NL
NL

Ruitersport: de 3 grote wedstrijddisciplines

Ontdek de 3 grote wedstrijddisciplines, namelijk dressuur, jumping en eventing!

Ruitersport: de 3 grote wedstrijddisciplines

Paardrijden bestaat uit een groot aantal disciplines. Via al deze verschillende paardensporten komt elke ruiter aan zijn trekken en kunnen ook toeschouwers genieten van een grote waaier aan spectaculaire evenementen. Bij deze disciplines zijn er 3 grote klassiekers te bewonderen bij wedstrijden: dressuur, jumping en eventing.

Ruitersport: de 3 grote wedstrijddisciplines

Dressuur

Dressuur is een vorm van paardrijden waarbij de ruiter zijn paard een reeks verschillende technische bewegingen moet laten uitvoeren, waarbij de nadruk ligt op de beheersing van de ruiter en de lichtheid en ontspanning van het paard. Het geheel aan bewegingen van het duo paard-ruiter noemen we een 'proef'. Deze bewegingen (de proef dus) moeten worden uitgevoerd binnen een afgebakend terrein, een piste, van 60 bij 20 meter. Om het wedstrijdklassement op te stellen nemen de leden van de jury plaats op verschillende plekken om de prestaties van paard en ruiter te beoordelen. Ze letten daarbij op de houding van de ruiter, de precisie, de souplesse en de elegantie van het paard. 

Ruitersport: de 3 grote wedstrijddisciplines

Jumping

Jumping is waarschijnlijk de meest bekende paardensport. Zoals de naam al laat vermoeden, moeten ruiter en paard een aantal hindernissen nemen, in een vooraf vastgelegde volgorde. Ze moeten dit zo snel mogelijk doen, en indien mogelijk zonder fouten. Bij elke balk die valt, bij elke weigering van het paard, tijd die overschreden wordt, worden er punten afgetrokken. Als je van je paard valt, word je sowieso gediskwalificeerd. De ruiter die het snelste en met de minste fouten de verschillende parcours aflegt, gaat met de prijzen naar huis. 

Ruitersport: de 3 grote wedstrijddisciplines

Eventing

Eventing is een discipline die drie andere disciplines combineert: dressuur, cross en jumping. Doordat deze disciplines sterk van elkaar verschillen moeten paard en ruiter heel erg veelzijdig zijn. De 3 proeven moeten namelijk worden afgelegd door dezelfde combinatie. Ze moeten dus zowel goed zijn in dressuur, veel uithoudingsvermogen hebben voor de cross én goed presteren op een springparcours. Eventingwedstrijden beginnen met een dressuurproef, waarbij de ruiter zijn paard bepaalde bewegingen en figuren moet laten maken. Daarna komt de cross, die wordt gereden op een gevarieerd terrein waar vaste hindernissen staan zoals boomstronken, die ruiter en paard zo snel mogelijk moeten zien te rijden. De eventing wordt afgerond met een springparcours. De jury kan dan zien wat de combinatie waard is na de zware cross.

Onze andere paardensportartikelen