DE BASISBEGINSELEN OM TE LEREN VOETBALLEN

Zet jij je eerste stapjes in de wereld van het voetbal? Of het nu in een club is of op een pleintje met vrienden, overal ter wereld wordt er gevoetbald. Maar om goed te starten moet je eerst de basics onder de knie krijgen. Geen nood, wij helpen je de koning of koningin te worden van de kopbal, de pass en de dribbel.

een pass geven

Een korte pass leren geven

Een korte pass wordt altijd over de grond gegeven, zodat je ploegmaat de bal gemakkelijker kan controleren.

De steunvoet is de voet waarmee je niet trapt. Plaats hem ter hoogte van de bal, op ongeveer 20 cm links ervan als je rechtsvoetig bent. Je steunvoet moet naar je 'doelwit' gericht zijn.

Het is ook belangrijk dat je je schouders naar dat doelwit richt.

Trap de bal met de binnenkant van de voet, het platte gedeelte zeg maar.

Dat doe je door je voet open te draaien en de bal te raken met het middelste deel van de binnenvoet.

Beweeg je steunbeen van achter naar voor en je trapbeen zijdelings. Op die manier sta je stabieler en beweeg je vloeiender.

een lange pass leren geven

Een lange pass leren geven

Met deze pass kan je de bal doorgeven aan een ploegmakker die verder van je af staat. Dit soort pass speel je door de lucht, dat maakt het voor je tegenstander lastiger om hem te onderscheppen.

Zet je steunvoet 20 cm links van de bal als je rechtsvoetig bent. Trap tegen het onderste deel van de bal, dat contact maakt met de grond, met het bovenste deel van de binnenkant van je voet. Houd op het moment dat je trapt je trapbeen gestrekt om de bal extra kracht te geven.

En we raden ook aan om de arm aan de tegenovergestelde kant van je trapvoet stijf te houden, zo blijf je in evenwicht.

leren dribbelen

Leren dribbelen

Dribbelen is belangrijk in het voetbal, zo kan je je verplaatsen zonder dat je de controle over de bal verliest. Bij een goede dribbel moet je de bal dicht bij je houden, zodat je gemakkelijk en regelmatig van snelheid en richting kunt veranderen. Zet kleine pasjes en leid de bal met je beste voet (die waarmee je het best trapt), gebruik alle kanten van je voet. Slalom tussen tegenstanders of duw de bal iets harder vooruit en loop met grote passen voorbij je tegenstander. 

Het geheim van een goede dribbel? Oefenen! Gebruik kegeltjes en allerhande trainingsmateriaal om een parcours af te bakenen waarbinnen jij jouw dribbels oefent. Oefen ook je "slechte" voet want de beste voetballers kunnen met beide voeten de bal drijven en manoeuvreren. 

leren schieten

Leren schieten op doel

De beste manier om een krachtige trap te geven is om de bal te raken met de wreef van je voet. Breng je lichaam naar voren en “hang” over de bal heen om hem krachtig en laag te houden.

Gebruik de binnenkant van je voet om meer precisie in je schot te steken. Ideaal voor een plaatsbal in de benedenhoek of zelfs erboven in de winkelhaak! Met de voorkant van de binnenkant van je voet kan je makkelijk effect op de bal steken om hem zo het doel “in te draaien”. Let op dat je lichaam niet te fel naar achter hangt of je schot belandt prompt de tribunes in.

Oefening baart kunst! Je kan maar op één manier je traptechniek ontwikkelen: oefenen en nogmaals oefenen! Sluit een training af met een reeks penalty's trappen of afstandsschoten.

leren koppen

Leren koppen

Naargelang de spelsituatie helpt deze techniek je om de bal weg te werken, naar een medespeler te passeren of een doelpunt te maken. Bij een kopbal raak je de bal het best met je voorhoofd.

Om de bal extra kracht te geven ga je door je benen en beweeg je de romp van achter naar voor terwijl je je buikspieren opspant. Aan het einde van die 'kantelbeweging' geef je ook nog eens een stevige slag met je nek. En dan is er de contactzone met het hoofd: je raakt de bal het best met de bovenkant van je voorhoofd. Die plek van je schedel zet zich mooi naar de vorm van de bal, en daar zitten ook de meeste beenderen (en voel je dus het minste pijn).

Om je zo precies mogelijk te plaatsen, zet je best een paar corrigerende passen. En als je kopt, sluit je ogen dan niet, maar houd ze open om beter te richten.

DEZE TIPS KUNNEN JE OOK INTERESSEREN

Tips
voetbal kipsta decathlon
Voetbal is een eenvoudige en universele sport. Het is meer dan enkel een balsport, het is een sport die je zal doen werken aan je conditie en uithoudingsvermogen.
Tips
Scheenbeschermers zijn niet zo geliefd bij veel voetballers, maar zijn omwille van de veiligheid toch verplicht. Hoe werken scheenbeschermers nu precies?
Tips
voetbal woordenschat voetbaltermen voetbalwoorden decathlon
Flank, corner, spits, links- en rechtsback ... je hoort het in Keulen donderen als je die termen hoort? Ontdek dan snel ons woordenschatlijstje over voetbal.
Tips
kinderen zaalvoetbal Decathlon Kipsta
Je kind wil graag aan zaalvoetbal doen, en jij vraagt je af of dit wel een geschikte sport voor hem is?Als het gaat om de intensiteit van een sport, houdt zaalvoetbal zich aan al zijn beloften!
Tips
Of het nu een geïmproviseerd voetbalwedstrijdje is of niet, met vrienden of familie, jong of oud, in een tuin of in een park, KIPSTA biedt een compleet aanbod voetbaldoelen.
Tips
Voetbal bal kipsta decathlon
Wil je een voetbal kopen? Dan ben je bij Decathlon aan het juiste adres. Wij hebben er voor elke leeftijd en ondergrond.
Tips
voetbaltraining
Ga je naar Decathlon maar geen idee wat je allemaal nodig hebt? Vergeet niets dankzij deze handige checklist voor voetballers!
Tips
Wist je dit? 15 voetbalanekdotes
Bij Kipsta zijn we dol op voetbal en op voetballers. Daarom hebben we speciaal voor jou een aantal anekdotes verzameld over jouw favoriete sport, waarmee je zeker een hit zult zijn op het volgende feest. Een cadeautje van ons aan jou!
NAAR BOVEN