AROMATHERAPIE IN DE SPORT

Sport stelt ons lichaam zwaar op de proef. Wat je niveau ook is, van gelegenheidssporter tot intensieve sporter, aromatherapie ondersteunt je in de voorbereiding op de inspanning en bevordert de recuperatie. De therapie werkt in op je lichamelijke toestand, maar ook op je energieniveau en je zenuwstelsel. De essentiële oliën hebben geen bijwerkingen* en mogen gebruikt worden bij wedstrijden. Ze zijn dus de ideale bondgenoten van sporters!

number_1

WAT ZIJN ESSENTIËLE OLIËN?

Essentiële oliën zijn natuurlijke farmacologische middelen die zeer doeltreffend zijn voor:

- het begeleiden van je spierinspanningen,

- het ontspannen van je spieren,

- het voorkomen van trauma's,

- het verlichten van ontstekingen,

- en het ontspannen van je gewrichten.

Essentiële oliën hebben een zeer krachtige werkzame stof. Om brandwonden te vermijden raden we je aan om de oliën niet puur te gebruiken of op de huid aan te brengen in combinatie met een plantaardige olie of een hydraterende crème. Slechts drie druppels volstaan. Vermijd contact met de ogen. Gebruik door kinderen, zwangere vrouwen en kwetsbare ouderen is sterk afgeraden.

number_2

DE ONTSPANNERS: EEN VERWARMEND EN VAATVERWIJDEND EFFECT

- Rozemarijn met kamfer

Deze olie op basis van rozemarijn met kamfer verlicht krampen door de melkzuur- en urinezuurkristallen op te lossen. Rozemarijn met kamfer heeft een neuromusculaire werking, ontspant de spieren en vermijdt spierpijn.

- Gaultheria

Gaultheria bevat hoofdzakelijk methylsalicylaat, een stof die de bloedcirculatie activeert. De olie heeft een zeer herkenbare geur! De gemasseerde zone is meteen beter doorbloed en verwarmt zich van binnenuit. De essentiële olie op basis van Gaultheria heeft een indrukwekkende ontstekingsremmende werking, ideaal bij een peesontsteking, een tenniselleboog, spierspasmes of een spierkramp. Het is de essentiële olie bij uitstek voor sporters.

number_3

DE KRAMPENBESTRIJDERS

- Superlavandin

Deze olie ontspant de spieren en bereidt ze zo voor op de inspanning. Daarnaast zorgt ze er ook nog eens voor dat je volledig ontstrest voor een wedstrijd! Dankzij haar kalmerende en pijnstillende werking, verlicht ze de pijn na de inspanning.

- Dragon

De essentiële olie op basis van het kruid dragon wordt eveneens gebruikt tegen de hik! Een druppel op een stukje brood of een suikerklontje zorgt onmiddellijk voor de ontspanning van het middenrif en de zonnevlecht. Ze gaat eveneens krampen en pijn tegen.

- Tropische basilicum

Tropische basilicum werkt in op neuromusculair niveau en verhoogt de technische prestatie en de precisie De spier waarop gewerkt ontspant en is zo helemaal voorbereid op de inspanning. Dankzij haar krachtige ontspannende werking vermijdt de olie ook krampen en spierspasmes.

number_4

DE ONTSTEKINGSREMMERS

- Italiaanse helichryse

De bestrijder bij uitstek van blauwe plekken! Deze essentiële olie op basis van Italiaanse helichryse activeert de bloedcirculatie op microniveau. Ze wordt gebruikt als antistollingsmiddel en verkleint de kans op blauwe plekken na een sportieve inspanning of een val. De olie kan gebruikt worden na stevige stoten, bij blauwe plekken of bij gewrichtsproblemen (artrose, polyartritis, misvorming van de gewrichten...).

- Eucalyptus met citroen

Deze olie van eucalyptus en citroen is gekend voor zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Ze heeft eveneens een kalmerende werking, zo zorgt ze zowel na de inspanning als voor een wedstrijd voor het verlagen van het stressniveau.

number_5

DE LOKALE VERDOVERS BIJ EEN SLAG 

- Pepermunt

Door haar verkoelende werking verdooft deze olie de pijn op een doeltreffende manier. Voor korte inspanningen is sublinguale toediening van de olie noodzakelijk. Adem het aroma stevig in voor en tijdens de inspanning: haar algemene opwekkende werking brengt heel je lichaam in beweging (circulatie, vertering, ademhaling en zenuwstelsel). Het inademen van de olie maakt je hoofd leeg en verhoogt je concentratievermogen en waakzaamheid.

Bij duursporters gaat deze olie ook het dorstgevoel tegen.  Wanneer ze wordt ingemasseerd op de borst, opent ze de longen, helpt ze bij het vinden van die tweede adem en verzekert ze je welzijn tijdens de inspanning. Pepermunt is dus perfect voor het wekken en vervolgens ontspannen van je spieren.

Voorzorgsmaatregelen: essentiële olie op basis van pepermunt is sterk verfrissend, overvloedig gebruik kan leiden tot onderkoeling. Slechts in kleine hoeveelheden gebruiken! Het is ook aangeraden om niet te veel pepermunt in te ademen, in te grote hoeveelheden kan het de neurotransmitters aantasten. Alvorens je de olie aanbrengt op de slapen bij hoofdpijn of op het voorhoofd en de sinussen bij sinusitis, raden we aan om professioneel advies in te winnen.

- Nobele laurier

Met deze olie overwin je al je mentale barrières! Ze verhoogt je zelfvertrouwen voor de wedstrijd. De olie werkt in op het reukvermogen en wekt zo je emoties op en heft tegelijkertijd alle psychologische remmingen op.

number_6

DE ONTSTEKINGSREMMERS EN BESTRIJDERS VAN BLAUWE PLEKKEN  

- Valkruid (arnica)

Valkruid is onmisbaar in elke EHBO-koffer omdat ze letsels tegengaat en helpt bij het verwijderen van bloeduitstortingen en het genezen van micro-spierscheuren. De olie heeft een snelle en efficiënte werking en zorgt voor de herstelling en de genezing van ontstekingen. Bij gebruik voor de sportieve inspanning vermindert valkruid de spiersamentrekkingen. Na de inspanning versnelt ze de recuperatie van de spieren en gaat ze spierstijfheid tegen.

number_7

PLANTAARDIGE MASSAGEOLIËN

Plantaardige oliën voor een spierontspannende massage
Het gaat om plantaardige oliën die goed zijn voor een lange massage, om je lichaam klaar te stomen of bij de recuperatie. Ze worden aangeraden om je spieren te doen ontspannen. Binnen deze categorie vinden we de volgende oliën terug:

- Zoete amandelolie (voor lange massages)

- Abrikozenolie (lichtere textuur dan zoete amandelolie)

- Jojoba-olie

- Sint-Janskruidolie - let op, je huid wordt er gevoeliger van voor de zon!

Plantaardige oliën met ontstekingsremmende werking

- Calophyllumolie

- Jojoba-olie

- Sint-Janskruidolie - let op, je huid wordt er gevoeliger van voor de zon!

NAAR BOVEN