NL
NL

SPORT VOOR KINDEREN: WELKE SPORTACTIVITEIT KIEZEN?

Sport en kinderen is vaak liefde voor het leven. En een ideale manier voor je kleine donderstraal om zijn energie te kanaliseren. Gymnastiek, judo, teamsport, zwemmen, paardrijden … Iedereen vindt wel iets dat past bij zijn vaardigheden en smaak. Je kunt haast niet wachten om je spruit te zien stoeien op een tatami of in een zwembad, maar vanaf welke leeftijd kan een kind nu starten met sport?

natation pour les enfants Nabaiji

WATER, EEN VERTROUWDE OMGEVING VOOR DE JONGSTEN

Al vanaf de leeftijd van vier maanden (maar zwembaden kunnen verschillende toegangsvoorwaarden hanteren wanneer het om leeftijd gaat) kunnen de allerjongsten meedoen aan "babyzwemmen”. Doorgaans reserveren zwembaden een speciaal tijdstip en specifieke plek voor de kleintjes en hun ouders. Ik sprak met Caroline Bonnière, osteopaat, die vol lof is over de vele voordelen van babyzwemmen: “De speciale zwemlessen voor baby's zijn heel goed voor de band tussen ouder en kind en helpen om de kleintjes bewust te maken van hun lichaam, legt ze uit. Door te bewegen in het water, maken ze kennis met hun armen, benen, gewrichten…Dit is geen sport in de specifieke betekenis, maar wel een uitstekende manier om de motoriek en proprioceptie te verbeteren”.

PEUTERSPORTEN: EEN RUIME KEUZE

Op dezelfde wijze is peutergym meestal toegankelijk voor kleintjes vanaf twee jaar. “Ze rennen, springen, klauteren, kruipen…. Meestal is er bij de peutergym een behendigheidsparcours geïnstalleerd voor de kinderen. Dat is een prima basis om later andere sporten te beoefenen”. Peuter- en kleutersporten, vanaf drie jaar, zijn er in tal van sporttakken: tennis, teamsporten, judo, ponyrijden … Je kind kan kiezen wat hem het meest aanspreekt.  

TEST HET UIT OM TE WETEN HOE HET IS!

Heel wat clubs organiseren kennismakingsdagen waarop je kind de eerste beginselen van een sport kan leren kennen. En om een overzicht te krijgen van alle sporten die in jouw omgeving worden aangeboden, organiseren de DECATHLON-winkels Vital Sports-dagen of -weekends. Een ideale gelegenheid om aan het begin van het sportseizoen kennis te maken met de diverse sporten die je kind vlak bij huis kan beoefenen.