DE 5 VOORDELEN VAN VOETBAL

Voetbal is een eenvoudige en universele sport. Het is meer dan enkel een balsport, het is een sport die je training na training zal doen werken aan je conditie en uithoudingsvermogen.  De bewegingen en de techniek van voetbal vragen veel van je lichaam en maken je zo strakker en gecoördineerder. En als teamsport heeft voetbal ook nog talrijke voordelen voor je mentale welzijn! We geven een overzicht mee van 5 voordelen van de bal, voor lichaam en geest.

jeunes football Decathlon Kipsta
number_1

VERBETER JE UITHOUDINGSVERMOGEN

Voetbal is een teamsport met hardlopen als basis.  Bij de senioren loop je tijdens een wedstrijd bijna 10 kilometer.

Terwijl je het terrein afloopt om een zuivere trap in de linkerbovenhoek te schieten of een tegenstander te tackelen, train je dus je uithoudingsvermogen.

Als je regelmatig voetbalt, met wedstrijden en trainingen, zal je hart- en longcapaciteit er dus op vooruitgaan.

number_2

VERBETER JE WEERSTAND

Het tempo van een wedstrijd is allesbehalve monotoon. Het ritme is heel belangrijk bij voetbal. Als je tijdens een voetbalwedstrijd over het veld loopt, is dat niet hetzelfde als wanneer je gaat hardlopen. Tenzij je een deel van de wedstrijd op de reservebank doorbrengt, en we hopen voor je dat dat niet gebeurt, ben je tijdens de wedstrijd continue onderhevig aan talrijke veranderingen in het spelritme.

Afhankelijk van je positie kan het zelfs gebeuren dat je verschillende versnellingen en heen-en-weer-bewegingen aan elkaar moet rijgen. Je hebt geen tijd om te ademen, dat komt pas weer als het spel stilligt!

Deze herhaling van versnellingen en sprintjes helpen je om naast je uithoudingsvermogen ook je weerstand te verhogen.

foot football kipsta decathlon
number_3

DE VOORDELEN VAN VOETBAL VOOR JE LICHAAM

Bij voetballen speel je niet enkel met je voeten! Deze sport spreekt de lichamelijke capaciteiten van je hele lichaam aan. Dus je werkt aan je explosiviteit, wint aan snelheid en blijft in evenwicht. Zoals bij de meeste teamsporten spreek je je hele lichaam aan.

Bij je reddingsacties als je in het doel staat of het luchtspel voor de rest van de ploeg spreek je je explosiviteit en je evenwicht aan.
Met hardlopen en versnellingen werk je aan je snelheid, een van de basiselementen van deze sport.

En ten slotte draagt een balsport waarbij je je handen niet mag gebruiken veel bij aan je behendigheid!

number_4

DE GROEPSVOORDELEN VAN VOETBAL

Voetbal gaat niet alleen om je conditie, het gaat ook om het groepsgevoel. Voetbal houdt je zowel lichamelijk als geestelijk in vorm - en om in vorm te blijven, moet je samenwerken!

In 4-4-2, 4-3-3... voetbal doet een beroep op je teamspirit en je solidariteit. Respect voor de tactiek en je medespelers, en een goede communicatie op het terrein, versterken je team. Het is een sport die je zal tonen hoe de kwaliteit en het potentieel van een groep groter is dan de som van de individuele talenten.

Met een toegewijde ploeg die één geheel vormt kan je winnen tegen een sterker team. En het is goed voor je ontwikkeling!

number_5

TECHNISCHE EN LICHAMELIJKE VOORDELEN

Met voetballen werk je aan een heel aantal bewegingen en technieken die je lichaam ten goede zullen komen. Techniek, strakke spieren en meer kracht: je hele lichaam profiteert van voetballen.

Daarbij, hardlopen en tegelijkertijd met je voeten een bal besturen doet wonderen voor je coördinatie! Met het lopen, springen en trappen train je je kuit-, bil- en buikspieren.

En vele van de technische bewegingen geven een boost aan je proprioceptie en lenigheid. Als je in het doel staat, werk je zelfs met name aan je reflexen, anticipatie en behendigheid. Spiertonus, lenigheid en coördinatie, je hele lichaam haalt voordelen uit voetbal!

NAAR BOVEN