DE 5 TIBETANEN HET GEHEIM VAN VITALITEIT

De 5 Tibetanen zijn afkomstig uit de afgelegen kloosters in het Himalayagebergte. Tot aan de jaren 30 waren ze nog geheim, maar daarna was het Peter kelder die ze introduceerde in de Westerse wereld. De oefeningen geven ons meer energie en reguleren het energieniveau van onze chakra's (de energiecentra van ons lichaam). Ze helpen het lichaam sterk en soepel te blijven. Er wordt wel gezegd dat deze oefeningen zorgen voor een langer leven. Laten we snel beginnen met dit yogaritueel en onze jeugd en vitaliteit een nieuwe impuls geven!

Neem elke dag een paar minuten de tijd om de 5 Tibetanen te herhalen. Deze yoga-oefeningenkunnen zowel 's ochtends als 's avonds worden uitgevoerd (of op beide momenten) om uzelf weer op te laden met positieve energie. Het verdient de voorkeur om deze rituele oefeningen de eerste week drie keer uit te voeren, de tweede week vijf keer en de volgende week steeds wat vaker, totdat u de rituelen eenentwintig keer per dag kunt doen, met uitzondering van de eerste oefening: deze oefening doet u totdat u een gevoel van duizeligheid ervaart. We raden u aan om de oefeningen met blote voeten uit te voeren op een yogamat.

Blijf goed opletten tijdens het uitvoeren van deze energieke vorm van gymnastiek: als u 's ochtends net wakker bent, zijn uw spieren nog koud. Voer de oefeningen uit zonder te forceren. Bij het geringste gevoel van pijn dient u te stoppen. Voor het juiste bewustzijnsniveau houdt u een korte pauze tussen elke oefening. Beperk uw bewegingsuitslag tijdens het uitvoeren van de oefening en ga geleidelijk en zonder haast te werk.

eerste tibetaan
number_1

EERSTE TIBETAAN

- Doel: nieuwe energie opdoen en het persoonlijk energetisch veld versterken.

- Uitvoering van de oefening: ga rechtop staan met uw armen horizontaal gestrekt (kruisvorm). De handpalmen wijzen naar beneden. Draai om uw as, met de wijzers van de klok mee. Om het draaien gemakkelijker te maken, houdt u de balans met uw rechtervoet op de grond, en zet u de draai in met uw linkervoet. Na het draaien blijft u staan met uw voeten plat op de grond op schouderbreedte. Breng de handen tegen elkaar in de 'gebedshouding' en sluit de ogen om uw energieveld te visualiseren. Wacht enkele ogenblikken totdat het draaierige gevoel stopt.

- Ademhaling: adem op een natuurlijke manier.

- Veiligheidsadvies: stop met draaien zodra u duizelig wordt.

- Herhalingen: begin met een paar keer draaien, bijvoorbeeld 6 keer. Wanneer het lichaam er enigszins aan gewend is, bouw dan op naar 12 keer.

tweede tibetaan
number_2

TWEEDE TIBETAAN

- Doel: versterken van de buik en de nek, stimuleren van het energiecentrum van de solar plexus en het versterken van de alvleesklier en de schildklier.

- Uitvoering van de oefening: ga op de rug liggen met uw armen naast uw lichaam. Hef tegelijkertijd uw hoofd en uw gestrekte benen omhoog tot aan een verticale positie. Laat het hoofd en de gestrekte benen langzaam weer naar beneden zakken.

- Veiligheidsadvies: Doe de oefening de eerste twee weken met gebogen knieën om zo de rug maximaal te beschermen. Denk er steeds aan dat u uw kin intrekt wanneer u met het hoofd omhoog komt. Houd de onderste ruggenwervels op de grond om zo de onderrug te beschermen. Indien u last heeft van rugklachten, dan voert u de oefening uit met gebogen knieën.

- Ademhaling: adem uit terwijl u de benen omhoog brengt, adem in terwijl u ze naar beneden brengt.

- Herhalingen: 6.

derde tibetaan
number_3

DERDE TIBETAAN

- Doel: het rekken van de kleine lendespieren, de buikspieren en de nek. De energie van de solar plexus gaat naar het hart en versterkt de zwezerik, de schildklier en de bijnieren.

- Uitvoering van de oefening: neem plaats op uw knieën en leg uw armen langs uw billen. Buig uw borst naar voren waarbij u de nek strekt en de kin naar de borst brengt. Breng nu het hoofd omhoog en strek de borst naar voren terwijl u het bovenlichaam zo ver mogelijk naar achteren strekt.

- Ademhaling: adem langzaam uit terwijl u het hoofd naar voren kantelt, adem diep in terwijl u naar achteren buigt.

- Veiligheidsadvies: span uw bilspieren aan. Trek ter bescherming van uw onderste ruggenwervels uw buik in voor de juiste houding van uw bekken. De bilspieren zijn aangespannen. Strek uw borstkas goed op.

- Herhalingen: 6.

vierde tibetaan
number_4

VIERDE TIBETAAN

- Doel: Versterken van de schouders, onderrug en billen. Stimuleren van de onderbuik, de nek en de knieën.

- Uitvoering van de oefening: ga op de grond zitten met de benen gestrekt en de voeten op bekkenbreedte. Leg de handen plat op de grond aan weerszijden van het bekken. Adem een keer diep in en strek uw borst naar voren. Til het bekken zo ver mogelijk omhoog zodat u een rechte hoek vormt met uw knieën. Buig het hoofd zo ver mogelijk naar achteren. Ga terug naar de uitgangspositie.

- Ademhaling: adem in terwijl u het bekken omhoog brengt, adem uit terwijl u teruggaat naar de zittende positie.

- Veiligheidsadvies: steun om uw gewrichten te beschermen goed met de handen op de grond. Zet de gewrichten van uw polsen, armen en schouders vast. Tijdens het uitademen brengt u de kin terug naar de borst.

- Herhalingen: 6.

vijfde tibetaan
number_5

VIJFDE TIBETAAN

- Doel: ontspanning en kalmering van de geest, rekken van het lichaam (met name de rug), versterken van de armen en schouders en soepeler maken van de achterkant van de benen.

- Uitvoering van de oefening: Ga op uw handen en knieën zitten. Leg de handen evenwijdig aan elkaar plat op de grond (vingers gespreid) op schouderbreedte. Zet de voeten op bekkenbreedte, in het verlengde van de handen. Ga op de punt van uw tenen staan en duw bekken langzaam omhoog terwijl u de benen en armen gestrekt houdt. De zitbeenknobbels zijn naar boven gericht. Zet uw handen een klein stukje naar voren om geleidelijk aan uw wervelkolom te kunnen strekken. De voeten probeert u nu plat op de grond te zetten. Houd het hoofd naar beneden.

- Ademhaling: Haal rustig en diep adem.

- Veiligheidsadvies: Draai de schouders naar buiten om ruimte tussen uw schouderbladen te creëren. De onderarmen beweegt u zo verder weg van de grond, waardoor uw ruggenwervel vanzelf in een neutrale positie komt. Houd gedurende de gehele oefeningen de spieren bij de onderste ribben aangespannen.

- Herhalingen: 6. Bent u een beginner, blijf dan 30 tot 40 seconden in deze houding staan. Iedereen die deze houding wat langer kan vasthouden, concentreert zich op de ontspannen verplaatsing van de buikinhoud naar het middenrif, en de ontspanning van de tong...

NAAR BOVEN