8 SPOTS IN EN ROND BELGIË WAAR JE KAN GOLFSURFEN

Je wilt leren surfen, maar je woont in Brussel en niet in de buurt van Miami Beach. Goed nieuws: dat hoeft geen probleem te zijn. En je hoeft zeker het surfplezier niet te missen. België is een heel klein landje, dat klopt. Maar het heeft wel zo'n 65 kilometer kust en enkele surfspots met prima golven. En als dat niet voldoende is, kun je nog altijd naar de nabije stranden in Frankrijk en Nederland trekken. Lees dus verder om 8 topspots te ontdekken waar je kunt leren surfen.

1/ BREDENE, BELGIË.

Als je zoekt naar een goede surfspot in België, is er één naam die altijd terugkomt: Oostende. En terecht. Oostende heeft niet één maar meerdere surfspots. Voor elk wat wils, en voor elk niveau. De echte beginners kunnen terecht ten noorden van Oostende, op het strand van Bredene. Het ligt ongeveer 110 kilometer van Brussel.

Hier zijn de golven geschikt voor beginnende surfers. Met golven die kleiner zijn dan 1 meter. Niet slecht om mee te beginnen. En een ander positief punt: er is een watersportclub. Als je nog nooit een voet op een surfboard hebt gezet, is het misschien geen slecht idee om enkele lessen te nemen. Zo kun je ook veilig oefenen. En als de surfsessie afgelopen is, is het altijd leuk om nog ergens iets te kunnen drinken. Dus hier is het adres: Twins Club, Driftweg 69, 8450 Bredene, België.

Surf Knokke Heist

2/ KNOKKE-HEIST, BELGIË. 

Ook dit is een spot voor echte beginners. Rijd langs de kust, iets verder naar het noorden, richting Knokke-Heist. Je hebt de keuze tussen Casino Break of Surfers Paradise. Beide spots liggen vlak bij elkaar. Bij de eerste spot zijn de golven zeer klein en zelden ongeveer 50 cm. Bij de tweede spot zijn de golven wat groter. Deze spot is ook wat drukker bezocht.De naam zegt het al. Deze goed ingerichte spot lijkt wat op Californië. Zonder het weer weliswaar. Maar dat is slechts een detail ;-)
Dit is het adres: Surfers Paradise, Zeedijk-Het Zoute, ter hoogte van de Appelzakstraat in 8300 Knokke-Heist, België. De andere surfspot ligt vlakbij, ook aan het strand van Knokke-Heist.

3/ OOSTENDE, BELGIË.

Deze spots vind je zuidelijker: Mariakerke, Westende en Oostduinkerke liggen tussen Oostende en Nieuwpoort. In de buurt zijn er tal van surfverenigingen die voor een goede begeleiding kunnen zorgen. Deze 3 surfspots danken hun succes aan de hogere golven. Ideaal voor de wat meer ervaren surfer.

Oostende is een uitstekend vertrekpunt om naar deze spots te gaan. En je kunt de drie plekken op één dag verkennen. Handig om snel je favoriete spot uit te kiezen.

Surfing

4/ BRAY-DUNES, FRANKRIJK.

Deze spot ligt meer naar het westen, in Frankrijk. Het strand van Bray-Dunes ligt aan de Belgische grens. En het is een goede surfspot. Vanuit Oostende is het minder dan 50 km rijden, en vanuit Brussel ongeveer 150 km. In de zomer is het er redelijk druk. En bij vloed is het soms moeilijk om een plekje te vinden op het strand. Goed nieuws: in het tussenseizoen is het er een stuk rustiger. Dan moet je er dus van profiteren.
Nog een pluspunt: de wind, want die zorgt voor goede golven. Geschikt voor beginners met wat meer lef. Goed om weten: je bereikt de spot via Camping Perroquet, aan de Rue des Dunes in Bray-Dunes. Meteen een goed adres als je er enkele dagen wilt blijven ;-)

5/ BERCK-SUR-MER, FRANKRIJK. 

Berck is bekend van zijn vliegers en zeehonden. Minder voor zijn surfspots. En dat is jammer. Want de baai van Authie, het kleine broertje van de baai van de Somme, is bijzonder geschikt om te leren surfen. Het is een veilige spot, beschermd door twee dijken. Daarom is het water aan het begin en het einde van het getij vrijwel golfloos en kun je er makkelijk staan. Perfect om te leren surfen. Opgelet, bij sterke wind kunnen de golven onstuimiger zijn. En bij eb is de stroming er krachtig. Informeer je dus goed voordat je met je board in het water gaat ;-)

Een pluspunt: de baai van Authie is erg groot en heeft altijd zijn natuurlijk uitstraling behouden. En dat vinden we leuk. Het is ook de hoofdstad van het strandzeilen. Zo kun je eens afwisselen.

Om er te komen volg je in Berck de Chemin aux Raisins. Een herkenningspunt: de watersportclub Les Sternes. Vanuit Brussel is het ongeveer 300 kilometer.

surfing wissant

6/ WISSANT, FRANKRIJK.

Wissant is een veelzijdige spot gelegen tussen twee kapen: Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez. De spot heeft een goede reputatie in het noorden van Frankrijk, dankzij de goede wind en de golven. De plek is geschikt voor beginners die al enkele lessen genomen hebben en de basis onder de knie hebben. Maar bekijk wel van tevoren de weersvoorspellingen. Als de wind te sterk is, is het beter om plaats te maken voor meer ervaren surfers. Niet ver ervandaan ligt Wimereux. Ongelooflijke golven, voorbehouden aan de meest ervaren surfers, vanwege de rotsen in de buurt. Maar ga er zeker eens een kijkje nemen. Je raakt er zeker gemotiveerd door om beter te worden. Wimereux is bovendien een gezellig badplaatsje ;-)

Surf Belgium

7/ SCHEVENINGEN, NEDERLAND.

We steken opnieuw de grens over, ditmaal aan de andere kant. We gaan naar Nederland. Voor ons de bekendste Nederlandse surfspot: Scheveningen. Deze spot ligt vlakbij Den Haag en ongeveer 200 km van Brussel. Ideaal voor een surfweekend. Je vindt er tal van surfclubs. En alle materialen die je nodig hebt. Handig als je geen zin hebt om je eigen surfboard mee te nemen. Of als je er geen hebt. Om te surfen kun je het best naar de haven gaan. Het voordeel: een kunstmatig aangelegde zandbank zorgt permanent voor golven. Geen risico op teleurstellingen vanwege het grillige weer.

8/ TEXEL, NEDERLAND.

Voor de surfers die absoluut op een eiland willen surfen, is er Texel. Niet echt exotisch, maar wel leuk. Om er te komen, rij je noordwaarts naar het uiterste puntje van Nederland. Op ongeveer 300 kilometer van Brussel. Je bent op je bestemming na een korte overtocht met de veerboot.

Texel heeft 30 kilometer strand. Er zijn 3 surfscholen op het eiland. En enkele surfspots. Een van de meest geschikte voor beginners: paal 15, of Westerlag, vlakbij het strand van De Koog.

Tot zover onze favoriete surfspots. Nu heb je geen enkel excuus meer om niet te beginnen surfen. En als je al wel surfervaring hebt, mag je ons altijd enkele leuke adresjes geven ;-)

NADINE VANDENDOOL

DE SPORTLEADER SURF VAN DECATHLON NEDERLAND GEEFT ADVIES

Nadine is Sportleader Surf bij Decathlon Nederland. Ze surft voornamelijk in verre zonnige oorden, of in Scheveningen-Noord waar ze woont...

"Als er goede golven zijn, zie je erg veel surfers in het water in Scheveningen.

Noordwijk-aan-Zee, Zandvoort of Bloemendaal zijn trouwens ook prima surfspots.

Ga zeker een keertje surfen in Zeeland of op de Waddeneilanden."

Mijn favoriete 'Surf & Stay': Jorplace, een leuk strandhotel in Scheveningen.

De beste clubs voor beginners: The Shore in Scheveningen en Surfana in Zandvoort

Probeer ook eens indoorsurf. Binnenkort kun je surfen in het overdekt surfzwembad in Den Haag.

En kom eens een kijkje nemen op het Surfana Festival .

 

MIS ZEKER HET SURFANA-FESTIVAL NIET 

FOTOCREDITS:

Strand van Wissant: foto van Geoffroy Hauwen op Unsplash

Strand van Scheveningen: foto van Matus Hatala op Unsplash

NAAR BOVEN