BASKETBAL: HOE JE GEBREK AAN TECHNIEK OPLOSSEN?

Je hebt moeite om te scoren met je linkerhand? Of het lukt je niet om al dribbelend door een pressing te geraken? Geen nood, je hebt nog je hele basketbalcarrière om aan je techniek te werken. Een paar technische gebreken wil niet zeggen dat je geen positieve inbreng kunt hebben in je team tijdens een wedstrijd.

Vraag aan je trainer wat je functie op het veld is; het is zijn taak om je duidelijke en precieze instructies te geven. Hij heeft het nodige zicht op je capaciteiten en zal je zo op het juiste moment in de wedstrijd inzetten.

meisje speeld goede verdediging
number_1

EEN GOEDE VERDEDIGING IS CRUCIAAL

Voor je een goede aanvaller kunt zijn, moet je eerst alles kennen over verdedigen. Speelt je team in een man-op-manverdediging, kies dan een tegenspeler en daag jezelf uit om hem tegen te houden. Het gaat er niet alleen op hem voortdurend op de hielen te zitten, je moet ook op elk moment de bal in het oog houden. Door je voortdurend in profiel te positioneren tussen de speler en de bal, kan je beide mooi volgen. Snij de paslijn van de baldrager af door je arm zo dicht mogelijk bij de passer te tillen en door contact te houden met de romp van je rechtstreekse tegenspeler.

rustig blijven wanneer een aanvalt is
number_2

BLIJF RUSTIG WANNEER JE AANVALT! 

Het doel bij een aanval: geen balverlies. Ben je bang dat je technisch niet al te sterk bent, probeer dan geen onmogelijke acties. Je neemt het risico dat je in alle haast fouten gaat maken door de stress. Wanneer je de bal krijgt, draai je de pivotvoet in de richting van het spel, zonder te dribbelen. Staat één van je ploegmaten voor je vrij, passeer de bal dan naar hem. Heb je echt geen kans om een pas te geven, maar ruimte genoeg om te dribbelen, aarzel dan niet!

number_3

SPELEN ZONDER BAL

Heb je de bal niet, ga dan niet naar de baldrager om de bal te vragen. Om te leren hoe je je moet vrijspelen en zo een onmisbare schakel te zijn, moet je het spel visualiseren om de vrije ruimte te vinden.

Ben je spelverdeler? Loop dan in het midden. Kom je van achteren of ben je een forward, maak het veld dan breed en kruip dicht tegen de zijlijn. Als je coach je als center laat spelen, dan bevindt je vrije loopruimte zich tussen de twee.

Op een half speelveld hangt je positie af van de plaats die je wordt toegekend, maar ook van de spelsituatie (Waar is de bal? Waar zijn je ploegmaten? Je tegenstanders? Verdedigen ze in zone of man op man?). Door automatisch af te zetten op je verdediger, zal het gemakkelijker zijn om jezelf vrij te spelen.

overal aanwezig zijn in het spel
number_4

OVERAL AANWEZIG ZIJN IN HET SPEL

Een doeltreffende speler laat nooit los! Met je huidige techniek kan je misschien geen driepunter maken of assists geven, maar ik ben er zeker van dat je wel de nodige intensiteit en motivatie in je hebt. Zorg ervoor dat je aanwezig bent in de strijd: duik naar ballen op de grond, neem rebounds, gebruik je ellebogen slim… Dat is de beste manier om nuttig te zijn voor je team op het veld.

Blijf niet bij de pakken zitten door kleine gebreken. Mits wat doorzettingsvermogen en training, maak je ongetwijfeld snel vorderingen!

NAAR BOVEN