HOE BEN JE EEN GOEDE TEAMPLAYER?

Als voetballer maak je deel uit van een geheel. Samen met je medespelers wil je resultaten bereiken en daar is een gezonde teamgeest voor nodig. Wat maakt van jou een goede teamgenoot?

een goede teamgenoot zijn
1

Wees altijd bereid om je 100% in te zetten op het voetbalveld

Vlak voor de bekerfinale zei mijn trainer ooit eens: "Je bent een uitstekende teamspeler. Iemand op wie je altijd kunt rekenen. Een veelzijdige speler die altijd klaarstaat om alles te geven." Het was een mooi compliment... ik was zeker niet de beste speler, maar wel een goede teamgenoot.

Wanneer je een voetbalveld op stapt, wil je in de eerste plaats plezier maken, een goede tijd beleven met je teamgenoten en alles geven om (indien mogelijk) te winnen. Het doet er niet toe of jij al dan niet de match start, jouw beurt komt sowieso! Je moet er klaar voor zijn om de doelen van het team te bereiken. Daarom moet je gedrag het hele seizoen lang onberispelijk blijven: je moet stipt zijn, naar de instructies van de coach luisteren en ze opvolgen, je moet je opwarmen, je inzetten, blijk geven van fair play, je mag zeker niet boos worden op je teamgenoot als hij de bal verliest, niet stoppen of mopperen als jou hetzelfde overkomt, maar alles op alles zetten om de bal weer in je bezit te krijgen. Je mag niets aan het toeval overlaten om een plaats te veroveren in het team. Wie heeft nooit een pass gemist in zijn carrière? Ik in ieder geval wel …

Het klinkt allemaal wat vanzelfsprekend maar dat is het in de realiteit niet altijd. Een opfrissing van deze "basisregels" kan nooit geen kwaad. ;-)

2

Aanvaard dat je niet elke wedstrijd speelt of dat je op een andere positie speelt

Een trainer moet nu eenmaal keuzes maken en het best mogelijke team samenstellen om zondag te winnen. Als je niet speelt, is het aan jou om tijdens de training en matches (zelfs als je maar enkele minuten speelt) aan te tonen dat je een plaats verdient in het elftal! Blijf jezelf en wees een voorbeeld op en naast het voetbalveld door je mentaliteit en gedrag. Dit mag ook geen bron van spanningen onder spelers zijn, je kunt het je teamgenoten niet kwalijk nemen dat ze dezelfde doelstelling hebben als jij en willen spelen tijdens de match.
Veelzijdigheid kan zowel een voordeel als een nadeel zijn, je staat vaak op het veld, maar nooit in je favoriete positie ... Maar dat is niet erg, je toont wat je kunt en je speelt voor het team, want jij bent de sterspeler niet! Je bent betrouwbaar en gedisciplineerd, de trainer en je teamgenoten weten dat ze op jou kunnen rekenen.

een goede teamgenoot zijn
3

Respecteer je teamgenoten en tegenspelers

Tijdens de training zet je je in, probeer je om vorderingen te maken en respecteer je je teamgenoten. Jaag niemand op stang (met woorden of daden), het dient nergens toe om een beenblessure op te lopen om een plaats te veroveren in het team.

Een goede teamgenoot observeert en luistert om de teamcohesie te bevorderen. Je staat een speler in moeilijkheden altijd bij. Jij bent eventueel zelfs de link tussen alle spelers van het team. Ongeacht je positie weet je altijd de juiste woorden te vinden om je teamgenoten aan te moedigen zodat ze zich volledig blijven geven!

Een goede teamgenoot is niet noodzakelijkerwijs de beste speler van het team of de aanvoerder, iedereen kan een goede teamgenoot zijn om uiteenlopende redenen. Aarzel niet om je ervaringen te delen met je teamgenoten, vooral met de jongere spelers die behoefte hebben aan begeleiding van de "senioren" (ook al durven ze het misschien niet vragen …). Het samenhorigheidsgevoel is uiterst belangrijk.

NAAR BOVEN