STADSFIETSEN VOOR BEGINNERS: TIEN AANDACHTSPUNTEN

Mag je fietsen op het voetpad? Ben je verplicht om op het fietspad te rijden? Is een fietsslot onmisbaar? Iedereen kan en mag dan wel door de stad fietsen, het is toch belangrijk dat je met een aantal dingen rekening houdt. Geen paniek, je zult al snel een aantal automatismen onder de knie krijgen zodat je veilig en gezwind door de stad kunt trekken.

Stadsfiets

LAAT HET VOETPAD LINKS LIGGEN

Het is soms verleidelijk om een rotonde of verkeerslicht te ontwijken door snel het voetpad op te glippen. Niet doen! Als je als volwassene met je fiets over het voetpad rijdt, staat er je een boete van minimaal 90 euro te wachten. Blijf dus altijd en overal op de fietspaden of fietsstroken! Als fietser ben je wel welkom in voetgangersstraten, op voorwaarde dat je stapvoets rijdt.

DENK AAN JE FIETSSLOT EN HET SLEUTELTJE

Best wel vervelend als je beseft dat je je fietsslot en het sleuteltje op kantoor vergeten bent. Zorg er dus voor dat je ze altijd bij de hand hebt. Kies daarom een slot dat je tijdens het fietsen gemakkelijk aan je fiets kunt bevestigen en maak het sleuteltje vast aan je sleutelbos. Simpel en efficiënt!

KLEED JE NIET TE WARM AAN

Tijdens de winter kleed je je vaak erg warm aan omdat je bang bent dat je het koud zult krijgen. Vergeet niet dat je tijdens het fietsen een fysieke inspanning levert. Kies dus voor een aangepaste outfit en laat je jasje in je rugzak. Zo kom je niet bezweet op je bestemming aan en kun je je jasje aantrekken als je nog een deel van het traject te voet moet afleggen.

KOOP EEN HERSTELLINGSSET

Je hoeft geen mecanicien te zijn maar als je halverwege de rit vaststelt dat je band lichtjes leeggelopen is, kan het handig zijn om een handpomp bij te hebben. Je kunt je ook een extra binnenband en een bandenlichter aanschaffen maar maak je geen zorgen, in de stad vind je snel een benzinestation om je uit de nood te helpen.

onderhoud fiets

DRINK REGELMATIG

Het is belangrijk dat je regelmatig drinkt tijdens een inspanning, ook als je geen honderden kilometers aflegt! Zelfs tijdens je dagelijkse rit naar kantoor moet je regelmatig een slokje drinken. Kies voor een vaste bidonhouder op je fiets of neem in je tas een klein waterflesje mee. Zo kun je bijvoorbeeld snel even iets drinken als je aan een verkeerslicht staat te wachten.

BESCHERM JE TEGEN DE REGEN

Waar je ook woont en op welk moment van het jaar je ook fietst, houd er steeds rekening mee dat je een regenbui over je heen kunt krijgen. Het gebeurt weleens dat je onder een stralend zonnetje vertrekt maar dat je tijdens het terugkeren een stortbui over je heen krijgt ... Regenkleding neemt niet veel plaats in en voorkomt dat je volledig doorweekt op je bestemming aankomt.

KIES VOOR DE JUISTE BAGAGE

Je kunt gerust met je fiets boodschappen doen of gaan shoppen. Zorg er dan wel voor dat je de juiste uitrusting bij je hebt. Een fietsmandje voor- of achteraan, schoudertassen, fietstassen, ... je vindt ongetwijfeld wat je nodig hebt om je spullen op te bergen. Denk dus steeds aan wat je mogelijk mee naar huis gaat nemen. Een stokbrood of een nieuwe outfit?

VOLG DE VERKEERSREGELS

Als je met de fiets door de stad rijdt, moet je de verkeersregels kennen. Je bent immers een weggebruiker. Waar mag je je fiets parkeren, waar mag je precies rijden, ...: lees ons artikel "Circuler en ville, quelle réglementation ?" (https://conseilsport.decathlon.fr/conseils/circuler-en-ville-quelle-reglementation-tp_10152) om je rechten en plichten te kennen en om je samen met andere voertuigen en voetgangers in het verkeer te begeven.  

Stadsfiets

DOE JE FIETSVERLICHTING AAN BIJ VALAVOND

Als de straatverlichting aan is, zou je weleens kunnen vergeten om je fietsverlichting aan te steken. Trap niet in de val want je fietsverlichting is onmisbaar om 's avonds in alle veiligheid te kunnen fietsen. De VIOO Clip-accessoires zijn perfect om gezien te worden. Ze zijn te verkrijgen als voor- en/of achterlicht en kunnen eenvoudig vastgeklikt worden aan je kleding, je schoenen of je fiets.

helm dames btwin

DRAAG EEN HELM

Een helm mag dan niet verplicht zijn voor volwassenen, we raden je toch stellig aan om er een te dragen. Hij zorgt er immers voor dat je hoofd beschermd is bij een val. Een helm wordt zeker en vast niet alleen gedragen door mountainbikers die zich over uitdagend terrein een weg banen. Aarzel dus niet en koop een helm om veilig en met vertrouwen door het verkeer te rijden.