DE DIGITALE DETOX, EEN PAUZE DIE JE GOEDDOET! 

Lijkt je smartphone wel aan je hand vastgelijmd? Heb je een 'tv-reflex' zodra je thuiskomt? En maakt je computer, als trouwe bron van ontspanning, helemaal deel uit van je gezin? Heb je je eigenlijk weleens afgevraagd hoe je leven zonder hen er zou uitzien?

 

Ben je in staat om een hele dag door te brengen zonder ook maar één stapje in de digitale wereld te zetten? "Ja! " Dat antwoord je misschien zonder erbij na te denken, omdat je vindt dat je dat wel moet kunnen.Maar als je nu helemaal eerlijk bent tegen jezelf... Zou je antwoord dan niet eerder "nee" zijn, of "misschien, maar een hele dag zonder de virtuele wereld, da's wel moeilijk! " Is dat het geval? Dan ben je hier aan het juiste adres. Waar precies? In een bos, aan de oevers van een rivier, in de velden, of in de weide naast oma Suzanne... Een digitale detox zal je zeker bevallen!

Natuur

VAARWEL STRESS, HALLO RUST!

Elke dag kijken we gemiddeld 23 keer op onze smartphone, in totaal maar liefst 1 uur en 42 minuten. Bij 18- tot 25-jarigen loopt die frequentie zelfs op tot gemiddeld 33 keer en in totaal 2 uur en 16 minuten per dag!

 

Wees niet bang, we gaan je hier niet de les lezen.Het is niet jouw schuld dat je constant een blik werpt op dat schermpje. Die telefoon is nu eenmaal verleidelijk.De hectiek van onze huidige maatschappij en de (zeer gemakkelijk toegankelijke) stroom aan informatie moeten we eigenlijk op prijs stellen, zonder er misbruik van te maken. Denk eens na over wat je allemaal met die 1u42 of 2u16 per dag zou kunnen doen... Even naar buiten gaan bijvoorbeeld, het zonlicht in, in plaats van naar het blauwe licht van je elektronische apparaten te staren. Je hoofd leegmaken en de zon op je gezicht voelen. Op die manier volgen we ook onze biologische klok beter en slapen we veel beter: 7,5 uur per nacht, iets wat 4 op 5 Belgen niet halen.... En nu vooruit, naar buiten! En daarna: slapen!

DIGITAL_DETOX_RANDONNEE_NATURE_RANDO_BALADE

(HER)ONTDEK DE NATUUR

We lopen hier al zo lang rond dat we weleens vergeten hoeveel we van onze planeet houden. Om je bewust te worden van haar schoonheid, en die te kunnen bewonderen, moet je meer doen dan er alleen naar kijken.

Ga eens wandelen in de natuur: je hoort de takjes en bladeren kraken onder je voeten, ruikt de dennengeur, hoort het getsjilp en gekwetter van de vogels… Je komt tot rust! De tijd nemen om je hoofd leeg te maken en de natuur in te gaan zonder digitale afleiding is geen tijdverlies. Integendeel, het verbetert je kwaliteit van leven. En jezelf eens helemaal opladen met positieve energie is niet zo moeilijk!

Trekking

MAAK WEER CONTACT MET ANDEREN

We moeten het toegeven: social media afstruinen zonder échte interactie is slecht voor onze aandachtsspanne. Een stevige wandeling met z'n tweetjes, met het hele gezin of met vrienden, en zonder digitale gadgets, is de perfecte manier om even terug te keren naar de essentie: tijd doorbrengen met de mensen die belangrijk voor je zijn. Niets is beter dan samen dingen beleven: dat het hele gezin de slappe lach kreeg omdat Marie in een koeienvijg was gestapt, de vurige discussie tussen je tante en je echtgenoot over hoe je een paard een wortel moet geven (genoeg onderwerpen om over te discussiëren!), de gezamenlijke stilte bij een supermooie zonsondergang op slechts 100 m van huis. Die momenten verbinden je, en ze zijn alleen van jullie.

Je hoéft trouwens niet met anderen op pad te gaan. Alleen zijn doet je soms, of vaak, goed, en daardoor ga je gezelschap op andere momenten soms juist meer waarderen . Luister naar jezelf!

Trekking

GEBRUIK JE ENERGIE VOOR IETS GOEDS!

We zijn voortdurend "connected", en de digitale wereld maakt bij iedereen deel uit van zijn vrije tijd. Daarom is het soms moeilijk om tijd te maken voor zelfbeschouwingen reflectie. Door de digitale wereld helemaal achter je te laten tijdens je wandelingen leer je je beter te concentreren. Je wordt er productiever van. Je hoeft geen machine te worden die alles direct aanpakt, maar doe het belangrijkste, ook taken waar je niet meteen warm van wordt (strijken bijvoorbeeld). Er is natuurlijk weinig kans dat je zulke taakjes plotseling superleuk gaat vinden. Maar omdat je geest vrijer is, zul je meer openstaan voor dat soort klusjes, zonder het al te erg te vinden. Kortom, je bent relaxter in alle omstandigheden en daar word je gelukkiger van!

Het is uiteraard niet verplicht, maar het is duidelijk dat je smartphone af en toe uitschakelen bijzonder heilzaam kan zijn. Een digitale detox is dé pauze die je goeddoet, en die je zo lang kunt volhouden als je zelf wilt. En het is nog eens gezond ook! Nu je dit artikel gelezen hebt, op je smartphone of je computer, is het echt wel tijd om alles uit te zetten en het bos in te gaan - de vlinders wachten op jou!

Het is uiteraard niet verplicht, maar het is duidelijk dat je smartphone af en toe uitschakelen bijzonder heilzaam kan zijn. De keuze is aan jou. Zet je telefoon in vliegtuigmodus en duik de natuur in!
NAAR BOVEN