5 GOUDEN TIPS OM EEN TREKKERSRUGZAK TE KIEZEN

Een trekkersrugzak is een heel belangrijk onderdeel van je klimuitrusting. Welke rugzak je kiest, zal afhangen van het gebruik dat je ervan  maakt. Waarmee moet je rekening houden? Wij zetten 5 gouden tips op een rijtje zodat je rugzak precies aan je behoeften voldoet en een optimaal draagcomfort garandeert.

trekkersrugzak quechua
number_1

INHOUD VAN DE TREKKERSRUGZAK

De inhoud wordt uitgedrukt in liter en moet je eerste selectiecriterium zijn.

Rugzakken met een inhoud tot 35 l zijn bedoeld voor dagtochten.

Rugzakken van 35 tot 45 liter zijn geschikt voor een tweedaagse tocht met overnachting in een berghut.

Voor meerdaagse tochten kies je best een rugzak met een inhoud van 50 tot 80 l, afhankelijk van welke uitrusting je meeneemt.

Sommige trekrugzakken kan je vergroten (bijvoorbeeld 55 + 10 l), waardoor je een compactere rugzak hebt voor kortere trektochten.

number_2

OPBERGGEMAK EN BEREIKBAARHEID VAN DE INHOUD

Houd rekening met het aantal compartimenten van je trekrugzak en hoe gemakkelijk je erbij kunt:

Het hoofdcompartiment is soms in tweeën verdeeld met een uitneembare voering. In dat geval geeft een rits in de bodem van de rugzak toegang tot het onderste compartiment. Sommige  rugzakken hebben naast de opening bovenaan ook een rits vooraan, waardoor je overdag gemakkelijk bij het hoofdcompartiment kunt.

Zakken in de bovenflap: aan de binnenkant van de flap (om bijvoorbeeld papieren op te bergen) of aan de buitenkant zodat je overdag gemakkelijk bij de inhoud kunt. Sommige zakken gaan vooraan open met een rits zodat je erbij kunt zonder dat je de rugzak hoeft uit te doen.

Zakken in de heupgordel.

number_3

ACCESSOIRES EN SPECIFIEKE KENMERKEN

Bevestigingen aan de buitenkant (straps, gespen, clips) om gemakkelijk accessoires mee te nemen (tent, matras, ijsbijl, stijgijzers, karabiners, ski’s).

Compartiment binnenin voor een waterzak met uitgang voor het drinkslangetje. Sommige modellen hebben compartimenten voor een schep en sonde.

Compressieriemen om de inhoud compact samen te persen

Sommige trekkersrugzakken hebben waterdichte beschermhoezen. Dat is handig wanneer het regent en je je rugzak ‘s nachts buiten laat staan. Maar denk erom dat die hoezen niet kunnen voorkomen dat water tussen je rugzak en je rug sijpelt wanneer het langdurig regent. Daarom is een regenponcho die zowel de klimmer als de rugzak bedekt nuttig.

number_4

TREKRUGZAK: WAT MET HET GEWICHT?

Gewicht is een belangrijke factor wanneer je niet te zwaar wil geladen zijn. Je rugzak is een van de zwaarste voorwerpen van je klimuitrusting.

Opmerking: een doeltreffend draagsysteem kan een paar honderd gram meer wegen maar toch absoluut verantwoord zijn.

alpinismezak simond
number_5

DRAAGCOMFORT

Het draagcomfort hangt af van verschillende elementen:

Het draagsysteem kan meer of minder gesofisticeerd zijn. De meest geavanceerde systemen gebruiken flexibele stangen om het gewicht over te brengen op de heupen en de natuurlijke beweging van de rug tijdens het wandelen te volgen . Ze worden beschreven in de infobladen van de betreffende trekkersrugzakken.

Luchtstroom en vochtafvoer: mesh schuimstof aan het middel, de rug en de schouderriemen vergemakkelijken de luchtdoorstroming.

Verstelmogelijkheden: grote trekrugzakken hebben verstelbare schouderriemen zodat je de rugzak kunt aanpassen aan je lichaamsbouw en het gewicht optimaal verdelen. Een goed aangepaste rugzak zorgt ervoor dat 60 tot 70% van het gewicht wordt gedragen door de heupen en niet door de schouders.

TIP: Berg je spullen met zorg op: het gewicht moet gelijkmatig verdeeld zijn. Stop de zwaarste zaken dicht bij je rug en indien mogelijk onderin. Op die manier bevindt het zwaartepunt van de rugzak zich zo dicht mogelijk bij je lichaam.

NAAR BOVEN