5 STRANDSPORTEN VOOR ELK MOMENT 

Lekker nietsdoen op het zand is leuk, maar na een tijdje begin je je te vervelen. Dat geldt vooral voor kinderen. Bij een vakantie aan zee horen strandspelletjes. We hebben 5 sporten uitgekozen voor deze zomer. Ze zijn niet allemaal even bekend, en je kunt ze natuurlijk ook op andere momenten spelen. Tijd om eens wat anders te doen dan beachvolley, en kennis te maken met wat nieuwe dingen!

ultimate frisbee
1

ULTIMATE FRISBEE

Iedereen kent frisbee als een bezigheid waarbij je op je gemak wat heen en weer gooit op het strand. Dat beeld mag je nu vergeten. Ultimate frisbee is pure sport. Van ver lijkt het op American football, maar dan zonder de bodychecks. Gelukkig maar! Het materiaal: een frisbee. Markeerpaaltjes. Veel ruimte. Een wedstrijdterrein voor ultimate frisbee is 100 op 37 m. Om je maar een idee te geven... Speel dit dus niet op drukke stranden, zoek een rustiger stuk.Zo heb je meteen ook een goede reden om naar het strand te gaan buiten het hoogseizoen. Spelregels: om te winnen, moet je de frisbee vastgrijpen in volle vlucht. Dat doe je met 2 handen, zodat je je niet bezeert. Je moet dit 10 keer doen om het spel te winnen. Wat je niet mag doen: je mag je niet verplaatsen met de frisbee, en je mag je tegenstanders niet aanraken. De ideale opstelling is 7 tegen 7. Perfect voor grote families. Als je met minder bent, pas je gewoon het aantal spelers aan.

frescobol
2

Frescobol

Bij een vakantie aan zee horen racketspelen. De gebruikelijke ken je natuurlijk. Tijd voor iets nieuws misschien? Ga bijvoorbeeld voor frescobol, rechtstreeks komen overwaaien uit Brazilië. Het bijzondere is dat je geen tegenstander hebt. Iedereen wint. Ideaal voor slechte verliezers.

 

Het materiaal: per speler een houten racket en een rubberen bal. Frescobol wordt gespeeld zonder net.

Extra materiaal: enkele paaltjes om het terrein af te bakenen.

 

Spelregels: je speelt met 2 op een terrein van maximaal 3 tot 9 meter, en het doel is om de bal zo vaak mogelijk heen en weer te spelen zonder hem te laten vallen. Om het goed te doen, moet je dus inspelen op de sterke punten van je partner. Als jullie allebei goed zijn, kan het spel een tijdje duren. Voor ouders die wat rust willen, is het misschien een goed idee om de kinderen te laten kennismaken met frescobol. Ze hoeven het niet alleen op het strand te spelen ;-)

 

Voor wie minder geduld heeft, kunnen de regels iets aangepast worden om het spel in te korten. Het is heel eenvoudig: de speler die de bal het eerst laat vallen, verliest. Maar dan is het geen echte frescobol meer.

3

Crossminton

Crossminton of speedminton lijkt op badminton, maar dan speciaal voor op het strand. Badminton wordt over het algemeen in een zaal gespeeld. Voor crossminton geldt dat niet, je kunt het op elk terrein spelen. Zowel binnen als buiten. Wat is het verschil? De snelheid van de shuttle, die wel 300 km/u kan bereiken! Pas dus op voor de mensen om je heen.

 

Het materiaal: een crossmintonracket per persoon en een verzwaarde shuttle of "speeder". Zo'n shuttle is aerodynamischer en kan ook gebruikt worden als het waait. Als je niet over een speeder beschikt, kun je een shuttle voor outdoorbadminton gebruiken. Linten of paaltjes om het terrein af te bakenen. Je hebt geen net nodig ;-)

 

Spelregels: je speelt 1 tegen 1 of in teams van 2, en je krijgt een punt wanneer de speeder het zand raakt in het vak van de tegenstander. De servicebeurt wisselt elke 3 punten. De eerste speler die 16 punten behaalt, wint de set. Een match wordt gespeeld in 2 of 3 sets. Aan jou de keuze.

 

Voor lange avonden op het strand is er blackminton, een variant die je in het donker speelt met fluorescerend materiaal.

Beachrugby
4

BEACHRUGBY

Liefhebbers van balsporten kunnen een partijtje beachrugby spelen in het zand.

 

Het materiaal: een bal voor beachrugby. Bij voorkeur een bal van schuimplastic, die is lichter en daarom geschikter. Enkele markeerpaaltjes. Dat is het zo ongeveer.Gemakkelijk, toch!?

 

Spelregels: de regels zijn grotendeels gebaseerd op rugby. Om te scoren, moet je bal tot in het doelgebied van de tegenstander brengen. Je speelt 5 tegen 5. Een match duurt 2 keer 5 minuten. Het belangrijkste verschil: beachrugby is minder agressief. Het is verboden om met de voeten te spelen. Je mag de tegenstander niet onderuit halen met je lichaam, maar wel aanraken met twee handen. Wanneer de speler die de bal heeft 3 keer is getikt, gaat de bal naar het andere team. Perfect om met familie te spelen.

 

Wie zin heeft in meer en graag onder water duikt, kan onderwaterrugby proberen, een spel dat totaal niets te maken heeft met normaal rugby. Doel van het spel: scoren onder water. Je kunt spelen met een duikmasker en snorkel, en met een ronde bal gevuld met zout water, die niet mag drijven.

waterpolo gezin
5

WATERPOLO

Als je nog wat energie overhebt, kun je de bal houden en het water induiken voor een partijtje waterpolo of handbal in het water ;-)

 

Het materiaal: een bal voor waterpolo, of een bal van schuimplastic. 2 opblaasbare doelen. Handig: badmutsen in verschillende kleuren om makkelijker je teamgenoten te herkennen ;-)

 

Spelregels: je speelt in een team van 6 + 1 keeper, en je moet meer punten behalen dan de tegenstander. Een wedstrijd bestaat uit 4 keer 8 minuten. Je kunt dit eventueel aanpassen afhankelijk van de leeftijd van de spelers en je geduld. Volgens de regels mag je niet lopen en moet elke verplaatsing gebeuren met crawlslag. In zee kun je deze regels natuurlijk een beetje aanpassen ;-)

 

Met opblaasbare doelen kun je veel verschillende teamsporten en waterspelletjes spelen. Daarbij kun je zelf de regels bepalen, bijna alles kan. Met uitzondering misschien van watervoetbal ...

Er is wat voor elke smaak en elke leeftijd, en voor iedereen die eens een nieuwe sport wil proberen. Natuurlijk kun je het ook bij de klassiekers houden, beachvolley is en blijft leuk, maar zeg nu zelf ... een partijtje crossminton klinkt toch aanlokkelijk?

NAAR BOVEN