BEGINNEN MET KLIKPEDALEN

Klikpedalen mogen dan helemaal ingeburgerd zijn onder fietsers, beginners vinden ze soms toch wat angstaanjagend.

number_1

HOE JE SCHOENEN IN EN UIT JE KLIKPEDALEN KLIKKEN?

Op de meeste modellen klik je je voeten vast door het schoenplaatje in de pedaal te duwen, uitklikken doe je door je hiel naar buiten te duwen.

Sommige pedalen zijn wat moeilijker dan andere en zal je wat moeten ‘inwerken’ door er een aantal keer in en uit te klikken.

Het mechanisme wordt bediend door een veer, die je kan verstellen om de in- en uitklikspanning wat te verhogen of te verlagen.

Een eerste element om beginners gerust te stellen is dat je de veerspanning van je klikpedalen kunt bijregelen om het in- en vooral het uitklikken te vergemakkelijken.

Uit een veer die volledig ontspannen is klik je je schoenen heel gemakkelijk uit. Gewoon een kleine beweging naar buiten met je hiel en je bent uit je pedalen.

Ainsi un ressort détendu au maximum sera très simple à déchausser, et ne nécessitera qu’un petit mouvement du talon vers l’extérieur pour libérer la chaussure de la pédale.

 

number_2

TIPS BIJ HET EERSTE GEBRUIK VAN KLIKPEDALEN

klikpedalen tips

Probeer eerst het vastklikmechanisme uit – zet je tip op de pedaal en duw zodat het plaatje in de pedaal klikt – en vervolgens het uitkliksysteem: beweeg je hiel van binnen naar buiten.

Probeer het vervolgens een paar keer bij je thuis: klim op je fiets, leun tegen een muur en klik je voeten een paar keer in en uit je pedalen.

En bij je eerste rit met je nieuwe automatische pedalen, moet je erop letten dat je:

- anticipeert op mogelijke stops (verkeerslicht, pauze, technische passage in het bos…).

- altijd eerst je voet losklikt die je als eerste op de grond neerzet

- leunt naar de kant van je steunvoet, om te vermijden dat je naar de andere kant kantelt !!

NAAR BOVEN