NL
NL

SPORTIEF WANDELEN, OF DE KUNST OM JE VOETEN JUIST AF TE ROLLEN !

Wat is het verschil tussen je alledaagse stukjes te voet en sportief wandelen? De beweging van de voet! In het eerste geval gebeurt dit volledig onbewust, terwijl bij sportief wandelen de voet zeer beheerst wordt neergezet.

Sportief wandelen

Bij sportief wandelen is een goede afrol van de voet essentieel om spieren te kweken zonder blessures op te lopen. Strik je wandelschoenen en zet je "eerste stappen"!

WEET HOE JE "JUIST MOET WANDELEN" BIJ HET SPORTIEF WANDELEN 

Ondanks het zachte ritme vraagt sportief wandelen een grote inspanning van je lichaam. Als je verplaatst, breng je je hele lichaamsgewicht van de ene voet over op de andere. De techniek van sportieve wandelaars is dus geconcentreerd op deze beweging van de voet, zodat die hun gewicht kan ondersteunen zonder eronder te lijden. Een heel belangrijke nuance!

Om je gewrichten te beschermen moet je ervoor zorgen dat je bij deze overdracht de juiste balans vindt tussen de voet die de grond aanvalt, en de voet die je met de tenen vooruit drijft.

ROL DE VOET AF VAN DE HIEL TOT DE TENEN

Het doel is om een zo groots mogelijke beweging te maken, door de voet over zijn hele lengte af te rollen: van de hiel tot aan de tenen.  

In de praktijk moeten de tenen van je linkervoet zich afzetten tegen de grond op het moment dat de hiel van je rechtervoet de grond raakt.

PLAATS JE HIEL

Zet je hiel zachtjes plat neer. Zo wordt de impact met de grond beter opgevangen en verdeeld over een groter oppervlak. Deze beweging beschermt op die manier de gewrichten in je voet. Het risico op blessures vergroot sterk wanneer je je voetafrol overhaast en de grond met je hele gewicht verplettert.

Met de juiste voetafrol, en vooral met de juiste houding van je hiel, kan je veel lichter wandelen!

ROL JE VOET AF

Als je hiel eenmaal de grond geraakt heeft, rol dan je voet geleidelijk af, zodat je alle gewrichten in je voet soepel voelt bewegen.  

Deze beweging, die zeer kenmerkend is voor sportief wandelen, voorkomt een schok met de grond die zijn weerslag heeft op je knieën, heupen en rug. Luister goed naar je lichaam om je voetafrol te verfijnen.

ZET AF MET JE TENEN!

Als je voet eenmaal plat ligt, is de tijd aangebroken om je energiek met je tenen "tegen de grond af te zetten".

ONZE TIP: om deze beweging, die niet altijd even intuïtief aanvoelt, goed uit te voeren, beeld je je best in dat je de zolen van je schoenen aan de persoon achter je wilt tonen!

Verwaarloos deze afzet zeker niet, want dat is de beweging die ervoor zorgt dat je naar voren beweegt en dat je aan kracht en wandelsnelheid zal winnen. Door deze beweging perfect uit te voeren, zal je de spieren van je voeten, benen, dijen en billen trainen.

Je hebt het dus begrepen: goed wandelen, dat moet je leren! Dat is zelfs voorwaarde nummer één voor een lichte en ritmische voetafrol die perfect gecoördineerd is met de bewegingen van je armen.

Zegt het je wel iets, een personal trainer? Download gratis de Decathlon Coach-app. Hij begeleidt je op je loop- of wandelsessies en biedt trainingen op maat aan.