Walking

Sportief wandelen is goed voor je hart!

Zo voorkom je hart- en vaatziekten, nog steeds doodsoorzaak nummer 1 in ons land.

Sportief wandelen, een zachte duursport, zet heel wat spieren aan het werk, vooral de hartspier. Door regelmatig actief te wandelen, sportief of snel, doe je iets goeds voor jezelf en versterk je je hart. Zo voorkom je hart- en vaatziekten, nog steeds doodsoorzaak nummer 1 in ons land.

Je bloeddruk onder controle houden dankzij powerwalken

Voel je dat het tijd wordt om iets aan je gezondheid te doen? Probeer dan eens te wandelen! Actief wandelen is heel goed voor je, om te beginnen vermindert het al spanning en stress.

Een aspect dat beslist niet te verwaarlozen is, zoals Charles Aisenberg, sportarts bij het Franse Institut national du Sport, de l’Expertise et de la Performance (INSEP), zegt: “regelmatig aan lichaamsbeweging doen (zoals sportief wandelen nvdr) kan de bloeddruk met 10 mm doen dalen.”

Houd diabetes onder controle door actief te wandelen

Door stevig door te stappen over wegen en paden, zorgen sportieve wandelaars ervoor dat ze type 2 diabetes voorkomen.

“Aan lichaamsbeweging doen kan die aandoening voorkomen bij bijna 60% van de mensen met prediabetes", stelt Charles Aisenberg vast. Het kan “er zelfs voor zorgen dat er minder medicatie nodig is en dat er zich minder snel complicaties ontwikkelen bij mensen die al diabetes hebben”.

Walking

Powerwalken en goede cholesterol

Een ander verborgen voordeel van je favoriete sport: het verbetert je serumlipidenprofiel. In mensentaal betekent dit dat actief wandelen ervoor zorgt dat je slechte cholesterol verlaagt en je goede cholesterol verhoogt!

Actief wandelen en vermageren: er is een verband!

Door naast het sportief wandelen ook op je voeding te letten, kun je je gewicht onder controle houden. Naarmate je meer kilometers aflegt, put je lichaam uit je buikvet zodat je een strakker figuur krijgt.  

Luister naar je hart terwijl je wandelt, dat loont de moeite!

Je hart is een uitstekende barometer voor je gezondheidstoestand en zou dus ook het tempo moeten aangeven wanneer je wandelt. Als het te snel klopt (verhoogde hartslag), raak je buiten adem en ben je snel moe.

De oplossing? Regelmatig trainen maar tegelijk je inspanning goed doseren.

Naarmate je vaker gaat wandelen, zal je hartslag in rust dalen. Je zult ook merken dat je hartslag tijdens een inspanning minder snel de hoogte in gaat en dan ook minder hoog wordt. Je hart is sterker geworden en je kunt dus je gemiddelde snelheid en de inspanning opdrijven.

Overigens raadt Charles Aisenberg aan om minstens 20 minuten aan een stuk sportief te wandelen, 3 keer per week, aan een hartslag tussen 50 en 75% van je maximale hartslag.

Om te weten wat je maximale hartslag is, kun je een inspanningstest afleggen bij je huisarts, maar je kunt hem ook zelf berekenen. Hiervoor gebruik je de volgende formule: “220 min je leeftijd” als je een man bent, “226 min je leeftijd” als je een vrouw bent.

De combinatie van al die voordelen van sportief wandelen zal de algemene werking van je hart en bloedvaten aanzienlijk verbeteren. Het is bewezen en zelfs gemeten: bij patiënten met een hartaandoening die aan matige lichaamsbeweging doen vermindert de kans op vroegtijdig overlijden met 35%!

decathlon coach

Zegt het je wel iets, een personal trainer? Download gratis de Decathlon Coach-app. Hij begeleidt je op je loop- of wandelsessies en biedt trainingen op maat aan.