CONDENS               IN JE TENT       AANPAKKEN

Heb je het al meegemaakt dat je 's ochtends wakker wordt in je tent met een slaapzak die wat klam aanvoelt langs buiten? Je hebt ook goed gecheckt: het heeft niet binnen geregend in je tent...hoewel.

Condensvorming is een van de meest voorkomende verschijnselen als je kampeert op plekken met een gematigd klimaat. Of je nu slaapt onder een tent of in een tent met enkel of dubbel buitenzeil, in elk model zal je te maken krijgen met condensvorming. En dan kan een nachtje in de vrije natuur weleens wat minder aangenaam worden. Ontdek hier waarom en hoe je condensvorming best aanpakt. 

number_1

HOE ONTSTAAT CONDENS?

Wist je dat je zelf eigenlijk de eerste oorzaak bent van condensvorming in je tent. Wel, eigenlijk je adem. Als je slaapt adem en zweet je gemiddeld een liter water uit per nacht. Die waterdamp blijft hangen onder het buitenzeil van je tent, dat waterdicht is en dus meestal niet echt 'ademt'. Omdat de damp geen kant uit kan, wordt hij omgezet in water bij contact met de tentstof. En het zijn die waterdruppels die op je dekbed of slaapzak belanden. En uiteraard, hoe meer mensen er in de tent liggen, hoe meer vocht. Daarom is de kans op een natte slaapzak kleiner als je alleen in een tweepersoonstent ligt dan wanneer je er met z'n tweeën in ligt!

En is het nogal krap in je tent en je slaapzak raakt de zijkant, dan is het risico dat hij 's ochtends nat is nog groter.

Erger zelfs! Als je natte kleding of materiaal bewaart in je tent, dan wordt de kans op condensvorming nog wat groter. En je tent opzetten in de buurt van een meer, rivier of in vochtig gebied waar weinig wind staat, is ook niet echt een goed idee als je condensvorming wilt tegengaan!

number_2

EEN AANTAL FACTOREN BEVORDEREN DE VORMING VAN CONDENSATIE:

condens_factoren_quechua

- Als warme lucht, die zich overdag opstapelt in de tent, ook 's avonds nog in de tent blijft hangen, wanneer de buitentemperatuur is gedaald; > oplossing: de tent verluchten

- Als het de hele dag geregend heeft en de lucht en de grond zijn heel vochtig;

- Als je water opwarmt in je tent: de warmte en de waterdamp die ermee gepaard gaat, verergeren dit fenomeen nog;

- Als je tent onder de blote hemel staat.

Hoe dan ook, condensvorming wil zeker niet zeggen dat je tent minder waterdicht is. 

number_3

HOE VERMIJD JE CONDENSVORMING?

Je kan natuurlijk niet stoppen met ademen en transpireren. Maar hoe houd je condens dan uit je tent?

Een tent met dubbel dak is een goeie keuze. De stof van het slaapcompartiment is immers gemaakt om te ademen, en doorgaans kan het vocht in de tent er ook ontsnappen. Kortom, een tent met dubbel zeil kan al een oplossing zijn tegen condensvorming, tenzij er echt te veel waterdamp vrijkomt.

De gemakkelijkste optie is je tent verluchten. Als het niet regent en je ook slaapt als het al licht is, kan je gewoon enkel de binnentent dichtritsen en het deurtje van je tent open laten. Heel vaak is je tent ook uitgerust met verluchtingsopeningen. Controleer dus even of die wel open staan, zodat de waterdamp kan ontsnappen. Zo zal je veel minder snel last hebben van condensvorming.

number_4

EN WAT ALS HET REGENT?

condens_tent_regen_quechua

Als het regent en je slaapt in een tent met dubbel dak (alle Quechua- en Forclaz-tenten hebben zo'n dubbel dak), dan moet je er vooral op letten dat het waterdichte buitenzeil zo ver mogelijk uit de buurt hangt van het binnencompartiment, zeker opzij. Als buiten- en binnenzeil vastgemaakt zijn onderaan het slaapcompartiment, dan kan het nuttig zijn om ze van elkaar los te maken. Zo kan de lucht beter circuleren tussen de twee.

number_5

WAT DOE JE ALS JE TENTZEIL DOORNAT IS?

Als je de tijd hebt, dan laat je de tent best drogen in de zon (dat doe je best ook na een regenbui), maar dat duurt nogal lang. Wil je snel weer op pad, gebruik dan een absorberende doek om het zeil zo droog mogelijk te maken. Vervolgens stop je het waterdichte buitenzeil best in een aparte hoes of zak om te vermijden dat de rest van je tent ook nat wordt.

Laat je tent na je kampeertrip ook altijd eerst helemaal drogen voor je ze thuis opbergt.

number_6

KAN JE EEN DOORNATTE TENT 'S AVONDS WEL OPZETTEN?

Dat gaat zeker! Probeer er wel voor te zorgen dat je je kamp iets vroeger opslaat, zodat je tent nog wat kan drogen voor je erin kruipt.
Een gemonteerde tent droogt in de zomer op een à twee uur tijd, al kan dat die duur wat verschillen afhankelijk van het tijdstip en van de staat van de tent.

NAAR BOVEN