NL
NL

SPORTEN EN KNIEPROBLEMEN

De knie is het grootste gewricht van het menselijk lichaam. Dit gewricht draagt het gewicht van het hele lichaam en daarom kan het  gemakkelijk verzwakt of beschadigd raken door herhaalde bewegingen zoals die worden uitgeoefend bij bepaalde beroepen of door bepaalde sportactiviteiten.

préparation des genoux au sport

De knieën zijn essentieel voor onze beweeglijkheid en stabiliteit en worden erg zwaar belast tijdens het sporten. Als een gevolg hiervan zijn ze vaak onderhevig aan pijnlijke musculoskeletale aandoeningen die hun beweeglijkheid beperken …

SPORT, OORZAAK VAN KNIEPROBLEMEN

Knieën worden vaak ruw behandeld door sporters of topsporters. Ze worden onderworpen aan stoten of veelvuldige contacten bij verschillende sporttakken. Een derde van de sportblessures heeft overigens te maken met de knieën.

Onder de meest voorkomende blessures ziet men verstuikingen, peesontstekingen, gescheurde meniscus (kraakbeen), bekneld zijn van de zenuw die opzij naar de kuit gaat (heupzenuw)… Maar het iliotibiaal frictiesyndroom, het patellofemoraal pijnsyndroom en knie bursitis zijn de aandoeningen die het vaakst worden vastgesteld bij sporters.

HET ILIOTIBIAAL FRICTIESYNDROOM

Dit syndroom wordt veroorzaakt doordat op lange termijn de knie herhaaldelijk wordt gebogen en gestrekt. Het komt vooral voor bij hardlopers (4 tot 7% van hen krijgen hiermee te maken) en bij wandelaars en fietsers. Het wordt gekenmerkt door het constant tegen elkaar wrijven van twee delen van de knie: het peesblad aan de buitenzijde van het bovenbeen (de iliotibiale band) en het femur (dijbeen).

HET PATELLOFERMORAAL PIJNSYNDROOM

Men denkt dat ongeveer een vierde van de sporters te kampen heeft of gehad heeft met deze aandoening. Het bestaat erin dat het kraakbeen tussen het femur en de knieschijf wordt geïrriteerd. Dit komt voor wanneer het gewricht wordt overbelast of bij sporten waarbij men regelmatig moet springen (basketbal, volleybal, dans, aerobic…)

KNIE BURSITIS

Dit is een ontsteking of een verdikking van een van de 11 slijmbeurzen van elke knie (een soort met vocht gevuld "kussentje" dat wrijving tussen het bot, de pezen en de spieren van de knie beperkt). Die aandoening kan worden veroorzaakt door herhaald vallen op de knie (volleybal, gevechtssporten, judo, hardlopen …).

DEZE AANDOENINGEN VOORKOMEN

Het is wel duidelijk dat intensief aan sport doen aan aantal knieproblemen kan veroorzaken die vaak lastig te genezen zijn, lang duren en de bewegingen in het dagelijkse leven hinderen. Bepaalde factoren kunnen het ontstaan van dergelijke problemen bevorderen: aanzienlijk overgewicht, slechte loophouding of looptechniek, een fiets die niet is aangepast aan de lichaamslengte van de fietser …

Er zijn een paar manieren om knieproblemen te vermijden:

Vermijd overgewicht: hoe meer gewicht je knieën moeten torsen, hoe zwaarder ze het hebben! Als je overgewicht hebt en je wilt aan sport doen om te vermageren, kies dan activiteiten waarbij je je gewicht niet moet dragen, zoals fietsen of zwemmen.

Drijf niet plots de intensiteit van de sportbeoefening op, waarbij veel van de knieën wordt geëist, ga eerder geleidelijk te werk zodat je lichaam zich kan aanpassen en je spieren sterker worden.

Doe een beroep op een professionele coach wanneer je voor het eerst start met een sport zodat hij je kan tonen wat de juiste bewegingen en technieken zijn om blessures te voorkomen.

Investeer in een paar goede schoenen, aangepast aan je sport en aan je lichaamsbouw. Dit is essentieel om je gewrichten te sparen!

Stel de hoogte van je zadel juist in wanneer je fietst

Draag kniebeschermers wanneer je last hebt van kniepijn

Als je regelmatig loopt, kies dan liever voor vlak in plaats van heuvelachtig terrein

Gebruik wandelstokken voor trekking, dat is minder belastend voor je knieën

Stretch op de juiste manier na elke training

Ga naar de dokter wanneer je aanhoudend pijn voelt.

 

Tot slot, wanneer je knieproblemen hebt en je wil aan sport doen, kies dan voor zwemmen of fietsen, sporten waarbij je gewrichten minder schokken te verduren krijgen. Het spreekt voor zich dat je vooraf je huisdokter om raad vraagt.

Training met sportcoach