NL
NL

Strava, de beste app om je prestaties op te volgen?

In maart 2020 zijn we met z’n allen (opnieuw) beginnen sporten tijdens de eerste lockdown. Tja, wat moesten we anders? Ook de ledenaantallen op sport-applicaties swingen sindsdien de pan uit. De meest gekende is ongetwijfeld Strava. Waarom delen we zo massaal onze loop- en fietstochten met iedereen, en hoe kan dit bijdragen tot je motivatie?

If it’s not on Strava, it didn’t happen

Wandelen, fietsen, lopen, tennis, fitness, skiën … Het zijn maar enkele sporten van de eindeloze lijst. Allemaal vallen ze te registreren via een app op je smartphone zoals Strava, Runkeeper en een 100-tal anderen die we nog vergeten. Het principe is doodeenvoudig: je installeert de app, maakt een account aan en je bent vertrokken! Eventueel kan je de app nog koppelen met je sporthorloge, of zelfs met sommige schoentypes, maar dat is geen vereiste. Klaar? Let’s go!

Op je eigen dashboard zie je alle gegevens van je eigen loop-, fiets- of wandeltochten. Snelheid, tijd, afstand, eventueel aangevuld met je hartslag. In je ‘feed’ zie je dan weer al je vrienden verschijnen. Noem het gerust een Facebook- of Instagram-wall in sportformaat. En jep, het is ook mogelijk om topwielrenners en/of -lopers te volgen. 

Maar waarom sharen we al onze prestaties zo graag met anderen, en waarom is het zo boeiend om te weten wat vriend X of vriendin Y vandaag weer heeft gepresteerd? Veel heeft te maken met beloningen en motivatie. Veel mensen hebben een ruggensteuntje nodig wanneer ze aan sport doen. “Ben ik goed bezig?” Bovendien schaduwen ze zich vaak aan hoe anderen bezig zijn. Je trekt jezelf op aan prestaties van je vrienden, zeker als de jouwe net dat tikkeltje beter zijn. Zo ontstaat een onderlinge mini-competitie onder vrienden, en blijf je gemotiveerd om steeds je prestaties weer kracht bij te zetten. Maar is Strava ook de juiste motivator om aan sport te doen? Sportpsycholoog Michaël Verschaeve stelt het zo: “We merken dat sommigen gaan sporten om zich te vergelijken met anderen, wat zeker leuk en prikkelend kan zijn, maar sporten moet je ook altijd deels voor jezelf doen. Beloning krijgen van anderen in de vorm van bijvoorbeeld kudos op Strava kan leuk zijn, maar het mag niet de enige motivatie zijn om te blijven sporten.”

If it’s not on Strava, it didn’t happen

Kudos en badges

Het woord is gevallen. Kudos. Kuwat?! Inderdaad, op Strava spreken we niet van likes, maar je kan iemand kudos geven. Het woord komt van het Oudgriekse κῦδος, en betekent letterlijk roem of faam. Je liket dus niet alleen een prestatie, maar je spreekt je waardering uit. Een leuk wist-je-datje voor wanneer het gesprek op een van je volgende videocalls even moest stilvallen bijvoorbeeld …

Naast kudos is er nog een leuke extra op Strava die je de nodige motivatie kan geven. Zo is het mogelijk om bepaalde badges te halen als je bijvoorbeeld 10 kilometer wist te lopen. Ook challenges om bijvoorbeeld 50 kilometer in een maand te lopen kan je aangaan, of aan je voorbij laten gaan natuurlijk.

If it’s not on Strava, it didn’t happen

KOM

Voor de fervente fietser (voor lopers trouwens ook) biedt Strava nog een leuk extraatje. Heel je fietstocht is namelijk onderverdeeld in segmenten, die je bovendien ook zelf kan aanmaken. Zo’n segment kan gewoon een vlakke strook zijn, maar vaak komen ze overeen met een klimmetje bij jou in de buurt. Wil je de King Of the Mountain (KOM) zijn? Dan weet je wat je te doen staat! De snelste tijd realiseren op dat segment. Dé kans om je te meten met de echte profs!

Onlangs barstte er op Strava naast de KOM nog een nieuwe ‘lokale mini competitie’ los. Sinds kort kan jij de Local Legend worden van een bepaald segment. Hoe? Niet door je segment als snelste af te werken, maar door hem zo veel mogelijk in je parcours op te nemen gedurende 90 dagen. Ben je al een Local Legend? Dan zit er niets anders op dan je titel in alle eer te verdedigen!

Everesting

Nog niet extreem genoeg? Een trend van de laatste jaren is om jezelf net nog een tikkeltje verder te pushen. We kennen allemaal de Mount Everest, met een hoogte van 8849 meter de hoogste berg ter wereld. De challenge is simpel (de uitleg althans …). Een bepaalde klim bij jou in de buurt net zo vaak oprijden tot je de de heilige kaap van 8849 hoogtemeters overschrijdt. Om je een idee te geven, het komt overeen met 95 keer de Oude Kwaremont of 50 keer La Redoute.

challenges

Maar hoe je het ook gebruikt, Strava is in de eerste plaats een app om gewoon lekker aan sport te doen. Ideale bezigheid trouwens in tijden van lockdown, waarbij veel sporten verboden zijn, en veel clubs gesloten. Hieronder vind je enkele leuke initiatieven op Strava, opgezet door werkgevers, sportteams en/of sportieve solo-challenges. Wie weet kan het je wel inspireren!

Decathlon coach

Strava is de absolute marktleider wat betreft posten en sharen van je sportprestaties. Heb je zelf meer nood aan coaching en begeleiding op maat, maar geen zin om jezelf blauw te betalen? Dan kan Decathlon Coach voor jou de ideale oplossing zijn!

If it’s not on Strava, it didn’t happen