4 STAPPEN OM JE KIND TE LEREN FIETSEN …

Evenwicht houden, trappen, remmen, sturen … Leren fietsen houdt in dat je een aantal handelingen moet kunnen uitvoeren en ondertussen ook nog rekening leert houden met externe factoren.Een hele boterham voor kinderen die staan te popelen om hun tweewieler op te springen en zich te amuseren!

number_1

MEESTER WORDEN VAN DE FIETS

Zodra je de juiste fiets hebt gekozen en hem goed hebt afgesteld op maat van je kind (het kind moet met rechte rug beide voeten plat op de grond kunnen zetten), laat je je kind plaatsnemen op het zadel. Toon je kind waar de remmen zitten, de pedalen... Laat het zich meester maken van zijn stalen ros.

Je kan nog een stapje verdergaan in deze observatiefase door de fiets eens ondersteboven te zetten: zo kan je tonen wat er gebeurt als je trapt (trappen doet de wielen draaien) of remt (als je de rem dichtknijpt, blokkeren de wielen).

Meester worden van de fiets
number_2

EVENWICHT ZOEKEN ... EN BEWAREN

Als je kind ouder is dan 3 à 4 jaar en nog nooit op een loopfiets heeft gezeten, kan je de pedalen van de fiets halen en hem eerst zo leren zijn evenwicht te bewaren. Dit is ook een goede manier om je kind vertrouwd te maken met zijn 'grote fiets'.

De allerbelangrijkste tip in deze fase: je kind uitleggen dat de fiets gaat naar waar je kijkt. Het is dus 'voldoende' om te kijken naar de plaats waarheen je wil rijden om niet te vallen!

Zodra je kind het principe van het evenwicht begrepen heeft, moet je er het element snelheid aan toevoegen. Op deze leeftijd is het niet zomaar vanzelfsprekend om te begrijpen dat stuwkracht voor snelheid zorgt, dus betrek je kind hierbij en stel het vragen als: “wat is gemakkelijker, heel traag trappen als een slak of net heel snel?”.

number_3

LEREN VERTREKKEN

Een cruciale stap!
Probeer het spel “1, 2, 3 start”, dat werkt altijd. Doel van het spel: helemaal alleen vertrekken. En dat doe je in stappen:

- eerst 3 seconden lang duwen met de voeten (zoals op een loopfiets),

- dan de voeten optillen en op de pedalen zetten,

- en trappen!

Je kan variatie brengen in het spel door af te spreken hoeveel seconden je kind wacht voordat het de voeten optilt: nu eens 4 seconden, dan 6…

Je kan je kind er ook aan herinneren dat het moet trappen door hem een ritme mee te geven: “trappen maar, trappen maar …”.

Kinderfiets btwin
number_4

EEN RICHTING VOLGEN

Je kind kan nu vertrekken, trappen, remmen … en dat is al heel flink. Maar toch zal het vroeg of laat een bocht moeten nemen of een obstakel moeten omzeilen.Je kan beginnen door het doelen te geven, steeds in de vorm van een spel: fiets tot aan de kegels, het huis op het einde van de straat, ...  zonder tussenin te stoppen.

Het spelletje “we gaan op reis” kan ook een goede stimulans zijn. Het principe: je kind duidelijk aan het verstand brengen dat het, zoals voor het evenwicht, moet kijken in de richting naar waar het rijdt.

Zet 3 kegels neer, elke kegel is zogezegd een vakantiebestemming. De blauwe is het strand. De gele de bergen. De witte het zwembad. Vraag je kind waar het eerst naartoe wil en blijf herhalen dat het moet kijken in de rijrichting.

  DEZE ARTIKELS ZOUDEN JE OOK KUNNEN INTERESSEREN! 

Tips
Het is niet altijd vanzelfsprekend om in je drukke dagelijkse leven van leuke momenten met je kinderen te genieten. Sporten tijdens de vakantie lijkt ons alvast een uitstekende keuze om de band met je kinderen te versterken.
Tips
fietstocht met het gezin
De fietsen in het weekend van stal halen, langs kleine groene paadjes rijden met gelukkige en uitgelaten kinderen, terug thuis komen met rode wangen van het lachen en heerlijke frisse lucht .. Zo zou een tochtje op zondag er in de ideale wereld uit moeten zien.
Tips
Help ik word zot met de kinderen in mijn kot
Al ruim 3 weken in quarantaine. En de kinderen willen naar zee, naar Plopsaland, naar het park, naar de speeltuin, playdates met vriendjes. Maar dat kan dus nu allemaal niet, want jullie moeten in je kot blijven ! Om je te helpen deze crisistijden heelhuids door te komen geef ik je tips om de balans te vinden tussen jezelf, je werk en je kinderen.
NAAR BOVEN