CROSSCOUNTRY : ONTDEK HET KONINGINNENSTUK VAN HET MOUNTAINBIKEN

Gaat het mountainbiken je al goed af? Mag het nog iets sportiever? Wil je de wereld van de competitie ontdekken? Dan is crosscountry geknipt voor jou.Laten we voor je begint het koninginnenstuk van het mountainbiken eens van dichtbij bekijken, de voordelen ervan en ook de specifieke uitrusting die erbij komt kijken.Volg de gids

Zin in een stevige lichamelijke inspanning? Wil je je meten met anderen? Of wil je gewoon de mooiste plekjes in de vrije natuur ontdekken? Dan is crosscountry iets voor jou!

wat is cross country ?
number_1

WAT IS CROSSCOUNTRY?

Wist je dit? Crosscountry betekent zoveel als "door het platteland".Wat ook normaal is, aangezien de sport in volle natuur wordt beoefend.Je hebt misschien ook al gehoord van XC of van X-Country.

En we noemen het niet voor niets een koninginnenstuk: het is de enige officiële MTB-discipline op de Olympische Spelen.

 

XC, allemaal goed, maar waar komt het vandaan?

De discipline is ontstaan in de Verenigde Staten.Enorm populair in de States, wordt crosscountry nu ook in Europa steeds bekender.

 

Gaat je voorkeur meer naar de uithouding dan naar het technische? Dan is crosscountry iets voor jou.

 

Wat houdt het in?

Recreatief kun je waar je maar wil aan crosscountry doen (in een bos bijvoorbeeld).

 

In competitieverband gaat een XC-rit door gedurende een bepaalde tijd, afhankelijk van de categorieën. Sommige speciale ritten kunnen wel 24 uur duren.Bepaalde wedstrijden zijn gespreid over verschillende dagen, in etappes.

Het principe is eenvoudig: de beste tijd neerzetten.

 

Het parcours va n een crosscountryrit moet verschillende ondergronden bevatten zoals bospaden, veldweggetjes, onverharde of grindwegen, en aanzienlijke niveauverschillen.Maximaal 10% van het parcours mag bestaan uit verharde wegen om voldoende technisch te blijven.

bepaalderegels voor crosscountry
number_2

EN ZIJN ER BEPAALDE REGELS?

Voor recreatieve crosscountry zijn er geen regels, doe wat je wil!

In competitie daarentegen kan je er niet aan ontsnappen.

 

Zoals bij elke sport is fair play essentieel.Hinder een snellere renner die wil voorbijsteken niet.

 

Voor de start wordt je MTB technisch gekeurd. Het is dan ook zinloos om met een hybridefiets of een aftandse fiets af te komen, je zal worden teruggestuurd. Vergeet niet te controleren of je MTB voldoet aan de officiële norm voor mountainbikes.

 

De natuur is ons speelterrein.In competitie, net zoals bij ritten in je vrije tijd, vervuil je de natuur niet.Voor MTB'ers staat zorg voor de natuur voorop.

voordelen van crosscountry
number_3

CROSSCOUNTRY: DE VOORDELEN

Zowel vrij in de natuur als in competitie is crosscountry een intensieve sport.Er zijn dus verschillende voordelen voor je conditie.

 

Versterk je hart en bloedsomloop nog meer!Met crosscountry kan je nog verder gaan dan bij een eenvoudige MTB-rit.Door jezelf te overtreffen, werk je aan je uithoudingsvermogen.

 

Ga niet de hele tijd voluit!XC is een uithoudingsdiscipline waarbij je je inspanning moet doseren naargelang het terrein.

 

Crosscountry traint de beenspieren en maakt ze krachtiger.De rest van het lichaam heeft baat bij de betere ademhaling en bloedsomloop.

number_4

CROSSCOUNTRY, IETS VOOR JOU?

Crosscountry is een universele sport met weinig nadelen.

 

Let echter op bij problemen met de rug/lumbago, ischias of knieproblemen.Die kunnen verergeren door de risico's en de schokken van het ruwe terrein.Zoals bij elke sport is het hoe dan ook aangeraden om je arts te raadplegen voor je met een sport begint.

crosscountry iets voor jou ?
number_5

DE JUISTE UITRUSTING VOOR CROSSCOUNTRY

Het lijkt vanzelfsprekend, maar om degelijk aan crosscountry te doen, heb je een goede fiets nodig.

Een stevige helm dragen is niet alleen sterk aangeraden tijdens trainingen of in je vrije tijd, maar ook verplicht in competitieverband.Bij een zware val beschermt de helm je hoofd tegen ernstige kneuzingen.

Draag ook handschoenen zodat je goed beschermd bent bij een val.Ze zorgen ook voor betere grip op de handgrepen en beschermen je handen tegen de kou.Vergeet ze niet!

En als je net als ons op je MTB de tijd uit het oog verliest, raden we ook aan om een drinkbus met water mee te nemen.

number_6

TOT SLOT

Zowel recreatief beoefend als officieel in competitieverband is crosscountry een uitstekende krachttraining.Leef je uit, trek de natuur in en geniet.Aarzel niet om je comment achter te laten met jouw vragen en suggesties, onze gepassioneerde MTB/crosscountry-teams staan je graag te woord.

NAAR BOVEN