NL
NL

SPORTEN: GOED VOOR DE MORAAL

Zijn sommige sporten beter voor je zelfvertrouwen en mentale gezondheid dan andere? Waarom voel je je euforisch na het sporten? Hoe kan je dit gevoel bereiken? Wij geven een antwoord op al deze vragen.

vrouw fitness Domyos

Waarom is sporten goed voor de mentale gezondheid? 

Dit is wetenschappelijk bewezen: sporten maakt een geluksgevoel vrij in je lichaam en geest. Hoe dit komt? Er komen endorfines, ook wel het gelukshormoon genoemd, vrij in de hersenen tijdens en na het sporten, en bovendien verlaagt de lichaamsbeweging de hoeveelheid stresshormonen in je lichaam.

Na 30 minuten sporten komen de endorfines vrij in je lichaam, die werken als een natuurlijke morfine. Dit heeft verschillende effecten: lichte euforie, minder pijn, angst verdwijnt en je vermoeidheid vervliegt...

happy pilates
gelukkig worden dankzij wandelen

Welke sport moet je uitoefenen voor je mentale gezondheid?

We kunnen met plezier zeggen: eender welke! Het maakt absoluut niet uit welke sport je beoefent, want ze zijn allemaal goed voor je mentale gezondheid. Het belangrijkste is om je niet verplicht te voelen en er met plezier aan te beginnen: het is bewezen dat sporten op een positieve manier bekijken leidt tot een betere ervaring. Je zult er op deze manier heel veel meer voordelen uithalen dan als je het tegen je zin doet.

Jezelf een doel stellen, welk doel dan ook, heeft ook een positieve invloed op je welzijn. Afvallen, je voorbereiden op een wedstrijd, een bepaalde plaats halen... Er zijn honderd-en-een redenen die je kunnen motiveren om te gaan sporten, om vooruitgang te boeken en dus om gelukkig te zijn. Want het geluk ligt evenzeer op de weg naar het doel als in het bereiken van het doel zelf!

Ten slotte raden we aan om niet meer dan een uur per dag te trainen, maximaal 4 tot 5 keer per week, zodat de verslaving het plezier niet over gaat nemen. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt overigens aan om elke dag 30 minuten actief te wandelen, of een equivalent daarvan: gebruik dit als je startpunt!

Er is dus geen enkele reden meer om niet te gaan sporten. Je zult beter in je vel zitten, zowel lichamelijk als geestelijk! En jij, ben jij je beter gaan voelen nadat je bent gaan sporten?