8 TIPS OM JE PAARD OP TE LADEN IN DE TRAILER

Reizen met een paard vraagt enige voorbereiding. Voor veel paarden en ruiters is het moment waarop het paard in de trailer moet stappen het meest stressvolle moment van allemaal.

Een goede oefening om ervoor te zorgen dat deze stap slechts een formaliteit wordt, is je paard "voor niets" de trailer in te laten stappen, zelfs als je nergens heen moet. Zo zal je op de grote dag veel tijd winnen.

number_1

BESCHERM JE PAARD!

Of je jouw paard nu wilt gaan vervoeren, of enkel bezig bent met desensibilisatieoefeningen, vergeet de beschermers voor zijn ledematen niet. Naast de heel belangrijke veiligheid maakt dit ook deel uit van de oefening om hem "in de juiste sfeer" te brengen.

number_2

ZET JE TRAILER STEVIG NEER!

Stel de trailer (of aanhangwagen) op een niet-glijdende en perfect horizontale ondergrond op. Als je paard dan opzij springt, loopt hij niet het risico om te vallen. Stel je trailer waar mogelijk op een "beveiligde" en omheinde plaats op, voor het geval je paard ontsnapt. Zo blijft hij zeker in veilig gebied.

number_3

LET OP JEZELF!

...... en op de andere personen die je helpen bij deze oefening. Het is bijzonder gevaarlijk om je paard van achteren de trailer in te duwen: voor je het weet krijg je een schop te verduren! Als je hem vooruit wilt krijgen, kan je het beste naast hem blijven staan. Wees ook voorzichtig bij het instappen, zeker als je trailer geen laadklep heeft. Let goed op waar je je voeten zet.

number_4

BLIJF ONTSPANNEN

Als je paard niet in de wagen wilt, komt dat omdat hij wat geïmponeerd is door die grote, donkere box op wieltjes. Het zegt niets over jou. Neem het dus niet persoonlijk op ;-) Blijf ontspannen... Als je ontspannen bent, ben je kalmer en luistert je paard beter! Plan dus voldoende tijd in, om de paniek van het "ga de trailer nu in, we komen nog te laat!" te voorkomen.

number_5

NEEM DE TIJD OM ROND TE KIJKEN...

Laat je paard deze grote box ruiken, aanraken, bekijken. Geef hem de tijd om te begrijpen wat het moet doen.

number_6

VERGEET NIET OM JE PAARD TE BELONEN!

Beloon je paard elke keer als hij een stap naar voren heeft gezet, aan de trailer heeft geroken, hem heeft aangeraakt... Het is belangrijk dat hij je vragen met plezier opvolgt. Ga langzaam maar zeker vooruit! Laat hem stapje voor stapje instappen, en stap dan weer uit. Doe dit een aantal keer, en beloon hem! Elke fase van de oefening moet binnen de comfortzone van je paard blijven.

number_7

JIJ BENT DE BAAS!

Let erop dat jij bij deze oefening je paard controleert. Ga naast zijn schouder staan, en raak zijn billen met een stok aan om hem aan te sporen te bewegen. Hetzelfde voor stappen vooruit. Leer hem het volgende: schouder aangeraakt door de stok = ik wandel / billen aangeraakt door de stok = ik ga achteruit. Met deze code kan je het traject in en uit de trailer beter beheersen :)  

number_8

LAATSTE TIP:

Als je paard bij het uitstappen wat te snel naar achteren gaat, trek dan niet aan zijn halstertouw! Als hij plotseling zijn hoofd optilt, kan hij zich stoten aan de bovenkant van de trailer.  

Angélique

Ik ben al sinds mijn vierde volledig weg van paarden. En ik ben dol op lekker eten (echt waar). 2 jaar geleden heb ik mijn droom werkelijkheid gemaakt en is "Cantad", een Arabische volbloed van 6 jaar, in mijn leven gekomen. Ik schrijf graag en heb een hekel aan schrijffouten (laat het me zeker weten als je er toch een spot, dan pas ik het meteen aan!), en ik help jullie met veel plezier met tips van Fouganza.

NAAR BOVEN