DE 10 HYDRATATIEGEBODEN VOOR DE FIETSER

Een goede hydratatie is een van de doorslaggevende factoren voor je prestaties op de fiets. Wist je dat je sportieve prestaties met maar liefst 20% dalen als je lichaam 2% vocht verliest? Uitdroging ligt vaak aan de bron van spierpijn, krampen, peesontstekingen, enz. Daarom is het belangrijk om regelmatig te drinken! Hier vind je 10 eenvoudige en praktische tips om je goed te hydrateren en volop te blijven presteren!

number_1

DRINK REGELMATIG

Tijdens een fysieke inspanning verliest het lichaam water door de warmte die je spieren opwekken, door het afgevoerde transpiratievocht en door de verhoogde lichaamstemperatuur als het buiten warm is.

Vergeet niet om regelmatig en gedurende de hele inspanning te drinken om dat vochtverlies te compenseren. De hoeveelheid water die je moet drinken hangt af van de weersomstandigheden, de afstand en de intensiteit van je inspanning. Tijdens een redelijk intense fysieke inspanning in de zomer moet je toch een drinkbus van 500 ml per uur rekenen.

number_2

DRINK TELKENS KLEINE SLOKJES

Het is heel belangrijk om telkens kleine hoeveelheden te drinken, en dit vanaf de eerste trap tot het einde van je inspanning. Het volstaat om elke 10 tot 15 minuten een tot twee slokjes water te drinken.

number_3

WACHT NIET TOT JE DORST HEBT

Als je dorst voelt, ben je al aan het uitdrogen. Wacht dus niet tot je lichaam om water vraagt, maar anticipeer op dat dorstgevoel.

number_4

DRANK OP KAMERTEMPERATUUR

Kies voor een drankje op kamertemperatuur, omdat te koud water maagproblemen kan veroorzaken. Dat kan je hydratatie hinderen.

number_5

MINERAALWATER: VOOR KORTE INSPANNINGEN

Water is een van de beste hydratatiemiddelen. Voor inspanningen van minder dan een uur volstaat mineraalwater.

10 tips hydratatie Mineraalwater
number_6

SUIKERWATER EN ISOTONE DORSTLESSERS: VOOR LANGDURIGE INSPANNINGEN

Als je intensere en langere inspanningen levert, heb je extra suikers en mineralen nodig om je behoeften in te vullen.

Water met suiker, siroop of honing of isotone dorstlessers vullen dit energieverlies aan en zorgen voor een optimale hydratatie. Licht gesuikerd water blijft ook langer in de maag zitten voor het naar de dunne darm wordt gestuurd.

number_7

EXTREME WARMTE: DENK AAN GEZOUTEN WATER

Als je in de hitte gaat trainen, transpireer je fel en verlies je minerale zouten. Dit verlies kan gecompenseerd worden door licht gezouten water of een aangepast isotoon drankje te drinken. Zout zorgt ervoor dat het water de spieren sneller bereikt en ook dat het lichaam langer vocht vasthoudt.

number_8

LUISTER STEEDS NAAR JE LICHAAM

Denk eraan om te drinken bij de eerste tekenen van dorst, zware benen, ademnood, spierpijn enz. Je bent aan het uitdrogen en dit kan een invloed uitoefenen op je algemene fysieke conditie.

number_9

DRINK VOOR DE INSPANNING

Het is niet alleen noodzakelijk om te drinken tijdens de inspanning, maar ook voor je wedstrijd of fietstocht!Zorg ervoor dat je tijdens de 90 minuten voorafgaande aan de inspanning beetje bij beetje 300 ml mineraalwater drinkt. Zo anticipeer je op het verwachte vochtverlies en compenseer je de verminderde hydratatie bij het begin van je tocht.

10

RECUPEREREN = REHYDRATEREN

Een fysieke activiteit zorgt voor algemene vermoeidheid en vermoeide spieren. Om te recupereren is een goede rehydratatie noodzakelijk. Er wordt aangeraden om binnen de 15 tot 30 minuten na de inspanning wat te drinken om de uitgeputte reserves weer aan te vullen. Isotone dorstlessers kunnen je helpen recupereren. Water met bicarbonaat is ideaal om de zuren af te voeren die zich tijdens het sporten hebben opgestapeld.

NAAR BOVEN