NL
NL

Sportklimmen: de 3 wedstrijddisciplines

Ontdek in dit artikel de drie wedstrijddisciplines van sportklimmen en hun specifieke regels!

Sportklimmen: de 3 wedstrijddisciplines

Zoals elke sport heeft ook sportklimmen lokale, nationale en internationale competities om te beslissen over de beste lokale, nationale en internationale atleten. Sportklimwedstrijden zijn onderverdeeld in 3 verschillende disciplines, elk met hun eigen codes, regels en bijzonderheden. In dit artikel geven we meer uitleg over deze 3 wedstrijddisciplines van sportklimmen.

Sportklimmen: de 3 wedstrijddisciplines

Snelklimmen - 'Speed climbing'

Bij speed climbing moet je zo snel mogelijk een 15 meter hoge muur beklimmen. Twee klimmers starten deze race tegelijk en strijden tegen en naast elkaar op identieke muren. De eerste die de bovenkant van de muur bereikt zonder te vallen en op de daar geplaatste zoemer drukt, wint het duel en gaat door naar de volgende ronde.
Snelklimmen is een zeer spectaculaire sprintwedstrijd die beroep doet op de snelheid, behendigheid en kracht van de klimmer.

Sportklimmen: de 3 wedstrijddisciplines

Lengteklimmen - 'Lead climbing'

In tegenstelling tot snelklimmen is 'lead climbing' een ​​echte uithoudingswedstrijd vanwege de lengte en de vereiste techniek. Deze discipline komt het dichtst in de buurt van outdoor klimmen.
In een wedstrijd lengteklimmen moeten klimmers een route van een zeer hoog technisch niveau afleggen en voltooien zonder te vallen. Ze moeten ook dit ook binnen een maximumtijd doen (meestal 6 minuten) en ernaar streven om de route zo snel mogelijk af te leggen. De deelnemers worden gerangschikt op basis van de hoogte van de laatst bereikte greep en de tijd die ze nodig hadden om hun parcours te voltooien. De "Diff"-wedstrijd, zoals deze vaak wordt genoemd, stopt wanneer de klimmer valt, wanneer de toegewezen tijd om is, of wanneer de klimmer de top bereikt

Sportklimmen: de 3 wedstrijddisciplines

Boulderklimmen - 'Bouldering'

Boulderen heeft als bijzonderheid dat het zonder touw en zonder zekering wordt gedaan. Bouldermuren zijn immers beperkt tot een hoogte van 4,50 meter en een dikke valmat zorgt voor de veiligheid van de klimmers. Het doel is om met beide handen de laatste greep te bereiken. Klimmers moeten deze hele complexe route zo snel mogelijk afleggen met zo min mogelijk pogingen. Boulderklimmen is wellicht de meest technische discipline. Om van de ene naar de andere boulder te gaan, is het niet ongewoon om klimmers spectaculaire sprongen te zien maken.  

Je hebt nu wel begrepen dat klimmen een bijzonder afwisselende sport is. Zo snel mogelijk klimmen bij 'speed climbing', zo hoog mogelijk klimmen bij 'lead climbing' en met volle kracht klimmen tijdens de boulderwedstrijd. Er is voor elk wat wils!