CYCLOCROSS VERSUS GRAVEL

Offroad fietsen wordt steeds populairder. De mountainbike kent natuurlijk iedereen, maar wat zijn je opties als de route net iets minder hobbelend is, en je toch een noemenswaardige snelheid wilt halen?

foto1

Mede dankzij de jaarlijkse editie van de heroïsche Strade Bianche in het voor - jaar, gevolgd door de ‘plugstreets’ in Gent- Wevelgem en onder andere de Ronde van het Hageland wordt onverhard fietsen steeds meer in de kijker geplaatst, ook op televisie. Maar welke fiets gebruik je nu best als je zelf ‘stof wilt vreten’? Een racefiets is hier namelijk niet op voorzien. Twee mogelijke opties: een cyclocrossfiets, of de steeds populairder wordende gravelbike. Wat zijn de verschillen tussen beide?

foto2

GEOMETRIE

Op het eerste zicht zou je zeggen dat de twee types quasi identiek zijn, maar wie ze van dichterbij bekijkt, merkt toch wat verschillen. Zo zijn cyclocrossfietsen vooral gebaseerd op snelheid, en veel minder op comfort, wat dan weer de troef is van een gravelbike. Op een gravelbike zal je ook wat rechter zitten. Grosso modo kan je stellen dat een cyclocrossfiets dus dichter tegen de racefiets aanleunt, en een gravelbike tegen de mountainbike.

foto3

GEWICHT

Omdat een gravelbike ook geschikt is voor woon-werkverkeer, of zelfs voor trektochten op de fiets, moet hij wat meer gewicht kunnen dragen. Daardoor stijgt dus ook het gewicht van de fiets zelf. Een cyclocrossfiets heeft daarentegen slechts de draagkracht van een persoon, wat het frame danig lichter maakt (of kan maken).

foto4

BANDEN

Hoe breder je banden, hoe meer grip met de grond, en dus hoe meer comfort. Voor een cyclocrossfiets gelden er echter enkele officiële regels waardoor banden niet breder mogen zijn dan 33 mm (in theorie). Waarom? Omdat er anders niet voldoende ruimte is om modder af te kunnen voeren. Gravelbikes hebben echter een voorziene opening van minstens 40 mm, waardoor je dus bredere banden kan gebruiken.

ZIJ HEBBEN ONZE GRAVELBIKE REEDS GETEST:

Yann Gobert

“Op 13 april reden vele fietsers de cyclo van Parijs-Roubaix, maar enkele honderden, waaronder ikzelf, gingen voor de Malteni Bootleggers. Een Ultra CX-race van 250 kilometer. Ik hou zelf van trappen met veel omwentelingen, dus als het terrein nog wat meer op en af zou gaan, zou ik wel voor een andere cassette kiezen. Ik heb ervaren dat deze fiets gemaakt is voor inspanningen van de lange adem, uithouding dus. Hij is zeer veelzijdig en past zich aan aan elke ondergrond. Ik voelde dat ik op een fiets reed, waar bij het ontwerp aan elk detail is gedacht. Gemaakt voor fietsers, door fietsers.”

Rémi Lequint

“Ik reed 1250 kilometer doorheen Italië, door onder andere Napels, Rome, Siena, Florence en Verona. Ik overwon meer dan 22.000 hoogtemeters, en dat allemaal op de gravelbike RC520. Alles ging best goed. De fiets is comfortabel, echt een genot om mee te rijden. We reden over veel kleine klimmetjes en afdalingen, allemaal in bosrijk gebied. Tijdens de afdalingen was ik positief verrast over het reactievermogen en de kracht van de semihydraulische remmen. De fiets heeft een speels karakter, zelfs wanneer hij (zwaar) geladen is. Alles bij elkaar was het een zeer geslaagd avontuur!”

Louise Roussel

“Ik besloot deel te nemen aan de Tuscany Trail, samen met mijn broer Baptiste, en ik reed met de RC520. Ik was een van de 750 deelnemers die de 540 kilometer en de bijhorende 9000 hoogtemeters moest zien te overwinnen. Ik was tijdens de wedstrijd onder de indruk van mijn fiets. Sommige delen van de route waren echt bestemd voor mountainbikes, maar de gravelbike ‘absorbeerde’ mijn stuurfoutjes. Zijn veelzijdigheid is echt een troef. Makkelijk te hanteren op technisch terrein, en efficiënt op kasseien. Ik monteerde bandjes van 42 mm dik, en daarmee kan je je echt op elk terrein wagen!”

ARTIKEL UIT ONS MAGAZINE EDITIE HERFST/WINTER 2019

Ook deze artikels kan je in dit magazine vinden
Tips
teaser
Thibaud Geerinckx is de Belgische Subea-ambassadeur. Samen met zijn vriendin Juliette bracht hij een onvergetelijk bezoek aan Mosiah Arthus, zijn enthousiaste collega in duikparadijs Martinique.
Tips
Wed'ze
Wintersport neemt bij Decathlon een steeds grotere en belangrijkere plaats in. Onder de merknaam Wed’Ze wordt ondertussen het hele gamma wintersportproducten aangeboden. We nemen een kijkje achter de schermen.
Tips
mission_green_decathlon_ecologie
Sport toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen op een verantwoorde manier.” De Decathlon missie is ambitieus en motiveert ons bedrijf richting een circulaire economie met strenge klimaatdoelstellingen.
Tips
teaser
Van een inclusieve teamsamenstelling waar elk talent telt, tot leren samenspelen over de gendergrenzen heen: korfbal, touch rugby en quidditch zijn maar enkele van die gemengde sporten die de waarden van goed sportmanschap zo goed uitdragen.
Tips
choisir_appareil_fitness_domyos
Train je liever thuis dan in de fitness? Met wat plek en een degelijk toestel is dat eenvoudig te regelen. Wij staan je bij in het kiezen, testen, installeren en dienst na verkoop.
Tips
hip_hop_danse_premiere_lecon
Al jaren speelde ik met het idee om hiphop te dansen (met dank aan Benny B) maar ik durfde nooit de stap te zetten. Toen me een individuele les werd aangeboden, heb ik dus niet lang geaarzeld.
Tips
teaser
Misschien sta je er niet echt bij stil, maar ook snowboarden is een zeer toegankelijke sport voor de allerkleinsten. En dat wil Childeric Bogaert van Sneeuwsport Vlaanderen graag bewijzen met de Kids On Snow-tour.
Tips
teaser
Gaan skiën met (kleine) kinderen is niet evident. Mits een goede planning en een paar handige tips verzeker je jezelf van een zorgeloze vakantie.
Tips
randonnée_avec_son_chien_trekking
Marine Pigneur (32) is vastberaden in haar wanderlust. Samen met haar husky ‘Helfy’ doorkruist ze dit jaar Europa te voet. Vanuit Dinant wandelen ze de camino naar Santiago de Compostela. Daarna gaat het richting Rome en Oost-Europa. Marine volgt vooral haar intuïtie en meer dan ooit haar eigen hond.
Tips
teaser
Een dutje van 20 minuten, presteer je daar nu echt beter van? We leggen het fenomeen van de powernap onder de loep, samen met de Nederlandse expert Kasper Janssen.
Tips
Olaian surfen in de winter teaser
Bij surfen denk je natuurlijk aan zonovergoten exotische stranden, bruingebrande lichamen, perfecte golven en een idyllische branding. Voor de fervente surfer stopt het surfseizoen echter nooit. Met het juiste materiaal en een paar nuttige tips kan ook jij met een gerust gemoed en warme tenen in de winter op je surfplank staa
Tips
teaser
Samen met je volwassen dochter of zoon een bijzondere sportieve uitdaging aangaan, betekent in team fysieke en mentale grenzen verleggen. Deze duo’s gingen ervoor en blikken blij en dankbaar terug.
Tips
teaser
Offroad fietsen wordt steeds populairder. De mountainbike kent natuurlijk iedereen, maar wat zijn je opties als de route net iets minder hobbelend is, en je toch een noemenswaardige snelheid wilt halen?
Tips
teaser
Hoewel er nogal vaak commotie rond is, zijn de regels van de jacht in België nochtans netjes afgebakend. Wij hebben een afspraak met Els en Romain, twee jagers die graag met ons hun visie delen.
NAAR BOVEN