NL
NL

SCHERMEN, WAT IS DAT?

Bij het schermen werk je zowel aan je concentratie als je reflexen. Zodat lichaam en geest perfect in harmonie zijn!

visual-description_de_lescrime-650

Schermen is een belangrijke Olympische sport in Frankrijk. Het land heeft maar liefst 115 Olympische medailles op de teller staan, met Laura Flessel Colovic, Brice Guyart, Eric Srecki en Christian d'Oriola als de meest succesvolle en bekendste Franse schermers.

GESCHIEDENIS VAN HET SCHERMEN

Voordat het een sport werd, had schermen een plaats op het slagveld en in gevechtstraining, met degens, sabels en bajonetten. Naarmate steekwapens minder gebruikt werden op het slagveld, is schermen verbonden gebleven aan duels. In de 18e eeuw ontstond de floret, een licht wapen specifiek om het schermen te oefenen. Nadat het eind 19e eeuw een sport werd, kreeg het ook een plaats op de eerste moderne Olympische Spelen in 1896, dankzij de baron van Coubertin, zelf een begenadigd schermer. Het is trouwens de sport die Frankrijk al het meeste medailles opleverde. Bij hedendaags schermen gaan twee spelers in duel, met de nodige uitrusting om hun veiligheid te garanderen. Ze zetten dan alles op alles om de ander te raken, zonder zelf geraakt te worden. Er worden drie soorten wapens gebruikt: een degen, een sabel of een floret. Voor elke variant zijn de regels lichtjes anders.

SCHERMEN, EEN SPORT VOOR IEDEREEN?

Deze sport vereist tactisch inzicht, fysieke kracht en snelheid, goede reflexen en beslissingsvermogen, evenwicht en ritme, fair play en eergevoel, de wil om te winnen en de aanvaarding van een nederlaag, humor en vreugde. De uitrusting wordt het eerste jaar meestal gehuurd of uitgeleend van de club. Met wat gezond verstand is het risico op verwondingen minimaal. Schermen is geschikt voor iedereen, vanaf vijf jaar, en je kan een keuze maken van wapen volgens je spelniveau en frequentie dat je de sport beoefent.

fencit-schermen-schermmasker

ENKELE ELEMENTEN UIT HET SCHERMEN

- PAREREN: verhinderen dat je getroffen wordt door met je eigen wapen het wapen van de tegenstander af te slaan, liefst zonder ook maar een stap achteruit te zetten!

- WAPENCONTACT: Een 'tac' is de officiƫle term (en klanknabootsing) van de degens die elkaar raken. En de ene 'tac' leidt natuurlijk tot de ander die terugslaat.

- AFWERING: De tegenstander afweren, geen gemakkelijke taak.

- HET TREFVLAK : het trefvlak verwijst naar de plaatsen waar een treffer punten oplevert. Niet alle lichaamsdelen leveren punten op, mikken op het hoofd van de tegenstander is immers te gevaarlijk. Treffers worden elektronisch geregistreerd.

- EN GARDE (in houding): Het Frans is de officiƫle taal van de sport, en 'en garde' is dan ook de welbekende term om in schermhouding te gaan staan, klaar voor de wedstrijd.DEZE TIPS INTERESSEREN JE MISSCHIEN OOK: