DE EERSTE KEER OP WINTERSPORT?

Blije kinderen maakt blije ouders. Een waarheid als een koe die zeker en vast opgaat wanneer je met je kinderen op sneeuwvakantie gaat. Maar laat dit wel duidelijk wezen; gaan skiën met (kleine) kinderen is niet evident. Mits een goede planning en een paar handige tips verzeker je jezelf van een zorgeloze vakantie. Die glimlach van je kind aan het eind van de dag fonkelt dan nog feller dan ooit tevoren.

foto1

PLANNING IS HET HALVE WERK

Probeer zoveel mogelijk vooraf te plannen. Kinderen zijn nieuwsgierig en ongeduldig. Je wilt echt geen gezeur wanneer je - met een verfrommeld plannetje van het skigebied in handen - moet toegeven dat je de weg kwijt bent. Veel skigebieden profileren zich als gezinsvriendelijk. In dergelijke gebieden zijn er vaak faciliteiten op maat van kinderen of is er een aanbod aan animatie die zelfs jouw kroost kan bekoren. Met kleine kinderen heb je ook geen nood aan honderden kilometers piste. Een kleiner gebied heeft als bijkomend voordeel dat je niet zo snel de weg kwijtraakt en dat de iets grotere kinderen al eens op hun eentje een piste kunnen nemen.

Ook op vlak van verblijf kan je voor kindvriendelijk kiezen. Ga je voor een chalet of een huisje, dan geniet je natuurlijk alle vrijheid, maar besef dan ook dat je als ouder nooit helemaal rust hebt. Je moet koken, afwassen, opruimen … Ondertussen zijn vele hotels echt kindvriendelijk geworden: zwembad in het hotel, kinderbuffet, ingebouwde babyfoon in de kamer, kinderoppas, animatie… het kost je wat meer centen, maar die verdien je aan innerlijke rust zo weer terug.

WAT NEEM JE MEE?

foto2
KLEDING

Kinderen hebben het sneller koud dan volwassenen, zeker als ze stilzitten. Waar we ouders vaak in de meest technische (en dure) kledij op de pistes zien rondscheuren, moeten hun kinderen het stellen met een goedkoop afdankertje. Ook voor kinderen geldt het magische begrip: kleed je in laagjes. Een eerste laag - thermisch ondergoed - draag je op je lichaam, voert zweet af en houdt je warm en droog. Dat leuke katoenen T-shirt is hier helemaal uit den boze. De tweede laag zorgt voor de isolatie en biedt bescherming tegen de koude. Fleece of primaloft zijn hier de aangewezen materialen. De buitenste laag moet je beschermen tegen wind en sneeuw. Veel skijassen combineren de buitenste laag met een isolatielaag. Daar is niets mis mee, maar hou er rekening mee dat een laagje uittrekken wanneer het te warm wordt moeilijk is. Denk aan goede kousen en vergeet de muts niet. Zorg er vooral voor dat de skikleding van je kind erg goed waterafstotend is. Kinderen komen net iets meer in contact met de sneeuw dan jij als volwassene. Ze spelen namelijk in de sneeuw, maken sneeuwmannen en gooien sneeuwballen … De zon in de bergen kan bijzonder krachtig zijn. Vergeet geen zonnecrème en lippenbalsem. Calculeer - met name in de ochtend - voldoende tijd in. Pak en schoenen aandoen, handschoenen en helm zoeken, skipas … Er gaat nogal wat tijd over vooraleer je kind echt klaar is.

foto3
HANDSCHOENEN

Bespaar niet op een goed paar handschoenen voor je kinderen. Zoals hiervoor al aangehaald, zitten zij bijna constant met hun handen in de sneeuw. Kies warme en waterafstotende handschoenen, al dan niet in Gore-Tex. Denk eraan een paar extra handschoenen in je rugzak mee te nemen. Handschoenen worden al eens snel verloren. Of hang ze met een touwtje door de mouwen rond de hals.

foto4
SKIMATERIAAL

Ofwel koop je je skimateriaal - schoenen, latten en stokken - op voorhand, ofwel huur je ter plaatse. Wanneer je je eigen skimateriaal koopt, heb je uiteraard meer keuze dan wanneer je beperkt bent tot het aanbod van de lokale skiverhuur. Voordeel aan huren is dat je eenvoudig kan inruilen wanneer die skischoen toch niet goed zit of die lat iets te groot blijkt te zijn. Bij sommige skischolen is materiaal voor kinderen bij de les inbegrepen. Informeer je vooraf zodat je bij aanvang van de eerste les niet zonder materiaal ten tonele verschijnt. Ook een helm kan je ter plaatse huren, maar misschien vinden je kinderen het wel leuker hun eigen helm te hebben. Denk ook aan een gepaste skibril, die goed past onder je skihelm.

ARTIKEL UIT ONS MAGAZINE EDITIE HERFST/WINTER 2019

Ook deze artikels kan je in dit magazine vinden
Tips
teaser
Thibaud Geerinckx is de Belgische Subea-ambassadeur. Samen met zijn vriendin Juliette bracht hij een onvergetelijk bezoek aan Mosiah Arthus, zijn enthousiaste collega in duikparadijs Martinique.
Tips
Wed'ze
Wintersport neemt bij Decathlon een steeds grotere en belangrijkere plaats in. Onder de merknaam Wed’Ze wordt ondertussen het hele gamma wintersportproducten aangeboden. We nemen een kijkje achter de schermen.
Tips
mission_green_decathlon_ecologie
Sport toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen op een verantwoorde manier.” De Decathlon missie is ambitieus en motiveert ons bedrijf richting een circulaire economie met strenge klimaatdoelstellingen.
Tips
teaser
Van een inclusieve teamsamenstelling waar elk talent telt, tot leren samenspelen over de gendergrenzen heen: korfbal, touch rugby en quidditch zijn maar enkele van die gemengde sporten die de waarden van goed sportmanschap zo goed uitdragen.
Tips
choisir_appareil_fitness_domyos
Train je liever thuis dan in de fitness? Met wat plek en een degelijk toestel is dat eenvoudig te regelen. Wij staan je bij in het kiezen, testen, installeren en dienst na verkoop.
Tips
hip_hop_danse_premiere_lecon
Al jaren speelde ik met het idee om hiphop te dansen (met dank aan Benny B) maar ik durfde nooit de stap te zetten. Toen me een individuele les werd aangeboden, heb ik dus niet lang geaarzeld.
Tips
teaser
Misschien sta je er niet echt bij stil, maar ook snowboarden is een zeer toegankelijke sport voor de allerkleinsten. En dat wil Childeric Bogaert van Sneeuwsport Vlaanderen graag bewijzen met de Kids On Snow-tour.
Tips
teaser
Gaan skiën met (kleine) kinderen is niet evident. Mits een goede planning en een paar handige tips verzeker je jezelf van een zorgeloze vakantie.
Tips
randonnée_avec_son_chien_trekking
Marine Pigneur (32) is vastberaden in haar wanderlust. Samen met haar husky ‘Helfy’ doorkruist ze dit jaar Europa te voet. Vanuit Dinant wandelen ze de camino naar Santiago de Compostela. Daarna gaat het richting Rome en Oost-Europa. Marine volgt vooral haar intuïtie en meer dan ooit haar eigen hond.
Tips
teaser
Een dutje van 20 minuten, presteer je daar nu echt beter van? We leggen het fenomeen van de powernap onder de loep, samen met de Nederlandse expert Kasper Janssen.
Tips
surfer_en_hiver_combinaison
Bij surfen denk je natuurlijk aan zonovergoten exotische stranden, bruingebrande lichamen, perfecte golven en een idyllische branding. Voor de fervente surfer stopt het surfseizoen echter nooit. Met het juiste materiaal en een paar nuttige tips kan ook jij met een gerust gemoed en warme tenen in de winter op je surfplank staa
Tips
teaser
Samen met je volwassen dochter of zoon een bijzondere sportieve uitdaging aangaan, betekent in team fysieke en mentale grenzen verleggen. Deze duo’s gingen ervoor en blikken blij en dankbaar terug.
Tips
teaser
Offroad fietsen wordt steeds populairder. De mountainbike kent natuurlijk iedereen, maar wat zijn je opties als de route net iets minder hobbelend is, en je toch een noemenswaardige snelheid wilt halen?
Tips
teaser
Hoewel er nogal vaak commotie rond is, zijn de regels van de jacht in België nochtans netjes afgebakend. Wij hebben een afspraak met Els en Romain, twee jagers die graag met ons hun visie delen.
NAAR BOVEN