NL
NL

WAAROM SURFEN NIET ENKEL GOED IS VOOR JE LICHAAM?

Het is goed voor véél meer dan dat!

surf_bienfaits_bénéfices_KimHertogs

Surfen is goed voor je lichaam, daar is iedereen het over eens. Volgens actrice Kim Hertogs is het veel meer dan dat. Zij organiseert surfreizen, schreef het boekje ‘Why I started surfing’ en deelt de liefde voor het surfen via haar platform The Fieldwork. Ze is overtuigd: Surfen is goed voor je geest. Daar willen we meer over weten!

KIM, HOE HEB JIJ HET SURFEN GEVONDEN?

“Enkele jaren geleden liep ik tegen een muur aan. In die tijd was ik eigenares van een koffiebar en dat bracht heel veel werk en stress met zich mee. Thuis lukte het me niet helemaal om tot rust te komen, ik vond geen uitknop. Het idee om te surfen sprak me al langer aan, en het leek me een goede manier om even volledig te ontsnappen aan de werkstress. Ik surfte wat op het internet, boekte een lessenreeks, en enkele weken later lag ik op een plank voor de Marokkaanse kust.”

Kim Hertogs, surfen, goed voor lichaam & geest

EN LUKTE HET OM INNERLIJKE RUST TE VINDEN?

“Ja, volledig. Ik vertrok nochtans met een bang hartje. Nog nooit had ik zoiets gedaan. Maar het werd een heerlijke week, leren surfen was het beste wat ik in die tijd kon doen. Op dat surfboard in Marokko vergat ik even al mijn zorgen. Je moet namelijk voor de volle honderd procent geconcentreerd blijven en dat haalt je heel hard naar het hier en nu. Tijdens het surfen moet je op zoveel dingen letten, dat je geen tijd hebt om te kniezen over je werk. Surfen is ook een way of life, dat is een cliché, maar volgens mij ook een belangrijke waarheid. De zee verandert altijd, je moet je aanpassen aan haar. Je checkt weerapps, annuleert plannen, je past je dag en leven aan om te surfen. Juist omdat je jezelf aan de zee moet overgeven, zowel op je surfboard als op het land, heb je geen tijd om te piekeren. Leren surfen heeft me ertoe aangezet om mijn leven te veranderen. Ik stopte met mijn koffiebar en begon met The Fieldwork.”

KAN JE DAAR WAT MEER OVER VERTELLEN?

“The Fieldwork is een platform waarmee ik mensen bewuster in het leven wil doen staan. Dat gaat van zelfbewustzijn, tot bewustzijn over de planeet en het menselijk lichaam. Daarom organiseer ik dus workshops over bijvoorbeeld vegetarisch eten of de menstruatiecyclus. Maar ook de surftrips die ik organiseer passen binnen mijn doel. Surfen heeft mij geleerd dat het leven meer is dan werk en stress. De surfvakanties slaan aan, omdat ze de sport heel toegankelijk maken. Alles wordt geregeld, dus er zijn veel drempels die verdwijnen. Veel vrouwen die de dertig al gepasseerd zijn en waarschijnlijk nooit gedacht hadden dat ze ooit op een surfplank zouden staan, schrijven zich toch in voor de surfvakanties van The Fieldwork.”

WAT DENK JIJ DAT SURFEN MENSEN KAN BIEDEN?

“Naast de mentale voordelen waar ik het al over had, ben ik ervan overtuigd dat surfen veel fysieke voordelen met zich mee brengt. Het is namelijk een heel complete sport. Je traint je uithoudingsvermogen en heel veel verschillende spiergroepen. Ik ben nu 37 en voel me fitter dan ooit, en ik ben al mijn hele leven sportief geweest. Het natuurlijk gebleekt haar neem ik er ook graag bij!

Heel de levensstijl die met het surfen gepaard gaat, is er een met veel rijkdom. Je bent veel buiten en je bent overgeleverd aan de natuur. Die connectie zijn veel mensen kwijt. In de oceaan word je ook sneller geconfronteerd met iets als de plasticsoep. Als je bijvoorbeeld in Marokko bent, kan je niet om de vervuiling heen. Je moet er zelfs oppassen dat je niet ziek wordt. Surfers bevinden zich voortdurend in de natuur, er leeft dus veel bewustzijn over duurzaamheid binnen de community.

Ook voor gezonde en natuurlijke voeding hebben we veel oog, want surfen met een gezond lichaam gaat uiteraard veel vlotter.”

Surfen, goed voor lichaam & geest

SURF JE OOK IN BELGIË?

“Zeker, het lukt niet altijd, maar ik probeer wel een keer per week richting onze Noordzee te rijden. Zo slaag ik erin om het hele jaar door te surfen. Als je snel beter wil worden, is het ook noodzakelijk om vaak in het water te gaan. Als ik acht maanden niet zou surfen, zou ik een hele hoop progressie kwijt zijn. Natuurlijk surf ik liever het hele jaar door in bikini en op plaatsen waar de surfcondities bijna altijd optimaal zijn, maar aan onze Belgische kust kan je ook perfect een cleane sessie afwerken!”

ONZE KUST IS SLECHTS 67 KILOMETER LANG EN SURFEN WINT AAN POPULARITEIT, ZIE JE DAAR EEN PROBLEEM AANKOMEN?

“Ik denk niet dat de Belgische surfspots plotseling overbevolkt zullen zijn. Het aantal mensen dat voor dag en dauw zal opstaan en in weer en wind de golven gaat trotseren, zal altijd beperkt zijn. Surfen wint wel aan populariteit. Dat zie je bijvoorbeeld aan het ontstaan van de "Northsea Surf sisters", een Belgische, vrouwelijke surfgroep. Maar zo lang niet alle surfers naar dezelfde plek gaan, is onze kust uitgestrekt genoeg om iedereen een plaats te bieden. Het helpt natuurlijk als je al je materiaal zelf hebt, dan ben je zo vrij als een vogel!”

Surfen, goed voor lichaam & geest

WAT IS HET BELANG VAN EEN SURF COMMUNITY?

“Ik vind het zeker leuk dat zoiets als de Northsea Surf Sisters bestaat, zo vinden vrouwen die ver van de zee wonen vriendinnen om mee te gaan surfen. Dat maakt de sport toegankelijker. Elke poging om mensen aan te zetten tot surfen, heeft mijn steun. Wie in groep surft, kan bovendien materiaal delen en tips uitwisselen. Die gemeenschappen moeten niet altijd groot zijn, zelf surf ik het liefst met een kleiner groepje. En je kan ook beginnen surfen met twee vrienden, dan heb je een eigen clubje!”

JE SURFTRIPS MET THE FIELDWORK TREKKEN VOORAL VROUWEN AAN EN OOK JOUW SURFGROEPJE KENT ENKEL SURFCHICKS. IS HET EEN DOEL VAN JE OM MEER VROUWEN AAN HET SURFEN TE KRIJGEN?

“Niet heel bewust. De eerste kliek waarmee ik ging surfen bestond uit mannen die allemaal beter konden surfen dan ik. Daar heb ik veel van bijgeleerd, maar uiteindelijk heb ik dan wel vrouwen rond mij heen verzameld die ongeveer op hetzelfde niveau surfte. Dat deed ik niet bewust, dat is organisch gegroeid. Mannen zijn uiteraard altijd welkom om met ons te surfen, en ook op de surfreizen mag iedereen mee. Langs de andere kant is het wel leuk om de de soms harde, masculiene surfwereld, iets zachter te maken! Ik hou enorm van het gracieuze, het dansen op de golven. Daar hebben vrouwen toch nét dat beentje voor op de mannen. ;)”

DEZE TIPS KUNNEN VOOR JOUW OOK INTERESSANT ZIJN