10 VRAGEN DIE JEZELF MOET STELLEN VOORDAT JE EROPUIT TREKT MET EEN ZEEKAJAK

Het water opgaan met een kajak is synoniem van vrije tijd en ontspanning. Voordat je het ruime sop kiest, is het niet slecht om een aantal punten te overlopen zodat het veilig blijft. Checklist om veilig te kajakken met Itiwit !

kayak_mzomero_itiwit
number_1

WAT ZEGT HET WEERBERICHT?

Je ziet een blauwe hemel, de zon, en een rustige zee. Zal dat echter ook binnen enkele uren nog zo zijn? Om te kajakken moet je absoluut weten welk weer wordt voorspeld, en niet alleen om na te gaan of het helder of bewolkt zal zijn. Je moet vooral kijken of er wind voorspeld wordt, met welke windkracht en uit welke richting. Zoek ook informatie over de zeegang, stromingen en golfhoogte. Je kunt deze waardevolle informatie gratis raadplegen op météoconsult.fr.

tochte_kayak_itiwit_famille_couple_amis
number_2

WIE GAAT ER MEE?

Vaak wordt aangeraden om niet alleen het water op te gaan. Je kunt het echter wel doen als de voorwaarden en weersvoorspellingen gunstig zijn? Als je met twee gaat kajakken één kajak of twee aparte eenpersoonskajaks, kun je waarschijnlijk grotere afstanden afleggen dan alleen. Als je daarentegen met familie of vrienden een tocht maakt, is het eerder de bedoeling om samen leuke momenten te beleven dan veel kilometers te doen!

number_3

WELKE ZEEROUTE MOET IK KIEZEN?

Bij deze keuze moet je rekening houden met je fysieke conditie de dag zelf, en met je algemene trainingsniveau. Overschat je capaciteiten niet, zo zal je zeker goede herinneringen overhouden aan je uitstap! Je kunt het geplande parcours het best uittekenen op een zeekaart om een duidelijk beeld te krijgen van de afstanden en eventuele alternatieve routes.

itiwit_kayak_snorkeling_enfant
number_4

WAT IS DE DOELSTELLING VAN JE KAJAKTOCHT?

Met een kajak kun je elke kant uit! Als je zin hebt in een tochtje op het water om te genieten van de rust en de landschappen, of om de zeebodem te bekijken, dan volstaat een kajaktocht van maximaal 20 km. Vergeet je snorkelset of verrekijker niet! Vanaf 30 km mag je spreken van een sportieve uitstap. Stem echter altijd de afstand af op je fysieke conditie en de weersvoorspelling.

number_5

GELDT ER EEN SPECIALE REGELGEVING VOOR MIJN VAARROUTE?

Dit punt wordt vaak vergeten: ga na of het voorziene parcours niet door specifieke zones loopt, zoals een beschermd zeegebied of beschermde zones. Kajakken is er zelden verboden, maar soms mag je niet uitstappen of aanverwante activiteiten doen (zoals vissen of duiken). Maak van de gelegenheid gebruik om meer te weten te komen over de fauna die je er kunt ontdekken!

kayak_itiwit_vest_kquipement_vleding
number_6

HOE MOET IK ME KLEDEN OM TE KAJAKKEN?

Trek er zeker nooit op uit met alleen maar een badpak en zwemvest! Dat is de beste manier om zo rood als een tomaat te worden. Neem minstens een short mee, een T-shirt of een uv-werend kledingstuk, een hoed en zonnecrème in de zomer of een warme en waterdichte wetsuit in de winter.

number_7

WAT VOOR ETEN EN DRANK MOET IK VOORZIEN AAN BOORD?

Onmisbaar: voldoende water (2 liter/persoon). Voorzie snel eetbare voedingsmiddelen voor een sportieve tocht, zoals granenrepen of fruit jellies. Voor een gewone tocht kun je een picknick voorzien, want dan is het gewicht van de kajak immers minder belangrijk.

number_8

HOE LAAT BEN IK TERUG?

Het is belangrijk om iemand in te lichten over je uur van vertrek en je uiterste uur van terugkeer. Deze persoon kan dan de hulpdiensten verwittigen als je niet op tijd terug bent. Geef ook de route door die je zal volgen. Doe dit ook als je met meerdere kajakkers eropuit trekt!

number_9

WELKE VEILIGHEIDSUITRUSTING MOET IK MEENEMEN IN MIJN KAJAK?

Dat hangt af van je route. Als je van plan bent om niet verder dan 300 m van de kust te varen, moet je minstens het volgende voorzien: een zwemvest, EHBO-set en mobiele telefoon

bidon_kayak_itiwit_securite
number_10

FOTO- OF FILMCAMERA?

Aan jou de keuze! Vooral omdat je tegenwoordig ook kunt filmen met een fotocamera, en foto's kunt maken met een filmcamera. Is je apparatuur niet waterdicht? Voorzie een waterdichte bus om je apparatuur in op te bergen op zee, en om ze te beschermen tegen zand op het strand.

NAAR BOVEN