DE GROENE MISSIE VAN DECATHLON

“Sport toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen op een verantwoorde manier.” De Decathlon missie is ambitieus en motiveert ons bedrijf richting een circulaire economie met strenge klimaatdoelstellingen.  Geen makkelijke oefening voor een multinational, maar  we zijn vastberaden. Bij Decathlon België zet een team  van sportieve ondernemers haar schouders onder tal  van inspirerende initiatieven. 

number1_decathlon

ACTIES VOOR HET KLIMAAT

Onze klimaatacties zijn gebaseerd op 6 wetenschappelijke doelstellingen gelinkt aan het Akkoord van Parijs. Dat is een wereldwijd akkoord met wetenschappers en bedrijven dat moet garanderen dat we onder de 1,5 °C opwar ming van de aarde blijven. Zouden we alles maar zijn gangetje laten gaan, dan zou de temperatuur stijgen met 4 tot 5 °C. Dat zou nefast zijn voor al het leven op Aarde. Als alle betrokken bedrijven zich houden aan hun goedgekeurde klimaatstrategie, blijven we onder 1,5°C. Daar ben ik van overtuigd.

Vandaag transformeren we Decathlon door te kiezen voor hernieuwbare energie, we herdenken ons transport en onze productie. Landen als Italië, Spanje en Frankrijk waar Decathlon zowel ontwikkelt, produceert als verkoopt, boekten al veel vooruitgang, terwijl wij in België lang hebben geobserveerd en weinig met oplossingen kwamen.

Onze 6 doelstellingen zijn dan misschien ambitieus, maar ze zijn toch ook realistisch. We blijven bewust zoeken naar een evenwicht tussen ecologisch verantwoord ondernemen en economische groei. 

DE 6 DECATHLON KLIMAATDOELSTELLINGEN VOOR 2026 

1. Alle Belgische Decathlon vestigingen werken volledig op hernieuwbare energie.

2. 100% van onze toeleveranciers werken op hernieuwbare energie.

3. Al onze nieuwe producten worden ecologisch ontwikkeld en geproduceerd, we kiezen altijd voor biologische katoen en gerecycleerd polyester.

4. We duwen onze CO2-uitstoot in België naar de helft door te kiezen voor alternatieve manieren van leveren aan huis en in de winkel. Luchtvracht is uitgesloten.

5. We stimuleren klanten en collega’s om te kiezen voor groen transport.

6. Circulaire economie maakt deel uit van ons businessmodel. We zetten in op tweedehandsverkoop.

MAAK ZELF DE JUISTE KEUZE 

Ken je onze ecolabels al? Ze werken net als de Nutri-scores van voedingsproducten. De labels werden toegekend door de productdesigner en situeren de ecologische voetafdruk van elk product van A (minimale milieu-impact) tot E (extreem vervuilend) op basis van de gebruikte grondstoffen, productie methode en transportkeuze.

Zo kan jij zowel online als in de winkel een bewuste keuze maken en kan elke winkel beslissen om producten met een slechte milieuscore al dan niet uit het assortiment te halen.
 

environmentallabelling
number2_decathlon

PROTECT OUR PLAYGROUND 

"Naast het omdenken van productie en transport zetten we 100% in op het reduceren van plastic en willen we verantwoordelijk blijven voor de volledige van al onze producten. Dat houdt in dat wanneer een product terugkeert naar ons, wij vanaf nu vermijden dat het ooit op het containerpark terecht komt. We maken met andere woorden de switch naar een circulaire economie. Daarbij focussen we op repair, reduce, re-use & recycle en refuse.
 

stop_plastique_refuser_écologie_decathlon_gourde

REFUSE

BRUNO SOURNAC, LEADER HANDBAL

Plastic vormt een ernstige bedreiging voor ons hele ecosysteem. Willen we nog lang genieten van surfen, hiken en mountainbiken op ons vertrouwde speelterrein ‘planeet Aarde’, dan moeten we stoppen met single use plastics. We stellen vast dat er bij triatlon- en loopwedstrijden veel plastic wordt weggegooid. Van drinkbussen tot energy bars, het belandt allemaal zomaar op het parcours. Decathlon Monaco besloot daarom om al het water en de isotone dranken in plastic flessen te verruilen naar vaste drankfonteinen met isotone siropen en herbruikbare flessen. Dit jaar sprongen we met Decathlon Châtelineau en Decathlon Alleur ook op die kar. Vanaf nu verkopen we geen waterflessen meer, maar tap je je eigen water in onze drankfonteinen. Dat klinkt heel banaal, maar het verschil is nu al enorm. De klanten reageren enorm positief.

réparer_decathlon_vêtements_green

REPARE

FÉLICIE LUYTEN, PROJECT LEADER REPAIRABILITY

“We stelden vast dat er jaarlijks zo’n 15.000 kledingstukken worden teruggebracht naar de winkel. 9000 stuks daarvan kunnen makkelijk hersteld worden. Onze ateliers spelen al meer dan 30 jaar een sleutelrol in de reparatie van sportmateriaal. Sportkledij herstellen kan er dus wel bij. We testen het concept vandaag uit in onze winkels van Evere en Namen. Daarna bouwen we het verder uit naar de rest van België."

réparer_vêtements_namur_decathlon

LAURA NOISET VERKOPER & NAAISTER

Twee dagen per maand herstel ik zo’n 30 retours in mijn eigen professioneel naaiatelier. De meeste herstellingen zijn kapotte ritssluitingen, ontbrekende knopen en losse naden. De herstelde kledij wordt opnieuw in de winkel verkocht aan verlaagde prijzen. Ernstig beschadigd materiaal doneren we aan lokale recyclageprojecten met een sportieve focus zoals fastfeetgrinded die bijvoorbeeld sneakers vermalen tot pellets voor sportvelden en looppaden. Ook onze klanten winnen erbij. Bij het terugbrengen van een kledingstuk naar de winkel kunnen ze kiezen voor een terugbetaling of een nieuw product aan dezelfde prijs.” 

réduire_yoga_produits_ecodesign_decathlon_green

REDUCE

JOYCE SNELLAERT, AMBASSADEUR YOGA DECATHLON GENT

"Wie regelmatig aan yoga doet, gaat automatisch op een bewuste manier om met zichzelf en zijn of haar omgeving. Daarom kiezen we bij yogakledij en -materiaal liefst voor natuurlijke en/of gerecycleerde grondstoffen. Zo hebben we een volledige collectie gemaakt uit biologisch katoen dat in India werd geplukt en bewerkt. Onze collectie uit bio-katoen draagt ook het officiële GOTS-label. Dat certificaat staat garant voor zowel de transparante herkomst van het katoen, als voor het nakomen van ecologische afspraken en sociaal verantwoorde productie en verwerking. Voor de ontwikkeling van de garen voor de confectie van de stukken kiezen we zoveel mogelijke studio’s en fabrieken die geografisch dicht bij elkaar liggen. Zo proberen we de CO2 -afdruk nog meer te beperken. Een van mijn favorieten uit onze collectie yogamateriaal: een halfrond meditatiekussen gemaakt van én gevuld met bio-katoen. Je kunt hem aanpassen aan je lichaamsbouw door vulling weg te nemen of toe te voegen. In 2020 vervangen we de vulling van katoen naar gerecycleerde stofresten. Zo verminderen we de ecologische voetafdruk nog mee."

recycle_produits_decathlon_environement

RECYCLE

FRED DOTO,  PROJECT LEADER 2ND LIFE
 
Ons tweedehandsconcept is heel populair voor fietsen, fitnesstoestellen, kampeermateriaal, tennismateriaal, rolschaatsen en paardenzadels. We passen het ook toe bij onze onlineverkoop, waar teruggestuurde producten eerst gecontroleerd en daarna herverkocht worden aan verlaagde prijzen. Ook onze jaarlijkse tweedehandsbeurs trocathlon hebben we helemaal in een nieuw kleedje gestoken en gedigitaliseerd. Je kan nu bijvoorbeeld je oude ski’s of fiets van de hand doen  in je dichtstbijzijnde Decathlon-winkel wanneer het je uitkomt. Een verkoper met de juiste expertise bepaalt samen met jou de doorverkoopprijs, en in ruil krijg jij een cadeaubon. Op www.decathlontweedehands.be vind je alle Trocathlonproducten terug."

ARTIKEL UIT ONS MAGAZINE EDITIE HERFST/WINTER 2019

Ook deze artikels kan je in dit magazine vinden
Tips
teaser
Thibaud Geerinckx is de Belgische Subea-ambassadeur. Samen met zijn vriendin Juliette bracht hij een onvergetelijk bezoek aan Mosiah Arthus, zijn enthousiaste collega in duikparadijs Martinique.
Tips
Wed'ze
Wintersport neemt bij Decathlon een steeds grotere en belangrijkere plaats in. Onder de merknaam Wed’Ze wordt ondertussen het hele gamma wintersportproducten aangeboden. We nemen een kijkje achter de schermen.
Tips
mission_green_decathlon_ecologie
Sport toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen op een verantwoorde manier.” De Decathlon missie is ambitieus en motiveert ons bedrijf richting een circulaire economie met strenge klimaatdoelstellingen.
Tips
teaser
Van een inclusieve teamsamenstelling waar elk talent telt, tot leren samenspelen over de gendergrenzen heen: korfbal, touch rugby en quidditch zijn maar enkele van die gemengde sporten die de waarden van goed sportmanschap zo goed uitdragen.
Tips
choisir_appareil_fitness_domyos
Train je liever thuis dan in de fitness? Met wat plek en een degelijk toestel is dat eenvoudig te regelen. Wij staan je bij in het kiezen, testen, installeren en dienst na verkoop.
Tips
hip_hop_danse_premiere_lecon
Al jaren speelde ik met het idee om hiphop te dansen (met dank aan Benny B) maar ik durfde nooit de stap te zetten. Toen me een individuele les werd aangeboden, heb ik dus niet lang geaarzeld.
Tips
teaser
Misschien sta je er niet echt bij stil, maar ook snowboarden is een zeer toegankelijke sport voor de allerkleinsten. En dat wil Childeric Bogaert van Sneeuwsport Vlaanderen graag bewijzen met de Kids On Snow-tour.
Tips
teaser
Gaan skiën met (kleine) kinderen is niet evident. Mits een goede planning en een paar handige tips verzeker je jezelf van een zorgeloze vakantie.
Tips
randonnée_avec_son_chien_trekking
Marine Pigneur (32) is vastberaden in haar wanderlust. Samen met haar husky ‘Helfy’ doorkruist ze dit jaar Europa te voet. Vanuit Dinant wandelen ze de camino naar Santiago de Compostela. Daarna gaat het richting Rome en Oost-Europa. Marine volgt vooral haar intuïtie en meer dan ooit haar eigen hond.
Tips
teaser
Een dutje van 20 minuten, presteer je daar nu echt beter van? We leggen het fenomeen van de powernap onder de loep, samen met de Nederlandse expert Kasper Janssen.
Tips
surfer_en_hiver_combinaison
Bij surfen denk je natuurlijk aan zonovergoten exotische stranden, bruingebrande lichamen, perfecte golven en een idyllische branding. Voor de fervente surfer stopt het surfseizoen echter nooit. Met het juiste materiaal en een paar nuttige tips kan ook jij met een gerust gemoed en warme tenen in de winter op je surfplank staa
Tips
teaser
Samen met je volwassen dochter of zoon een bijzondere sportieve uitdaging aangaan, betekent in team fysieke en mentale grenzen verleggen. Deze duo’s gingen ervoor en blikken blij en dankbaar terug.
Tips
teaser
Offroad fietsen wordt steeds populairder. De mountainbike kent natuurlijk iedereen, maar wat zijn je opties als de route net iets minder hobbelend is, en je toch een noemenswaardige snelheid wilt halen?
Tips
teaser
Hoewel er nogal vaak commotie rond is, zijn de regels van de jacht in België nochtans netjes afgebakend. Wij hebben een afspraak met Els en Romain, twee jagers die graag met ons hun visie delen.
NAAR BOVEN