontwikkeld en kan leren hoe het is om in team te sporten. De kinderen observeren elkaar, doen elkaar na en confronteren elkaar, en deze contacten zijn goed voor toekomstige relaties. Voor de ouders zijn dit leuke momenten die ze met hun kleine kunnen doorbrengen en waarmee ze hun affectieve ontwikkeling een boost geven.  

ENKELE VOORZORGSMAATREGELEN

Om optimaal van de voordelen van peuterzwemmen te genieten, moet je kleintje alle vaccinaties hebben gehad en mag het geen last hebben van chronische oorontsteking of astma. Zorg ervoor dat het water van het zwembad ongeveer 32° C is, kies voor korte sessies van 15 tot 30 minuten en vergeet niet om een warme handdoek mee te nemen en een snack voor voor en na de sessie. Ten slotte kan het chloor uit een zwembad bepaalde ademhalings- of neus-, keel- of oorproblemen veroorzaken. Houd dus voldoende tijd tussen twee verschillende sessies, was je kind goed voor en na het zwemmen en laat het voldoende water drinken zodat het niet overgeeft als het een borrel binnenkrijgt. Heeft peuterzwemmen volgens jou nog andere voordelen? Laat het ons zeker weten!