logo-newfeel-wit

7 TIPS OM JE KIND ZIN TE LATEN KRIJGEN IN WANDELEN

"Zijn we er bijna?" : het is een vraag die we allemaal wel eens gesteld hebben, en een vraag die ouders op een dag gegarandeerd zullen horen, in de auto, maar ook te voet.

Beste ouders, hierbij 7 tips om je kind zin te laten krijgen in wandelen, en vooral om plezier te krijgen in jullie uitstapjes!

Met deze 7 tips maak je van wandelen meer dan een manier om van de ene plek naar de andere te gaan: het wordt een leuke manier om zorg te dragen voor de gezondheid van je kind en te werken aan jullie band!

Wandelen is gratis (op een paar goede schoenen na), maar wordt met deze tips ook gewoon heel leuk om te doen.

leuke-activiteit-kind-speeltuin

MAAK VAN WANDELEN EEN AVONTUUR

Zeg niet tegen je kind dat je gaat wandelen; zeg dat je op avontuur gaat, waarbij dan toevallig moet worden gewandeld. Stel bijvoorbeeld voor om op ontdekkingstocht in het park te gaan en trek naar een speeltuin, een rivier of een meer. Alles is goed om het wandelen een doel te geven en je kind er zin in te doen krijgen.

GEEF HEM EEN STAPPENTELLER

Om gezond te blijven, is het belangrijk dat je kind minstens 60 minuten per dag gematigd actief is, bijvoorbeeld door te wandelen. Dit komt overeen met ongeveer 12.000 tot 15.000 stappen.

Door zijn activiteit op te volgen met een stappenteller kan jij je ervan verzekeren dat je deze aanbevelingen opvolgt, en tegelijkertijd je kind een manier geven om het interessant te maken, een uitdaging om hem aan te zetten met jou te gaan wandelen.

spelletjes-om-je-kind-buiten-te-krijgen

NEEM EEN KAART MEE

Je kunt je kind laten zien waar je bent. Dit is ook een goede gelegenheid om hem enige verantwoordelijkheid te geven. Met een kaart in de hand kan je kind de drijfveer zijn op je uitstap door zelf een weg te kiezen. Zo blijft het wandelen leuk en stimuleert het de nieuwsgierigheid.

SPEEL "IK ZIE, IK ZIE, WAT JIJ NIET ZIET!"

Dit leuke spelletje noemen ze in Engeland "I spy". Een echte klassieker! Je geeft je kind de eerste letter of de kleur van iets dat je ziet (een boom, bijvoorbeeld) en hij moet dan raden wat je in gedachten hebt. Daarna is het aan hem om jou te laten raden wat hij ziet!

NEEM IETS OM TE ETEN EN TE DRINKEN MEE…

En maak het leuk voor je kind! Je kunt bijvoorbeeld een picknick plannen voor je wandeling, en je kind de spullen toevertrouwen. Steek het eten in zijn rugzak en geef hem zo verantwoordelijkheid - zo zal hij zich "groot" voelen.

GEEF JE KIND EEN FOTOTOESTEL

Zo kan hij jullie uitstappen vastleggen en verschillende aandenkens creëren aan zijn ontdekkingen. Daar komt nog bij dat je, als hij groot is, samen deze mooie herinneringen nog eens kunt ophalen.

MAAK HET INTERESSANT

Wandelen is leuk! Laat je kind bijvoorbeeld dingen verzamelen, stuur hem op schattenjacht naar de bladeren van bepaalde bomen of laat hem verschillende obstakels nemen: een boomstronk, een plas, een heuveltje of zelfs een duin als je bij het strand woont.

Wandelen op zich is niet saai, maar vlakke paden zonder enige afwisseling wel!

Goed om te weten: onthoud op al deze gezellige momenten samen (neem ook eens een keer een vriendje mee!) goed dat je kind het tempo aangeeft.

Wees niet bang om bij de eerste tekenen van vermoeidheid terug te keren.

Op die manier zal je kind blijven uitkijken naar andere wandelingen en kan je regelmatig profiteren van die gezonde activiteit!

NAAR BOVEN